Criza în Cuba comunistă se adânceşte. Autorităţile apelează la Programul Alimentar Mondial pentru aprovizionarea cu lapte

Cuba a cerut ajutorul Programului Alimentar Mondial pentru a garanta aprovizionarea cu lapte praf subvenţionat pentru copii
Cuba a cerut ajutorul Programului Alimentar Mondial pentru a garanta aprovizionarea cu lapte praf subvenţionat pentru copii (Youtube - screenshot)

Cuba a confirmat, luni, că a apelat la Programul Alimentar Mondial pentru a garanta aprovizionarea cu lapte praf subvenţionat pentru copii, potrivit unui raport al presei de stat, un demers ce reflectă adâncirea dificultăţilor economice de pe insula comunistă din Caraibe administrată de comunişti, informează Reuters.

Cuba a anunţat pentru prima dată în februarie că se străduieşte să consolideze aprovizionarea cu lapte, în condiţiile în care producţia internă se clatină, ultima penurie care a pus la încercare un sistem de subvenţii vechi de zeci de ani creat de Fidel Castro.

"Cuba a solicitat asistenţă (de la Programul Alimentar Mondial) pentru achiziţionarea de lapte praf pentru a garanta provizii pentru băieţii şi fetele cubaneze", a relatat luni presa de stat CubaDebate.

O navă care transportă 375 de tone de lapte praf va ajunge în următoarele zile din Brazilia, ca urmare a solicitării Cubei către Programul Alimentar Mondial, a precizat publicaţia cubaneză.

Agenţia spaniolă de ştiri EFE a relatat prima dată decizia Cubei de a apela la Programul Alimentar Mondial săptămâna trecută.

Oficialii cubanezi au declarat, în februarie, că ţara a rămas, de asemenea, fără grâu, ceea ce a forţat-o să reducă furnizarea de pâine subvenţionată.

Atât pâinea, cât şi laptele pentru copii sunt componente cheie ale sistemului cubanez de "raţionalizare", introdus după revoluţia din 1959 a lui Castro pentru a oferi tuturor alimente de bază subvenţionate.

Însă sistemul a căzut în derivă, deoarece criza economică afectează capacitatea guvernului comunist de a-şi respecta angajamentele, provocând penurii de alimente, combustibil şi medicamente.

Cuba dă vina pe consecinţele pandemiei COVID-19 şi pe sancţiunile înăsprite împotriva insulei, implementate sub conducerea fostului preşedinte american Donald Trump, pentru că au alimentat criza economică şi i-au împiedicat puterea de cumpărare pe pieţele globale.

Cu toate acestea, Cuba a declarat luni că a cumpărat, de asemenea, 500 de tone de lapte din Statele Unite, în temeiul unor excepţii care permit vânzarea de produse agricole, precum şi din Canada şi Brazilia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe