Contractele dubioase încheiate de administraţia Chiliman bat spre un miliard de euro

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.
Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman. (chiliman.ro)

Contractele cu Straco şi Romair, în care primarul Andrei Chiliman este acuzat de procurorii DNA că ar fi încasat şpagă de milioane de euro, nu sunt singurele afaceri dubioase ale Primăriei Sector 1, scrie romaniacurata.ro

Pe lista "norocoşilor" câştigători ai licitaţiilor organizate de primăria lui Chiliman se numără şi controversata Romprest, firmă deţinută de finul lui Miron Mitrea, Florian Walter, personaj dat în urmărire internaţională. Administraţia sectorului 1 a încheiat cu firma lui Walter un contract 25 de ani, pentru ridicarea gunoiului din sector, cu o valoare estimată de circa 450 milioane de euro plus TVA. Acelaşi Walter a câştigat, prin fii săi, şi contractul pentru ridicarea maşinilor parcate neregulamentar în sector.

Florian Walter este suspectat că a iniţiat şi coordonat o grupare suspectată de evaziune fiscală şi spălare de bani, operaţiuni financiare în care este implicată Compania Romprest Service, alături de alte societăţi comerciale, între care unele considerate firme-fantomă. Potrivit procurorilor, în perioada 2012 – 2013, Romprest ar fi fost implicată într-un lanţ de tranzacţii comerciale fictive al căror rol era fie de a reduce baza de impozitare, fie de a beneficia de returnări ilegale de TVA.

O altă afacere bănoasă în timpul mandatele primarului Chiliman a fost reabilitarea termică a blocurilor, acesta atribuind contracte de peste 300 milioane de euro. Zeci de milioane de euro au fost cheltuite şi pentru întreţinerea spaţiilor verzi, panseluţe în cantităţi industriale, asfaltări etc.

Însumate, valoarea contractelor dubioase încheiate de administraţia Chiliman se apropie de un miliard, arată sursa citată, ridicând întrebarea dacă şi la aceste contracte se percepea comisionul ”STAS” de 10%.

Articolul integral poate fi citi aici

Reamintim că primarul Chliman, actualmente pus sub control judiciar, este acuzat de constituire de grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă în formă continuată.

Potrivit procurorilor DNA, încă din anul 2004, după alegerile locale, la iniţiativa lui Vlad Octavian Moisescu, a fost constituit un grup infracţional organizat, compus din acesta, Costescu Ioana (consilier personal al primarului Chiliman Andrei şi interfaţa lui Moisescu Vlad Octavian la nivelul Primăriei Sectorului I Bucureşti), Chiliman Andrei Ioan şi Brad Ion, grup care a avut drept scop comiterea unor fapte de corupţie şi asimilate acestora, care să genereze obţinerea unor comisioane cuprinse între 10% şi 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare, de la agenţii economici favorizaţi în câştigarea procedurilor de achiziţie publică, pe parcursul derulării contractelor încheiate cu primăria.

Vlad Moisescu coordona grupul infracţional, solicita şi încasa comisioanele respectiv dispunea cu privire la modalitatea gestionării acestora, în timp ce Ioana Costescu şi Ion Brad derulau activităţi de determinare a plăţii comisioanelor şi de încasare a acestora, iar inculpatul Chiliman Andrei Ioan, prin prisma atribuţiilor conferite de funcţia sa, garanta favorizarea societăţilor agreate în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor şi ulterior, pe parcursul derulării acestora.

Banii primiţi de la reprezentanţii societăţilor comerciale, în modalitatea descrisă mai sus, au fost împărţiţi între suspecţii Vlad Moisescu, Ioana Costescu şi Brad Ion, inculpatul Chiliman Andrei şi filiala unui partid politic, în următoarele procente: 30% inculpatul Chiliman Andrei; 15% Moisescu Vlad; 15% Ioana Costescu; 15% Brad Ion, 10% partidul respectiv - filiala sector 1.

Diferenţa de 15% a fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcţionarilor care au sprijinit, în diferite modalităţi, la derularea activităţilor ilicite.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne