Continuă cursa contra-cronometru de reperare a submarinului dispărut în Atlantic. Noi date despre cei aflaţi la bord

Submersibilul Titan, operat de OceanGate, înainte de a fi lansat la apă
Submersibilul Titan, operat de OceanGate, înainte de a fi lansat la apă (Youtube - captură ecran)

Continuă cursa contra-cronometru de reperare şi aducere la suprafaţă a unui submarin turistic şi a pasagerilor săi, dispărut fără urmă în Atlantic, în timp ce noi informaţii despre acesta apar în spaţiul public.

Potrivit The National News, doi dintre pasagerii aflaţi la bordul submersibilului numit Titan erau omul de afaceri pakistanez Shahzada Dawood şi fiul său Suleman. Un al treilea pasager confirmat este Hamish Harding, miliardar britanic care locuieşte în Emiratele Arabe Unite şi care, anul trecut, a zburat în spaţiu.

Rapoartele susţin că un pilot al marinei franceze, Paul-Henry Nargeolet, şi şeful companiei de turism OceanGate, Stockton Rush, erau, de asemenea, în călătorie.

Se crede că submersibilul avea oxigen pentru 96 de ore, dar nu a mai fost depistat de duminică. Gărzile de coastă americane şi canadiene au acoperit suprafaţa Atlanticului de Nord şi au folosit echipamente sonare pentru a urmări mişcările navei.

Harding a declarat în ultima sa postare pe reţelele de socializare că o „fereastră meteorologică” s-a deschis pentru o scufundare, duminică, după condiţiile severe din Newfoundland, Canada.

Epava Titanicului se află pe fundul mării la aproximativ 1.400 km est de Cape Cod, Massachusetts, la o adâncime de aproximativ 4 km.

Compania OceanGate oferă celor interesaţi tururi care costă 250.000 de dolari pentru a vedea rămăşiţele Titanicului, scufundat în aprilie 1912 după ce a fost lovit de un iceberg în călătoria sa.

"Este o provocare să efectuăm o căutare în acea zonă îndepărtată", a declarat comandantul John Mauger al Gărzii de Coastă americane.

Armata speră să angajeze nave private pentru a asista la căutări, precum şi pentru orice posibilă misiune de salvare dacă nava este localizată.

Piloţii avioanelor militare C-130 scrutau luciul apei pentru a vedea dacă nava a ieşit la suprafaţă, în timp ce forţele canadiene au pus sonare în ocean pentru a înregistra sunete. Centrul canadian de coordonare a operaţiunilor de salvare, Halifax, a trimis un avion P8 Poseidon, proiectat pentru războiul anti-submarin.

"Folosim cât mai bine fiecare moment din acest timp pentru a localiza nava", a adăugat Rear Adm Mauger.

Compania de turism a declarat, într-un scurt comunicat, că examinează "toate opţiunile" pentru a recupera echipajul.

Cu o lungime de şase metri, submarinul Titan a pierdut contactul cu Prinţul Polar, o navă canadiană de cercetare care l-a tras în apropierea epavei, la aproximativ o oră şi 45 de minute după începerea scufundării.

Robert Blasiak, un expert în oceane de la Universitatea din Stockholm, Suedia, a declarat că scufundarea la epavă se încadrează în specificaţiile navei, dar a spus că cea mai mare parte a explorării ştiinţifice în adâncurile mărilor a fost făcută de roboţi.

El a spus că nava ar avea pereţi groşi pentru a rezista presiunii imense din apropierea fundului mării, care, potrivit acestuia, este de 380 de ori mai mare decât ceea ce o persoană ar experimenta deasupra solului.

"Forţele din acea parte a oceanului sunt foarte greu de înţeles", a declarat el pentru programul BBC Radio 4 Today.

Rush, fondatorul OceanGate, a declarat într-un program BBC anul trecut că nava era echipată cu ceea ce era "în esenţă un controler în stil Sony playstation".

"Vreau să le spun oamenilor că acesta nu este submarinul bunicului vostru. Are un buton şi aşa e”, a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură