Cristian Ghinea: Prin USR, prin Guvernul Cioloş 2, vom termina reforma statului (II)

Cea mai mare problemă a României este sărăcia, iar până acum politicienii nu au făcut decât să vorbească despre ea. În schimb, Guvernul Cioloş a venit cu măsuri concrete, precum Pachetul anti-sărăcie iar lucrurile pot continua şi după alegeri în direcţia potrivită, cu un Guvern Cioloş 2 şi USR, susţine Ghinea.
Cristian Ghinea
Cristian Ghinea (Facebook)
Se încarcă player-ul...

Miniştrii din România controlează foarte puţin ministerele lor căci "sunt nişte politicieni, care habar nu au de fapt de partea tehnică, nu au timp de fapt de minister", iar birocraţia îi omoară, consideră Cristian Ghinea, în opinia căruia soluţia - după alegeri - este un Guvern Cioloş 2, care să funcţioneze ca o orchestră în concert.

Referindu-se la viitorul Cabinet, în cadrul unui amplu interviu acordat Epoch Times (prima parte poate fi citită aici), fostul ministru al Fondurilor Europene a susţinut că liberalii nu-i vor impune miniştri lui Cioloş şi că, prin USR şi "Guvernul Cioloş 2", reforma statului va putea fi terminată, "astfel încât să avem un stat de care să fim mândri."

Ghinea mai consideră că USR poate lua 15% la alegerile parlamentare , cu condiţia să nu intre în maşina de furat voturi, şi că cea mai mare problemă a ţării noastre este sărăcia, nu mentalitatea, drept dovadă că românii care lucrează în ţări vestice performează.

Vă invităm să citiţi partea a II-a a principalelor declaraţii făcute de Cristian Ghinea în interviul acordat Epoch Times. Declaraţiile integrale pot fi urmărite în interviul video.

Un Guvern este ca o orchestră! Aş fi fericit să contribui la schimbare!

Eu aş dori să contribui la această schimbare, dar nu înseamnă că trebuie să mă ocup musai de zona asta (Fondurile Europene n.r.). Experienţa de la Cancelaria Prim Ministrului, din nou, a fost o experienţă fabuloasă şi am învăţat ceva, avem nevoie de o răsturnare a modului de lucru al ministerelor. Miniştrii din România controlează foarte puţin ministerele lor. (...) Pentru că sunt nişte politicieni care habar nu au de fapt de partea tehnică, nu au timp de fapt de minister, pentru că ei sunt prinşi cu politica, să apară la TV, se duc în filialele de partid şamd. Şi este birocraţia care li se serveşte, îi ţine ocupaţi cu fel de fel de nimicuri. Şi atunci, este un fel de logică a fiecărui minister de a da vina pe alt minister pentru ce nu merge şi a-şi proteja propria ogradă.

De pildă, vă dau un exemplu cu pachetul anti-sărăcie. În România, când am venit noi la Guvern în decembrie, sunt vreo 7 strategii care au treabă cu sărăcia. Este strategia pentru reducerea abandonului şcolar, strategia de incluziune socială la Ministerul Muncii, strategia pentru sănătate publică... Este frumos să ai strategii, problema este că fiecare minister avea strategia de capul ei, nu comunicau una cu alta. Şi ce am făcut noi? Am zis, ok, luăm din strategiile astea frumoase care se întâmplă până în 2020-2025, sau 2035 pentru că fiecare are altă perspectivă ... nu au niciun fel de buget şi de obiective clare. Luăm ce putem să facem noi anul ăsta, punem buget şi, în octombrie – noiembrie, tragem linia ce am făcut. Asta este ceea ce se numeşte pachetul anti-sărăcie de care m-am ocupat.

Eh, nu vă spun ce tragedii, de drame au fost în minister, ăia de la Muncă, ăia de la Sănătate, ăia de la Educaţie. Erau şi alţi miniştri pe vremea aia decât sunt acum. Se duceau fiecare la doamna ministru al Muncii – 'dar nu-i lăsaţi pe ăştia de la Cancelarie să vă spună ce să facem'.

Domne', dar asta trebuie să facem, un guvern este un concert. De asta este un prim ministru care dirijează ministerele, nu e fiecare minister de capul lui. (...) Toate obiectivele de politici moderne, că vorbim de schimbări climatice, că vorbim de politică externă, că vorbim de fonduri europene, necesită o permanentă conlucrare între ministere. Deci, trebuie redus numărul ministerelor, eu aş face maxim (...) 16 ministere (...), renunţat la fel de fel de agenţii care sunt inutile, care au fost create poate cu o logică mai demult, dar care şi-au pierdut sensul şi cu o Cancelarie a Guvernului foarte-foarte puternică. Deci aş fi foarte fericit să contribui la această regândire a administraţiei centrale din România pe care, dacă nu o facem, efectiv, degeaba ne certăm noi politicienii între noi pentru că tot birocraţia ne duce de nas.

Cum va putea funcţiona guvernul de după alegeri ca o orchestră, cu Cioloş premier girat de PNL?

Păi tocmai prin persoana premierului. Nu este ca şi cum tot acest plan există în afara persoanei lui Dacian Cioloş. (...) Persoana premierului este foarte importantă în acest cadru. Premierul a spus clar că: "bun, PNL nu o să-mi impună oameni în Guvern va trebui să colaborăm şi va trebui sa aleg eu, să am discuţii cu PNL, pentru oamenii pe care îi pun acolo."

USR a spus chiar mai mult: "nu propunem noi premierului, dar dacă premierul alege oameni din USR, suntem fericiţi că se întâmplă asta!". Ba mai mult chiar a spus Nicuşor Dan: "ne menţinem într-un fel un drept de veto asupra miniştrilor!" Adică USR nu va cauţiona penali aduşi de alt partid în Guvern, să fie foarte clar chestia asta. Pentru că USR, dacă va contribui la susţinerea Guvernului, îl lasă pe Dacian Cioloş să dirijeze orchestra asta, dar, dacă în orchestra asta încearcă să se bage nişte penali controversaţi, noi ne retragem sprijinul.

Este o ofertă foarte deschisă, foarte transparentă şi oricum mult mai clară şi mai predictibilă decât a celorlalţi. Nu vedeţi că presa încearcă să afle pe cine o să propună Dragnea premier dacă nu o să fie chiar el, pentru că este penal. Adică pe de o parte sunt unii care spun –domne' ăsta este premierul, el îşi alege oamenii, obiectivele Guvernului Cioloş 2 or să fie în mare cam aceleaşi cu obiectivele Guvernului Cioloş 1 doar că vor fi mult mai rapid şi mai coerent puse în implementare. Pe de altă parte, vine un domn cu probleme penale care spune – ne mai gândim noi cine o să fie prim-ministru, dar o să tăiem taxele, vă dăm pensii, vă dăm salarii – o nebunie.

Principala problemă a României este sărăcia

Cea mai mare problemă a României este sărăcia. Nu putem să gândim România ca ţară dezvoltată europeană având această problemă la nivelul pe care o avem acum. Ce am făcut eu (prin pachetul anti-sărăcie şi debirocratizare) a fost, dacă vreţi, răspunsul meu ca cetăţean român care era indignat de ceea ce se întâmplase cu guvernul anterior şi cu clasa asta politică.

Când am primit telefonul de la Dacian Cioloş – mi-a zis –' vrei să vii?'. "Bineînţeles că vreau să vin şi îţi şi spun şi cam ce aş vrea să fac!" Asta cu sărăcia mi-a spus-o el înainte să i-o zic eu pentru că era atunci un studiu şocant al ONU care vorbea de câţi copii din România trăiesc în sărăcie. Şi premierul mi-a spus: "trebuie să te ocupi să găsim o soluţie pentru problema asta!" Şi după ce am avut nişte întâlniri cu ONG-urile din domeniu, am spus: "ok, adresăm problema sărăciei în rândul copiilor, dar copiii nu sunt săraci de unii singuri, trebuie să facem mai mult, trebuie să ne adresăm şi familiilor şi aşa mai departe şi trebuie să folosim fonduri europene pentru asta.

Fondurile europene nu au fost negociate de Teodorovici pentru că Teodorovici nu are niciun fel de simţământ social, ca şi PSD – PSD nu este un partid de stânga. Stânga – dreapta este irelevant pentru PSD – PSD este un partid de mafioţi. Dacă nu ar fi fost aşa ar fi negociat cu UE de la bun început nişte strategii anti-sărăcie cu bani europeni – pe care UE le ceruse, culmea.

Asta este o poveste lungă, cum am negociat noi acordul de parteneriat. Noi ne-am mişcat cu fondurile europene într-un cadru destul de restrictiv pe care îl negociaseră ei. A trebuit să luăm de pildă bani de la mai multe obiective specifice pentru a crea acest proiect – Şcoală pentru toţi – cel cu abandonul şcolar. (...)

Eu nu sunt adeptul explicaţiilor culturaliste. România nu are o problemă de mentalitate, pentru că, dacă vă uitaţi la ăia 2 milioane de români care trăiesc în Spania şi în Italia, acolo performează. Problema noastră este de lipsă de şansă. Dacă tu ai terminat 8 clase, şi cei mai mulţi copii din mediul rural, astăzi, termină doar 8 clase, ai terminat 8 clase şi nu ai ajuns la liceu – acolo se fracturează dacă vreţi în mediul rural – ce şansă ai tu să găseşti un loc de muncă în economia modernă?!

De asta ajungi în Italia să fii doar menajeră, să lucrezi la munci de jos pentru că în ţara ta Guvernul şi Ministerul Educaţiei care se ocupă doar de profesori nu şi de copii şi să-i ţină la şcoală nu au venit cu o politică adecvată care să-ţi permită să-ţi continui studiile la liceu. De asta am venit noi şi am dat bani pentru elevi, am creat acea bursă de mobilitate, tot din banii europeni, pentru ca oamenii să poată să-şi găsească joburi în altă localitate în România. Problema noastră este că se vorbeşte foarte mult şi foarte politicianist de genul acesta de chestiuni şi când se trece la soluţii se fracturează ceva, se întâmplă ceva pentru că Politicienii nu au fost în stare să–şi impună voinţa asupra birocraţiei.

Despre rezultatul alegerilor. "Cred că vom lua 15%"

Păi, cum a zis preşedintele USR, Nicuşor Dan, aşteptăm 10% dar cred că vom lua 15%. USR este încă un gen de formaţiune care este subevaluată de politicieni. Să ne amintim cum era la Bucureşti. (...) Un partid cu nişte fonduri de campanie puţin peste 200.000 de mii de euro şi cu 60 de membri a scos 30% în Bucureşti. Eu cred că se va repeta surpriza, nu la nivel de 30% pentru că Bucureştiul este altfel decât restul ţării, dar USR va fi o surpriză la aceste alegeri, cu condiţia să ne putem proteja voturile, să nu intrăm în maşina de furat voturi în secţii de votare.

Cristian Ghinea, despre Unire şi situaţia din Republica Moldova (anterior votului de duminică)

Eu am lucrat mult în Moldova şi ştiu situaţia de acolo. Problema Unirii ţine de moldoveni, nu de ce credem noi în România. Când, şi dacă moldovenii vor fi convinşi că le e mai bine şi vor să fie cu România, atunci se întâmplă. Până atunci, nu ai cum să o faci dacă ei nu vor.

Cred că cel mai bine sintetizat este în platforma premierului Cioloş – noi trebuie să pregătim, să acţionăm ca partener matur şi apropo că suntem cu puţin de alegerile dramatice din Moldova – sper că, dacă, Doamne fereşte, câştigă Dodon, să nu trecem de la emoţie pozitivă, frăţietate fără condiţii, la "dau cu basca de pământ şi plec, nu vreau să mai aud de Moldova!", pentru că am face rău tocmai celor care sunt pro-români şi pro-europeni de acolo. Noi trebuie deci să fim calmi. Dodon preşedinte, repet, Doamne fereşte, ne va provoca permanent, noi trebuie să fim partenerul matur care nu intră în jocul ăsta, ci pur şi simplu trebuie ignorat şi să continuăm să lucrăm cu societatea, cu presa, cu instituţiile locale din Moldva şi să pregătim scenariul: fie reunire, fie aderarea Moldovei la UE, adică apropiere.

Moldova oricum gravitează social şi economic natural către UE; deci, către România, pentru că nu are graniţă cu altă ţară din UE decât cu România. Că vor vrea să fie membri UE, că vor vrea să se reunifice cu România, ce vrea această generaţie, sau generaţia următoare, noi trebuie să pregătim. Unirea nu se face din vorbe la TV, că vreau eu şi aşa mai departe, trebuie să lucrăm să ne apropiem, să decidem la momentul potrivit care să fie cea mai potrivită formă de apropiere.

Eu nu sunt adeptul mini-ministerelor ca să zic aşa (apropo de un eventual minister al reunificării, idee susţinută de fostul preşedinte Băsescu n.r.). Vreau o consolidare a ministerelor, că deja 16 ministere ar fi prea multe, se poate gândi o structură cu între 12 şi 16 ministere maxim. Ce se poate face este să fii coerent în relaţia cu R. Moldova. Guvernul Cioloş a trimis la Parlament o lege pentru Agenţia Română de Asistenţă pentru Dezvolatre – RoAid – pe care USR a pus-o în programul său că o susţine, că va vota această lege.

O să fie o agenţie care o să reunească toate formele de asistenţă pe care România le oferă Moldovei. (...) de pildă, modul complet incoerent în care şi Băsescu şi Ponta au cheltuit acel grant de 100 de milioane de euro pentru R. Moldova. Mai avem încă 60 de milioane de euro rămase din acel grant. Eu aş pune aceste 60 de milioane de euro în contul Agenţiei Române pentru Dezvoltare, care are deja nişte proiecte mult mai mici în Moldova, deci i-am dat o anvergură mult mai mare, dar nu pentru a lucra din nou cu oligarhi, pentru că asta a fost greşeală strategică.

Toţi politicienii români vor să se pupe cu diverşi politicieni din Moldova care sunt oligarhi. N-ai cum să ocoleşti asta. Să lucrăm cu societatea, cu ONG-urile, cu presa independentă, atât cât mai este în Moldova, cu autorităţile locale. Aş spune chiar cum spune USR în programul său – Fondul Libertatea – punem aceşti bani cu scopul de a lucra cu societatea din Moldova. Fie că iese Maia Sandu cum ne dorim cu toţii, fie că iese Igor Dodon, această strategie trebuie să rămână, pentru că Dodon vine şi trece, Moldova rămâne lângă noi.

Fără opinii pe tema subiectelor sensibile precum referendumul vizând redefinirea căsătoriei etc.

Sunt unele subiecte pe care o să mă abţin să am păreri şi chiar nu am păreri. Adică sunt subiecte care sunt băgate pe agendă, ne sunt băgate pe gât şi noi în loc să rămânem focusaţi pe chestiunile despre care sunt aceste alegeri, anume sărăcie, corupţie, educaţie, sănătate, schimbarea clasei politice, ne ducem după fente astea care ne divizează. Or, USR este un partid divers, cu oameni foarte diverşi şi este mai important ce ne uneşte decât ce ne desparte. Deocamdată ne unesc aceste teme şi pe aceste teme se găsesc oameni reformişti care vor să schimbe starea actuală de lucruri indiferent de ce opinii au ei pe alte teme, aşa că prefer să mă concentrez pe astea.

Mesajul către români

Mesajul meu către români este foarte simplu: ne-am săturat de modul în care se face politică, Guvernul Cioloş a fost deschizător de drumuri şi haideţi cu toţii să încercăm să nu rămână doar un început fără sfârşit. Prin USR, prin Guvernul Cioloş 2, vom termina reforma statului în sfârşit, astfel încât să avem un stat de care să fim mândri. În sfârşit, aveţi cu cine.