Costisitoarea activitate a Parlamentului cu două sedii

Palatul Parlamentului. (chisinau.mae.ro)
Tatiana Chiriac
27.02.2012

Lucrările de construcţie efectuate în clădirea parlamentului încep să degradeze.

Abandonate din lipsă de bani pereţii au început să crape în încăpere fiind mai frig ca afară. Şi se pare că reparaţia nu va fi reluată în curând. Anul acesta guvernul nu a alocat un bănuţ pentru asta. Între timp, în fiecare an, se cheltuiesc milioane pentru ca deputaţii să poată activa în condiţii provizorii relatează înprofunzime.md.

În clădirea Parlamentului devastata la 7 aprilie 2009 nu a mai călcat picior de muncitor de aproximativ un an şi jumătate. Lucrările au fost suspendate din lipsă de bani atunci când reparaţia fusese efectuată în proporţie de 30 la sută. Astfel, ce s-a reparat cu 80 de milioane de lei, acum începe să degradeze.

Factura pentru căldură şi energie electrică a depăşit pentru ultimii doi ani circa 1 milion şi jumătate de lei. Totuşi, condiţiile de întreţinere sunt sub limita normalului spune agentul directorul firmei de construcţie.

Între timp statul cheltuie anual milioane de lei pentru a asigura activitatea deputaţilor. Anul trecut de exemplu 3 milioane de lei au fost cheltuite doar pentru întreţinerea birourilor deputaţilor aflate în clădirea Ministerului Agriculturii. Nici organizarea şedinţelor Parlamentului la Palatul Republicii nu este gratuită. Chiar şi aşa deputaţii se plâng că lucrează în condiţii insuportabile. E puţin probabil însă ca visul deputaţilor de a se muta în sediul renovat să se împlinească în curând.

Firma care executa lucrările de construcţie spune că pentru a termina reparaţia ar avea nevoie de încă aproximativ 170 de milioane de lei. Iar dotarea Parlamentului cu mobilă, rechizite de birou, covoare şi draperii ar costa bugetul alte cel puţin 200 de milioane de lei. Într-o situaţie similară se află şi clădirea Preşedinţiei, ale cărei lucrări de construcţie de asemenea au fost stopate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor