Creşte numărul morţilor suspecte din Rusia. Un politician pro-Putin cade de la o fereastră de la etajul trei

Vladimir Egorov, un politician din partidul Rusia Unită al lui Putin, a fost găsit mort în faţa casei sale din Tobolsk, miercuri, 27 decembrie 2023
Vladimir Egorov, un politician din partidul Rusia Unită al lui Putin, a fost găsit mort în faţa casei sale din Tobolsk, miercuri, 27 decembrie 2023 (Youtube - screenshot)

Un renumit politician rus a căzut, săptămâna trecută, de la o fereastră de la etajul al treilea, adăugându-se astfel la numărul tot mai mare de decese suspecte de profil înalt din Rusia, informează Business Insider.

Vladimir Egorov, un politician din partidul Rusia Unită al lui Putin, a fost găsit mort în faţa casei sale din Tobolsk miercuri, după ce a căzut de la o fereastră de la etajul trei, a raportat mass-media rusă.

Potrivit unui raport al CNN, care citează ziarul rusesc Kommersant, Egorov avea doar 46 de ani în momentul morţii sale.

Serviciul media rus de stat TASS a relatat că politicianul a fost găsit mort în Tobolsk, oraşul în care locuia. Baza, un canal neoficial de Telegram ce are legături cu serviciile de securitate naţională, a precizat că politicianul a fost găsit mort în curtea din faţa casei sale.

O autopsie este în curs de desfăşurare pentru a confirma detaliile morţii lui Egorov, care nu a putut fi confirmată de către anchetatori la momentul respectiv, potrivit Kommersant. Anchetatorii nu au găsit "semne externe de moarte criminală" pe corpul său, a precizat publicaţia.

Moartea lui Egorov se adaugă la o serie de decese misterioase de profil înalt din Rusia, care includ personalităţi publice şi oameni de afaceri proeminenţi care cad de la ferestre, morţi prin sinucidere sau care mor în alte circumstanţe neclare sau bizare.

Cronica sinistră a morţilor subite în rândul oficialilor şi oamenilor de afaceri ruşi

Redactorul-şef adjunct al unui ziar pro-Putin favorizat de preşedintele rus, Anna Ţareva, a murit la doar un an de la decesul şefului său, anunţa, la jumătatea lunii decembrie, agenţia rusă de presă Tass, potrivit Business Insider.

Anna Ţareva, în vârstă de 35 de ani, a fost găsită moartă în apartamentul său, atunci când părinţii ei au venit să o caute îngrijoraţi că nu mai aveau veşti de la ea.

Postul de televiziune a relatat că aceasta anunţase că nu se simţea bine şi că avea temperatură ridicată mai devreme în cursul zilei.

Poliţia a declarat că nu au existat semne iniţiale de luptă sau violenţă, dar că investighează moartea femeii.

Ţareva a lucrat pentru ziarul Komsomolskaia Pravda, pe care Putin l-a lăudat anterior şi l-a descris ca fiind "legendar".

Redactorul-şef al publicaţiei, Vladimir Nikolaevici Sungorkin, fostul şef al Annei Ţareva, a fost, de asemenea, găsit mort anul trecut. Avea 68 de ani.

Sungorkin a murit "brusc" din cauza unui atac cerebral în timp ce se afla în Primorski Krai, în extremul orient al Rusiei, a anunţat ziarul său.

"Vladimir a început să se sufoce. L-am scos afară pentru a lua aer proaspăt, era deja inconştient. [...] Nimic nu l-a ajutat. Medicul care a făcut examinarea iniţială a spus că, aparent, a fost un atac cerebral. Dar aceasta este concluzia iniţială", a scris Leonid Zaharov, un coleg de călătorie, într-un articol pentru KP, potrivit Daily Beast.

Moartea Anei Ţareva venea la doar o lună de la moartea suspectă a general-locotenentului Vladimir Sviridov, fostul comandant al Armatei a 6-a a Forţelor Aeriene şi Apărării Antiaeriene ruse, care a fost găsit mort în propria locuinţă din Stavropol Krai, potrivit publicaţiei independente de ştiri Meduza, cu sediul în Letonia, care citează canalul Telegram Baza, agenţia de ştiri RIA Novosti, aliată Kremlinului, şi media Kommersant.

O sursă a RIA Novosti afirmă că alături de Sviridov a fost găsit cadavrul unei femei, identitatea acesteia fiind în curs de stabilire. Baza şi Kommersant susţin că ar fi vorba de soţia generalului.

Kommersant a relatat că trupurile au fost găsite în după-amiaza zilei de 15 noiembrie, ambele întinse în pat.

Generalul, în vârstă de 68 de ani, şi soţia sa, în vârstă de 72 de ani, locuiau într-o casă din Andjievskii, care aparţine de oraşul Mineralnîe Vodî.

Se pare că Sviridov şi soţia sa erau deja morţi de o săptămână. O sursă a RIA Novosti a declarat că nu au existat semne de moarte violentă.

O versiune a fost că intoxicaţia cu monoxid de carbon ar fi fost cauza morţii. Totuşi, în urma măsurătorilor, experţii de la serviciul local de gaz din oraş nu au găsit în casă un exces de monoxid de carbon peste limitele permise, relatează Kommersant.

Deocamdată nu se ştie care a fost cauza morţii lui Vladimir şi a Tatianei Sviridov. Ancheta este condusă de direcţia regională a Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia.

Vladimir Sviridov a fost comandant al Armatei a 6-a a Forţelor Aeriene şi al Apărării Aeriene a Rusiei din 2005 până în 2009.

Decesul general-locotenentului rus Vladimir Sviridov reprezintă o nouă pagină adăugată cronicii macabre a morţilor subite în rândul oficialilor si oamenilor de afaceri ruşi de la începutul invaziei ruse la scară largă împotriva Ucrainei.

Pe la jumătatea lunii august, anul trecut, un alt general murea în circumstanţe mai mult decât ciudate: generalul Ghenadi Lopirev, aflat în spatele gratiilor. În vârstă de 69 de ani, Lopirev "cunoştea secretele palatului de 1 miliard de lire sterline al lui Putin de la Marea Neagră". Generalul a murit în mod subit şi misterios în închisoare, înainte de o cerere de eliberare condiţionată.

Moartea generalului Lopirev a urmat după cea a general-colonelului Ghennadi Jidko, în vârstă de 58 de ani. Jidko a condus pentru scurt timp invazia din Ucraina în calitate de comandant al Grupării de Forţe de Sud, înainte de a lăsa locul generalului Serghei "Armageddon" Surovikin, care a fost numit în octombrie 2022. A fost înlăturat din postura de comandant al "operaţiunii militare speciale" a lui Putin după eşecul de a ocupa oraşul Harkiv. Moartea sa a fost confirmată de guvernatorul loialist al regiunii Habarovsk, Mihail Degtiarev, care şi-a exprimat condoleanţele, dar nu a existat niciun anunţ oficial. Rapoartele nu au precizat unde a murit Jidko.

Moartea generalilor Lopirev şi Jidko a fost precedată, printre altele, de cea a generalului-maior Vladimir Makarov, în vârstă de 67 de ani.

Makarov era responsabil cu "combaterea extremismului" în Rusia şi a fost găsit împuşcat mortal în februarie. Acesta ar fi condus vânătoarea şi suprimarea opozanţilor preşedintelui rus, precum şi a jurnaliştilor consideraţi ostili Kremlinului. Makarov a luat măsuri şi împotriva tinerilor care au protestat împotriva lui Putin. Putin a emis un decret de concediere a acestuia în ianuarie, deşi motivele pentru care a făcut acest lucru rămân neclare.

Soţia lui Makarov, Valentina, se afla împreună cu soţul său într-o locuinţă din satul Golikovo, în apropiere de Moscova, la ora 7 dimineaţa, când a auzit o împuşcătură, potrivit rapoartelor locale. Unele rapoarte au menţionat că în apropiere a fost găsită o puşcă de vânătoare Berkut-2M, iar altele că a fost descoperit un pistol. Soţia sa a chemat un membru al familiei şi o ambulanţă, dar paramedicii nu au putut să-l salveze pe Makarov, au afirmat rapoartele, iar acesta a fost declarat mort.

La rândul său, ministrul adjunct al Ştiinţei şi învăţământului superior din Rusia, Piotr Kucerenko, în vârstă de 46 de ani, s-a simţit rău în timp ce se afla la bordul unui avion împreună cu o delegaţie rusă care se întorcea dintr-o călătorie de afaceri în Cuba. Avionul a efectuat o aterizare de urgenţă în sudul Rusiei, dar medicii nu l-au putut salva, după cum s-a precizat într-o declaraţie. Cauza morţii sale nu a fost publicată.

Decesul prematur al lui Kucerenko s-a numărat printre numeroasele morţi neaşteptate în rândul unor personalităţi de nivel înalt din Rusia. Oficiali militari ruşi, directori din domeniul energiei şi critici foarte deschişi ai invaziei au murit în circumstanţe misterioase în cursul primului an de război.

La începutul lunii martie, moartea unui virusolog rus care a contribuit la dezvoltarea vaccinului Sputnik V împotriva COVID-19 a stârnit teorii ale conspiraţiei online cu privire la natura morţii sale. Andrei Botikov, unul dintre cei 18 oameni de ştiinţă care au produs vaccinul Sputnik V la Centrul Naţional de Cercetare Gamaleia, a fost strangulat în locuinţa sa de pe strada Rogova joi, 2 martie, a relatat agenţia de ştiri rusă Regnum, citând surse oficiale.

În timp ce mulţi dintre cei care au reacţionat la ştirea de pe reţelele de socializare au sugerat că moartea virusologului ar fi fost premeditată, alţii au extins subiectul, susţinând că cercetătorul ar fi murit ca urmare a propriului vaccin sau pentru că plănuia să vorbească despre asta.

"Era pe cale să dezvăluie adevărul?", a scris Matt Wallace, un influencer în domeniu, într-o postare pe Twitter care, de atunci, a fost vizualizat de 2,4 milioane de ori şi a avut aproape 10.000 de răspunsuri.

În decembrie 2022, un important şantier naval din din Sankt-Petersburg, Rusia, specializat în construcţia de submarine non-nucleare, a anunţat că directorul său general a murit subit sâmbătă, după 11 ani de activitate. Nu au fost difuzate detalii privind cauza decesului. Şantierul naval Admiralti Sipiards, din portul Sankt-Petersburg, a anunţat, într-un comunicat, decesul lui Alexandr Buzakov, care ocupa postul de director din august 2012. În anunţul oficial s-a menţionat că principala realizare a lui Buzakov a fost păstrarea şi consolidarea portofoliului de comenzi al şantierului naval pentru submarine moderne non-nucleare, nave de suprafaţă şi vehicule de mare adâncime.

La sfârşitul lunii noiembrie 2022, Ambasada Rusiei la Paris a confirmat moartea lui Viaceslav Taran, un miliardar rus şi fondator al Forex Club, într-un accident de elicopter în apropierea casei sale din sud-estul Franţei.

La jumătatea lunii septembrie, lista lungă a oligarhilor ruşi din domeniul energiei, morţi în condiţii suspecte, adăuga decesul lui Ivan Peciorin, cel mai important director executiv din domeniul energiei al lui Vladimir Putin. Peciorin a avut şi el o moarte ciudată, după cum a relatat publicaţia rusă Komsomolskaia Pravda. Sursa citată anunţa că omul-cheie al lui Putin în Arctica a murit în circumstanţe misterioase: Peciorin ar fi căzut de pe o barcă şi s-ar fi înecat în mare, în apropierea Insulei Russki şi Capului Ignatiev, în largul coastei pacifice a Rusiei. Corpul său ar fi fost căutat mai mult de o zi. În vârstă de 39 de ani, directorul general al Industriei Aviaţiei pentru Corporaţia de Dezvoltare a Orientului Îndepărtat şi a Arcticii din Rusia era omul de top al lui Vladimir Putin în acest domeniu.

Anterior lui, la începutul lunii septembrie, BBC informa că Ravil Maganov, preşedintele gigantului petrolier rus Lukoil, a murit după ce a căzut de la fereastra unui spital din Moscova. În vârstă de 67 de ani, Maganov era tratat la Spitalul Clinic Central din oraş şi a murit din cauza rănilor suferite, au declarat surse pentru presa rusă. Ravil Maganov preluase funcţia de preşedinte al Consiliului de administraţie al Lukoil în urmă cu doi ani. El a început să lucreze pentru compania petrolieră privată în 1993. La scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina, la începutul lunii martie, Consiliul de administraţie al Lukoil a cerut ca războiul din Ucraina să se încheie cât mai curând posibil, exprimându-şi compasiunea faţă de victimele "acestei tragedii".

Moartea lui Maganov venea la doar două luni după ce Iuri Voronov, şeful unei companii de logistică ce deţinea contracte profitabile cu Gazprom în regiunea arctică, a fost descoperit, la începutul lunii iulie, plutind în piscina vilei sale aflate într-o suburbie de lux din Sankt Petersburg, împuşcat în cap.

Înaintea morţii lui Voronov au fost raportate mai multe decese în conacele din suburbia de lux a Sankt Petersburgului, ceea ce a alimentat zvonurile potrivit cărora crimele ar fi fost înscenate pentru a părea sinucideri.

Un alt caz este cel al lui Alexandr Tiulakov, în vârstă de 61 de ani, un funcţionar financiar de rang înalt şi de securitate al Gazprom la nivel de director general adjunct, care a fost găsit mort în conacul său a doua zi după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie. Cadavrul a fost descoperit în locuinţa sa de 500.000 de lire sterline, fiind aparent sinucidere, dar rapoartele sugerează că a fost bătut crunt cu puţin timp înainte de a se "sinucide".

Cu trei săptămâni mai devreme, Leonid Sulman, în vârstă de 60 de ani, şeful departamentului de transport al Gazprom Invest, a fost găsit înjunghiat mortal pe podeaua băii sale.

Miliardarul Alexandr Subbotin a fost găsit mort în luna mai după ce "a urmat sfaturi de la şamani". În vârstă de 42 de ani, a fost director de top la gigantul energetic Lukoil şi proprietar al unei companii de transport maritim. O teorie în jurul morţii sale este că a fost otrăvit cu venin de broască, ceea ce i-ar fi declanşat un atac de cord.

În aprilie, bogătaşul Vladislav Avaiev, în vârstă de 51 de ani, fost oficial al Kremlinului, se pare că s-a sinucis după ce şi-a ucis soţia, Elena, în vârstă de 47 de ani, şi fiica, în vârstă de 13 ani. Avaiev avea legături la nivel înalt cu principala instituţie financiară rusă Gazprombank. Prietenii acestuia au contestat informaţiile potrivit cărora ar fi fost gelos după ce soţia sa a recunoscut că rămăsese însărcinată cu şoferul lor.

Câteva zile mai târziu, multimilionarul Serghei Protosenia, în vârstă de 55 de ani, a fost găsit mort în Spania, după ce se pare că şi-ar fi ucis soţia - Natalia, în vârstă de 53 de ani, şi fiica lor adolescentă, Maria. El a fost vicepreşedinte al Novatek, o companie de asemenea strâns legată de Kremlin.

Evgheni Palant, în vârstă de 47 de ani, şi soţia sa Olga, în vârstă de 50 de ani, ambii de origine ucraineană, au fost găsiţi cu multiple răni de cuţit de către fiica lor Polina, în vârstă de 20 de ani. O informaţie transmisă presei a susţinut că Olga şi-ar fi luat viaţa într-un acces de gelozie după ce soţul ei, care a făcut avere din telefoane mobile, a spus că o părăseşte. Dar acest lucru a fost puternic contestat de cel mai bun prieten al cuplului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe