Cuba descoperă o reţea de trafic de persoane care recruta mercenari cubanezi să lupte pentru Rusia în războiul din Ucraina

(theins.ru)

Ministerul cubanez de Externe afirmă că a descoperit o reţea de trafic de persoane ce recruta cubanezi care să lupte pentru Rusia în războiul din Ucraina, informează BBC.

Potrivit ministerului, cubanezii care trăiesc în Rusia şi "chiar şi unii din Cuba" au fost "încorporaţi în forţele militare care participă la războiul din Ucraina".

Cu toate că a fost dintotdeauna un aliat apropiat al Rusiei, Cuba a subliniat în declaraţia sa că "nu face parte din conflictul din Ucraina".

Ministerul cubanez de Externe nu a precizat cine se află în spatele operaţiunii, iar Rusia nu a avut deocamdată nicio reacţie oficială.

În luna august a anului trecut, preşedintele Vladimir Putin a ordonat armatei ruse să îşi mărească numărul de soldaţi după ce forţele sale de luptă au suferit pierderi grele în Ucraina.

De atunci, publicaţia ruseasă Ryazan Gazette a raportat că acei cubanezi care trăiesc în Rusia s-au alăturat forţelor ruseşti care luptă în Ucraina în schimbul promisiunii de a primi cetăţenia rusă.

Au existat, de asemenea, videoclipuri care pretindeau că arată voluntari sârbi antrenându-se pentru a lupta alături de trupele ruseşti în Ucraina.

Deşi nu este clar că declaraţia Ministerului cubanez de Externe are legătură cu rapoartele din Ryazan Gazette, acesta afirmă: "Cuba are o poziţie istorică fermă şi clară împotriva folosirii mercenarilor".

"Vom acţiona în mod decisiv împotriva celor care [...] se implică în traficul de persoane cu scopul de a recruta cetăţeni cubanezi pentru a purta arme în orice ţară", se arată în declaraţie.

Ministrul cubanez de Externe, Bruno Rodriguez, a publicat declaraţia pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter, adăugând că Havana foloseşte "forţa legii" pentru a contracara încercările de recrutare a cetăţenilor săi.

Declaraţia reprezintă o notă disonantă rară în recentele relaţii cubanezo-ruse, în care cele două ţări au avut legături comerciale mai strânse.

Cu două luni în urmă, miniştrii apărării din Cuba şi Rusia au purtat discuţii la Moscova, iar ministrul rus de Externe a călătorit pe insula condusă de comunişti în aprilie, în cadrul unui turneu în ţările aliate Rusiei din America Latină.

Cuba a fost un aliat apropiat al Rusiei încă de la revoluţia cubaneză, în urma căreia Fidel Castro a preluat puterea în 1959.

Castro a fost de partea Rusiei în timpul Războiului Rece, iar Moscova, la rândul ei, a oferit guvernului de la Havana asistenţă economică, politică şi militară.

Un acord secret încheiat în 1962, care permitea Uniunii Sovietice să amplaseze rachete nucleare în Cuba pentru a descuraja noi încercări ale SUA de a invada insula, a declanşat una dintre cele mai periculoase confruntări dintre SUA şi Uniunea Sovietică din timpul Războiului Rece.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe