Cu ce a dat Jandarmeria în români: Efectele gazelor lacrimogene - pierderi de sarcină, pneumonie, cancer

În concentraţii mari, gazele lacrimogene precum CS (cele care ar fi fost folosite în Piaţa Victoriei, potrivit şefului Brigăzii Speciale a Jandarmeriei) pot provoca pierderi de sarcină, complicaţii pulmonare precum pneumonie sau emfizem, afectare hepatică sau cardiacă şi chiar cancer, atrage atenţia Raul Pătraşcu, chimist, absolvent al Yale University.
Protest
Protest (Mihuţ Savu)

Gazele lacrimogene folosite în repetate rânduri de Jandarmerie în Piaţa Victoriei, unde peste 100.000 de persoane au luat parte la mitingul Diasporei, sunt clasificate drept arme chimice şi este interzisă utilizarea lor în război. Expunerea la aceste gaze în concentraţii mari poate duce la complicaţii precum pneumonie sau chiar cancer, pierderi de sarcini etc. Cu toate acestea Jandarmeria română le-a folosit asupra populaţiei civile, atrage atenţia chimistul Raul Pătraşcu, asistent universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş“ din Timişoara, membru al Platformei RO100 şi fost consilier de stat pe probleme de sănătate în Guvernul Cioloş.

"Trebuie spus că, deşi am crede că Piaţa Victoriei e un spaţiu deschis şi gazele s-ar putea disipa rapid, nu este aşa. Prezenţa clădirilor înalte ce împrejmuiesc Piaţa asigură un perimetru în care gazul se concentrează. Deci, cetăţenii – atât adulţi, cât mai ales copii, bătrâni şi femei gravide – au fost expuşi la concentraţii mari de gaze lacrimogene. Temperatura ridicată a potenţat, de asemenea, efectele gazelor“, explică Raul Pătraşcu, la câteva zile după ce Jandarmeria Română a folosit vineri gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea paşnică. Gazele nu au fost folosite doar o dată, ci în rafale, începând de la ora 17.30. Prin urmare, cetăţenii prezenţi în Piaţa Victoriei au fost expuşi de mai multe ori, pe termen lung, la o doză mare de gaze.

Ce conţine gazul lacrimogen, potrivit lui Pătraşcu

Există mai multe tipuri de chimicale care pot fi utilizate pentru a obţine amestecul necesar, însă de departe cele mai populare şi „eficiente“ (a se citi – puternice) sunt cele pe bază de clor şi/sau arsenic, două elemente extrem de toxice pentru organismul uman, şi anume gazul CS (o-Clorobenziliden malononitril) sau gazul DM (10-Cloro-5,10-dihidrofenarsazinina). „Jandarmeria nu a precizat ce tip de gaz a fost folosit, însă având în vedere efectul imediat, putem specula că s-a folosit tipul CS. Gazele lacrimogene precum CS sau DM sunt clasificate drept arme chimice şi este interzisă utilizarea lor în război, conform convenţiei de la Geneva, art. I (5) din 1993. Iată că, acum, ele sunt utilizate împotriva cetăţenilor civili", se arată într-un comuniat al Mişcării România Împreună.

Potrivit comunicatului, efectele pe termen scurt includ iritaţia şi arsura puternică a pielii, a ochilor şi a căilor respiratorii (nas, gât, trahee, bronhii, plămâni), descărcare masivă de mucus din nas, dezorientare, ameţeală, respiraţie dificilă sau chiar pierderea cunoştinţei. Aşa cum s-a văzut vineri, în concentraţie mare gazele pot induce tuse puternică, vărsături sau arsuri ale pielii.

În unele cazuri, gazele pot provoca cicatrici de arsură permanente ale feţei sau chiar moartea, în cazul celor care suferă de tulburări psihice. Însă concentraţii mari de gaz pot provoca moartea chiar şi cetăţenilor sănătoşi, aşa cum a fost atestat de incidentul din Cairo (18 Aug. 2013), în urma căruia 37 de oameni au decedat. Rapoarte similare de studii din SUA atestă acelaşi lucru. Aceste efecte sunt şi mai pronunţate la copii, din cauza debitului respirator mai ridicat în comparaţie cu cel al adulţilor, permiţând accesul unei concentraţii mai mari de gaz în tractul respirator. La fel se întâmplă şi în cazul bătrânilor, a căror capacitate de regenerare celulară este mult scăzută şi, deci, expunerea poate duce la complicaţii precum pneumonie sau chiar cancer.

„Expunerea la gaze lacrimogene precum CS – în cazul în care în timpul protestului de vineri s-au folosit astfel de substanţe – este, aşadar, extrem de toxică şi asta nu doar pe termen scurt. Pe termen lung, studiile arată că expunerea anterioară duce la pierderi de sarcină, complicaţii pulmonare precum pneumonie sau emfizem, afectare hepatică sau cardiacă. Utilizarea acestor gaze de către Jandarmeria Română, în rafale, deci în concentraţie mare, este cu atât mai condamnabilă, iar ancheta procurorilor trebuie să ia în calcul efectele toxice asupra cetăţenilor expuşi – adulţi, copii şi bătrâni“, adaugă Raul Pătraşcu.

Reamintim că şeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei a confirmat ieri într-un interviu acordat Kamikaze că gazul folosit de jandarmi este acel CS despre care vorbeşte România Împreună.

"Jandarmeria este dotată cu diferite dispozitive care utilizează gaze lacrimogene, aici mă refer la Cloro-benzol, de fapt e Cloro-benzal, de fapt CS, acesta se foloseşte în concentraţie maximă de 1%, deci e o concentraţie foarte mică. Dacă domnii specialişti care au apărut pe la televizor măcar deschideau un Google, observau că ultimele studii s-au făcut în urma unei intervenţii a americanilor, mă refer la FBI în anul 2000, iar Oficiul special al Procuraturii SUA, care cred că e o instituţie serioasă, a considerat că acest gaz produce doar în stări excepţionale sau poate produce leziuni ale corneei, arsuri locale sau iritaţii ale mucoaselor. Letal nu poate să fie de nicio culoare decât dacă este utilizat în cantităţi foarte mari în spaţii închise. Jandarmeria foloseşte mai multe tipuri de armament şi aici mă refer la grenade iritant-lacrimogene, care au un praf, un CS sub formă de pulbere, cartuşe iritant-lacrimogene pentru lansator, ceea ce s-a văzut că pleacă din armele acelea, lansator. Tragem la 45 de grade sau la 50 de grade, în funcţie de distanţa la care vrem să cadă lovitura şi lovitura se duce în sus şi lovitura se duce în sus. Tot nişte studii americane au arătat că zona cea mai toxică a CS e acela lichid. Jandarmeria nu foloseşte în stare lichidă acest gaz. E foarte legal, e aprobat şi utilizat în toată lumea. România e una din ţările care îşi cumpără muniţie nu neapărat din România, loviturile de 38 sau 40 vin din Germania", declara Cătălin Paraschiv.

Unul din proiectilele găsite în Piaţa Victoriei, după protestul din 10 august 2018
Unul din proiectilele găsite în Piaţa Victoriei, după protestul din 10 august 2018 (Epoch Times România)

De partea sa, Jandarmeria a precizat că gazele lacrimogene folosite de forţele de ordine provin exclusiv de la producători autorizaţi şi certificaţi conform legii, subliniind că substanţele utilizate de către militarii români sunt prezente şi în dotarea jandarmilor din Europa.

"Referitor la informaţiile apărute în spaţiul public privind substanţele iritant lacrimogene, Jandarmeria Română face următoarele precizări: Gazele iritant lacrimogene folosite de Jandarmeria Română în diferite dispozitive (spray de mână, pulverizator de capacitate mărită sau cartuşe iritant lacrimogene) sunt achiziţionate de către instituţia noastră exclusiv de la producători autorizaţi şi certificaţi conform legii. Menţionăm totodată că aceste substanţe sunt folosite de majoritatea forţelor de poliţie şi jandarmerie europene”, au precizat reprezentanţii Jandarmeriei Capitalei preluaţi de Mediafax.

Reamintim că jandarmii au intervenit în forţă vineri împotriva mulţimii din Piaţa Victoriei, lăsând în urmă sute de victime. Imaginile cu intervenţia brutală au făcut înconjurul internetului şi presei: nori de gaze, grenade lacrimogene, cartuşe cu piper, oameni alergând înnebuniţi, femei înlăcrimate şi vomitând, ambulanţe pline, tineri loviţi cu bastoane şi picioare în cap.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne