CSM îi cere lui Tiberiu Niţu să reanalizeze patru dosare ale lui Bercea Mondial

Gheorghe Muscalu, vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)
Gheorghe Muscalu, vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) (Epoch Times România)

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis marţi să solicite procurorului general să verifice patru dosare în care s-a dispus neînceperea urmăririi penale în cazul lui Bercea Mondial.

Potrivit vicepreşedintelui CSM, George Muscalu, verificările sunt necesare deoarece există posibilitatea să se fi greşit prin clasarea cauzelor. Într-unul dintre cele patru dosare, vizând infracţiuni de spălarea banilor, procurorul de caz a dispus NUP, motivând că într-un alt dosar similar se dispusese aceeaşi soluţie, însă cauza la care se referea respectivul procuror privea alte societăţi şi alte conturi, a explicat Muscalu.

Conform Mediafax, cele patru cauze unde este posibil să se fi greşit fac parte dintr-un total de 28 de dosare verificate, trei dintre ele având ca obiect infracţiuni economice, respectiv de spălare a banilor, iar celălalt, infracţiuni de corupţie.

În ultimul caz este vorba despre modul în care Bercea Mondial a obţinut permisul de conducere, la începutul anilor '90, în condiţiile în care nu ştie să scrie şi să citească.

Pe 9 iulie, judecătorul Horatius Dumbravă a cerut, în plenul CSM, sesizarea Inspecţiei Judiciare cu privire la faptul că parchetele din judeţul Olt au dat o sută de soluţii de neîncepere a urmăririi penale pe numele lui Bercea Mondial.

Secţia pentru procurori a cerut atunci Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova să verifice şi să comunice într-o săptămână evidenţa dosarelor soluţionate de către această unitate dar şi de Parchetele din subordine (din judeţele Dolj, Olt şi Gorj) în care au fost efectuate cercetări faţă de Bercea Mondial. CSM a cerut evidenţele anchetelor şi soluţiile începute încă din anul 2006 până în prezent.

Nu au fost 100 de dosare, aşa cum s-a discutat săptămâna trecută. Au fost 28 de cauze înregistrate la Parchetul Curţii de Apel şi unităţile arondate, din 2006 la zi. Dintre acestea, 2 au fost soluţionate cu rechizitoriu, celelalte au fost soluţionate prin neînceperea urmăririi penale. Am cerut să fie verificate aceste cauze la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, să se aibă în vedere măsurile avute în vedere de procurori, termenele în efectuarea urmăririi penale”, a declarat vicepreşedintele CSM, Gheorghe Muscalu.

Bercea Mondial, condamnat la opt ani şi nouă luni de închisoare pentru tentativă de omor, a scăpat până acum de cele 26 de dosare în care era acuzat de comiterea unei game largi de infracţiuni, de la corupţie, dare de mită, violenţă şi înşelăciuni, la loviri între rude, furt şi spălare de bani.

„Noi verificăm din punct de vedere procedural dacă procurorii au respectat întru totul dispoziţiile”, a explicat Gheorghe Muscalu.

Bercea Mondial a intrat în prim-planul atenţiei opiniei publice şi a instituţiilor statului după mediatizarea presupusei implicări a fratelui preşedintelui, Mircea Băsescu, acuzat că ar fi făcut trafic de influenţă pentru eliberarea interlopului, închis la penitenciarul Colibaşi.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne