Country Garden ameninţată cu lichidarea dacă nu demarează discuţii pentru restructurarea datoriilor

Country Garden - logo
Country Garden - logo (Youtube - screenshot)

O cerere de lichidare depusă împotriva companiei chineze Country Garden va creşte presiunea asupra dezvoltatorului aflat în dificultate să vină la masa negocierilor pentru discuţii de restructurare a datoriilor, au declarat unii dintre creditorii, consilierii şi analiştii offshore, potrivit Reuters.

Ordinul de lichidare a omologului China Evergrande din ianuarie va proiecta, de asemenea, urgenţa în Country Garden pentru a începe discuţii oficiale cu creditorii, au spus aceştia.

Country Garden a declarat miercuri că o cerere de lichidare a fost depusă împotriva sa la o instanţă din Hong Kong pentru neplata unui împrumut de 205 milioane de dolari de creditorul Ever Credit Limited, o unitate a Kingboard Holdings, listată la Hong Kong. Audierea în instanţă a fost stabilită pentru 17 mai.

"Aceste cereri de lichidare sunt adesea folosite ca o tactică (de către deţinătorii de obligaţiuni şi consilierii lor) pentru a-l readuce pe preşedinte la masa negocierilor", a declarat Omotunde Lawal, şeful departamentului de datorii corporative pe pieţele emergente la Barings din Londra.

Ea a adăugat că "nimeni nu vrea să treacă prin procesul de lichidare", deoarece acesta are efecte în lanţ asupra afacerilor onshore ale dezvoltatorilor imobiliari şi face ca totul "să se oprească".

Country Garden, cu sediul în Foshan, Guangdong, cea mai mare companie imobiliară privată din China în funcţie de vânzări, s-a încurcat în spirala crizei de lichidităţi din domeniul imobiliar din ţară, care a început în 2021. Obligaţiunile offshore ale dezvoltatorului, în valoare de 11 miliarde de dolari, sunt acum considerate a fi în incapacitate de plată. Pasivele sale totale se apropie de 200 de miliarde de dolari.

Sectorul imobiliar din China, care reprezintă un sfert din cea de-a doua mare economie a lumii, a trecut de la o criză la alta din 2021, după ce măsurile de reglementare împotriva construcţiilor alimentate de datorii au declanşat o criză de lichidităţi.

De atunci, o serie de dezvoltatori nu şi-au respectat obligaţiile de rambursare şi fie au lansat, fie sunt în curs de a începe procese de restructurare a datoriilor pentru a evita să se confrunte cu proceduri de faliment sau de lichidare.

Evergrande, cel mai îndatorat dezvoltator din lume, cu datorii de 300 de miliarde de dolari, a primit ordin de lichidare din partea unui tribunal din Hong Kong.

Procesele de restructurare de lungă durată şi, în unele cazuri, neviabile din punct de vedere financiar, au frustrat creditorii offshore, mulţi dintre aceştia având în vedere perspectivele unor reduceri masive ale investiţiilor lor.

"Este un lucru bun faptul că unii creditori iau măsuri şi pun mai multă presiune asupra Country Garden pentru a-i aduce la masa negocierilor... cu cât mai repede creditorii pot stabili anumite condiţii, cu atât mai bine", a declarat un deţinător de obligaţiuni Country Garden cu sediul în Hong Kong.

Deţinătorul de obligaţiuni nu a putut fi numit, deoarece nu i s-a permis să vorbească cu presa. Country Garden şi Kingboard nu au răspuns la solicitările de comentarii din partea Reuters.

Country Garden vs Evergrande

Country Garden a declarat în această săptămână că se va opune "viguros" petiţiei depuse de unitatea Kingboard şi că lucrează la programul de restructurare a datoriilor sale şi speră să actualizeze piaţa în ceea ce priveşte termenii acestuia cât mai curând "posibil".

Procesul de restructurare a datoriilor sale a demarat în ultimele săptămâni cu numirea unor consilieri financiari şi juridici.

Cel puţin 20 de dezvoltatori imobiliari chinezi cotaţi la Hong Kong au intrat în incapacitate de plată pentru obligaţiunile în dolari, potrivit unei centralizări Reuters, ceea ce i-a obligat să intre în discuţii de restructurare cu creditorii sau să se confrunte cu lichidarea.

Deşi discuţiile devin din ce în ce mai frecvente, doar Sunac a finalizat anul trecut acordul de restructurare a datoriilor în valoare de 9 miliarde de dolari.

"În general, este în continuare în interesul creditorilor să negocieze un acord de restructurare decât să facă presiuni pentru lichidare", a declarat Fern Wang, cercetător senior al KT Capital Group, care publică pe Smartkarma.

Observatorii din industrie se aşteaptă ca procesul şi propunerea de restructurare a Country Garden să fie mai favorabile pentru creditori decât cea a Evergrande, care nu a reuşit să obţină aprobarea deţinătorilor de obligaţiuni înainte de a se dispune lichidarea sa.

Pasivele totale ale Country Garden reprezintă doar două treimi din cele ale Evergrande. Şi are mai multe opţiuni de capitaluri proprii pe care să le folosească şi să le ofere creditorilor, având în vedere că are încă o valoare de piaţă de 18 miliarde de dolari HK (2,30 miliarde de dolari) şi deţine o unitate de gestionare a proprietăţilor în valoare de 20 de miliarde de dolari HK, au declarat analiştii.

Fondatorul Country Garden, Yeung Kwok Keung, a cărui companie s-a extins prin achiziţionarea de terenuri mai ieftine şi întinse de la administraţia locală şi care a fost considerat un filantrop de top în China, ar avea, de asemenea, legături puternice cu autorităţile.

Prin comparaţie, preşedintele Evergrande, Hui Kai Yan, este în prezent investigat pentru suspiciuni de infracţiuni, o mişcare care a pus, de asemenea, piedici iî procesul de restructurare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe