Costul războiului lui Putin în Ucraina: Peste 500.000 de bărbaţi ruşi cu dizabilităţi

Soldaţi ruşi
Soldaţi ruşi (pravda.com.ua)

Mai mult de jumătate de milion de bărbaţi ruşi în vârstă de luptă au fost înregistraţi ca fiind invalizi în primul an al războiului din Ucraina, potrivit cifrelor oficiale care lasă să se înţeleagă preţul greu al invaziei.

Kremlinul a ascuns detaliile privind numărul de decese, dar statisticile privind asistenţa socială a ţării sugerează numărul mare de răniţi de război.

Un raport al serviciilor de informaţii ale NATO, care citează cifrele oficiale ale Moscovei şi care a fost împărtăşit la Bruxelles, în timp ce alianţa şi-a sărbătorit joi cea de-a 75-a aniversare, a arătat o creştere de 30% a numărului de bărbaţi ruşi desemnaţi ca fiind invalizi în anul de după lansarea invaziei la scară largă din februarie 2022, relatează The Times.

"Conform statisticilor ruseşti privind pensiile, doar din 2022 până în 2023, numărul bărbaţilor cu vârste cuprinse între 31 şi 59 de ani cu dizabilităţi a crescut cu 30%, sau cu 507.000", a declarat un oficial de rang înalt al NATO.

În mai 2022, preşedintele rus Vladimir Putin a aprobat o lege care permite persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani să se înroleze în forţele armate, iar în iulie anul trecut vârsta maximă la care bărbaţii pot fi mobilizaţi pentru a lupta în Ucraina a fost majorată cu până la zece ani. Conform unei legi aprobate de Parlamentul rus, bărbaţii care şi-au încheiat serviciul obligatoriu pot fi recrutaţi din nou în armată până la vârsta de 55 de ani, iar rezerviştii cu cele mai înalte grade pot fi rechemaţi în serviciu până la 70 de ani.

Estimările organizaţiilor media ruseşti independente şi ale Pentagonului ridică numărul morţilor de pe frontul rusesc undeva între 66.000 şi 88.000 de oameni.

În februarie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că au fost ucişi 31.000 de soldaţi ucraineni.

Raportul de informaţii al NATO mai susţine că atacurile aeriene ale Ucrainei au degradat capacităţile de rafinare a petrolului rusesc cu cel puţin 10% şi că, în ciuda lipsei de muniţie, creativitatea armatei ucrainene îi face viaţa grea lui Putin.

Armata ucraineană a intensificat atacurile cu drone pentru a lovi rafinării şi ţinte din sectorul energetic situate în interiorul Rusiei.

"Atacurile impun un cost financiar Rusiei şi au un impact asupra pieţei interne a combustibilului, a benzinei. Am văzut o creştere semnificativă a importurilor de benzină din Bielorusia în luna martie", a declarat oficialul.

"În ceea ce priveşte pagubele, loviturile au perturbat probabil mai mult de 10% din capacitatea de rafinare a Rusiei, poate mai mult de 15%", a continuat el.

Campania de atacuri ucrainene afectează capacitatea lui Putin de a acumula venituri în valută, dar a alarmat Statele Unite din cauza temerilor că atacurile cu drone riscă să determine creşterea preţului mondial al petrolului sau să provoace represalii pentru că Ucraina a îndrăznit să lovească ţinte pe teritoriul rusesc.

"Rusia a impus chiar o interdicţie de şase luni asupra exporturilor de benzină pentru a stabiliza preţurile interne", a declarat oficialul NATO. "Oficialii ruşi au spus că probabil vor fi chiar forţaţi să crească exporturile de ţiţei, din cauză că nu pot rafina atât de mult cât o fac de obicei", a adăugat acesta.

Rusiei îi este greu să înlocuiască echipamentele de rafinare din cauza sancţiunilor occidentale, iar raidurile cu drone au impresionat NATO cu raza lor de acţiune şi eficienţa lor.

"Cele mai îndepărtate instalaţii care au fost atacate depăşesc acum 1.000 de kilometri. Acest lucru evidenţiază cu adevărat raza lor de acţiune", a mai spus oficialul.

"Tot mai puţine dintre aceste tipuri de infrastructuri ruseşti critice din punct de vedere energetic sunt la adăpost de potenţiale lovituri [care au] un impact din ce în ce mai mare".

În pofida notelor pozitive, informaţiile NATO privind situaţia din Ucraina sunt pesimiste, oficialii avertizând că este din ce în ce mai probabilă o avansare a Rusiei, în condiţiile în care republicanii americani continuă să blocheze un ajutor de 60 de miliarde de dolari care ar fi trebuit să fie acordat Kievului în decembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe