Creşte violenţa în Germania. Alt politician a fost atacat în timpul unui eveniment public

Atacul asupra politicienei Franziska Giffey este cel mai recent dintr-o serie de atacuri împotriva politicienilor din Germania înainte de alegerile pentru Parlamentul European din iunie (Getty Images)
Redacţia
09.05.2024

O proeminentă politiciană din Berlin a fost agresată violent şi a suferit răni la cap şi la gât, a anunţat miercuri poliţia, în cel mai recent atac asupra unor oficiali care ridică îngrijorarea cu privire la creşterea violenţei asupra politicienilor în Germania, transmite AP News.

Franziska Giffey, cel mai înalt oficial economic al oraşului, fost primar şi fost ministru federal, a fost atacată marţi, la un eveniment într-o bibliotecă din Berlin, de un bărbat care s-a apropiat de ea din spate şi a lovit-o cu o geantă care conţinea un dispozitiv dur, a declarat poliţia.

Giffey a fost dusă la spital şi tratată pentru dureri la cap şi gât, a precizat poliţia. Agresorul, un bărbat în vârstă de 74 de ani, a fost reţinut, iar poliţiştii i-au percheziţionat locuinţa. Aceştia au spus că suspectul era cunoscut de poliţie, dar nu au dat nicio indicaţie pentru un motiv.

Primarul Berlinului, Kai Wegner, a condamnat ferm atacul.

„Oricine atacă politicieni atacă democraţia noastră. Nu vom tolera acest lucru. Ne vom opune tuturor formelor de violenţă, ură şi agitaţie şi ne vom proteja democraţia”, a declarat Wegner, potrivit agenţiei germane de ştiri DPA.

Giffey a scris pe Instagram că „trăim într-o ţară liberă şi democratică în care toată lumea este liberă să îşi exprime opinia [...] şi totuşi există o limită clară. Şi aceasta este violenţa împotriva persoanelor care au o opinie diferită, indiferent de motiv, sub orice formă”.

„Acestea reprezintă o transgresiune a limitelor căreia noi, ca societate, trebuie să ne opunem cu hotărâre”, a spus ea.

Mai târziu, miercuri, Giffey, protejată de mai multe gărzi de corp, a declarat reporterilor, la un eveniment public din Berlin, că se simte bine, dar că „trebuie, de asemenea, să facem posibil să trăim într-o ţară în care cei care poartă o responsabilitate socială şi politică pot circula liber”.

Săptămâna trecută, un candidat din partidul cancelarului Olaf Scholz a fost bătut în oraşul Dresda, din estul ţării, în timp ce făcea campanie pentru alegerile pentru Parlamentul European de luna viitoare şi a trebuit să fie operat.

Poliţia a reţinut patru suspecţi, cu vârste cuprinse între 17 şi 18 ani, şi a declarat că acelaşi grup ar fi atacat un lucrător al partidului Verzilor cu câteva minute înainte de a-l ataca pe Matthias Ecke. Cel puţin unul dintre adolescenţi ar avea legături cu grupări de extremă dreapta, au declarat oficialii din domeniul securităţii.

Tot marţi, un politician în vârstă de 47 de ani din cadrul Partidului Verde a fost atacat de două persoane în timp ce lipea afişe electorale în Dresda, potrivit dpa.

Incidentele au crescut tensiunile politice din Germania.

Atât partidele guvernamentale, cât şi cele de opoziţie menţionează că membrii şi susţinătorii lor s-au confruntat cu un val de atacuri fizice şi verbale în ultimele luni şi au cerut poliţiei să intensifice protecţia politicienilor şi a mitingurilor electorale.

În februarie, Parlamentul german a declarat, într-un raport, că în 2023 au avut loc în total 2.790 de atacuri asupra reprezentanţilor aleşi. Reprezentanţii Verzilor au fost afectaţi în mod disproporţionat în 1.219 cazuri, cei ai partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) în 478 de cazuri, iar reprezentanţii SPD în 420 de cazuri.

Vicecancelarul ţării, Robert Habeck, care este membru al Verzilor, a fost împiedicat să coboare de pe un feribot timp de ore întregi de un grup de fermieri furioşi în ianuarie, iar vicepreşedintele Parlamentului german, Katrin Goering-Eckardt, tot din partea Verzilor, a fost împiedicată să plece de la un eveniment în landul Brandenburg săptămâna trecută, când o mulţime furioasă i-a blocat maşina.

Ministrul federal de Interne al Germaniei, Nancy Faeser, a declarat marţi, după o reuniune specială a celor 16 miniştri de interne ai landurilor din ţară pe tema violenţei, că printre posibilele măsuri se numără înăsprirea legislaţiei penale din Germania pentru a „pedepsi mai sever actele antidemocratice”.

Multe dintre incidente au avut loc în fostul est comunist al ţării, unde guvernul lui Scholz este profund nepopular. Ministerul de Interne din landul Saxonia a declarat că a înregistrat 112 infracţiuni legate de alegeri până în prezent în acest an, dintre care 30 împotriva unor oficiali sau reprezentanţi aleşi.

Partidele mainstream au acuzat AfD de legături cu grupuri neonaziste violente şi de încurajarea unui climat politic de intimidare. Unul dintre liderii săi, Bjoern Hoecke, este în prezent judecat pentru utilizarea unui slogan nazist interzis.

Este de aşteptat ca formaţiunea Alternativa pentru Germania, care militează împotriva imigraţiei şi a integrării europene să înregistreze progrese în sondajele europene, precum şi în alegerile din Saxonia şi din alte două landuri din estul Germaniei, ce vor avea loc în toamnă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor