Cum alegeţi aparatul de aer condiţionat

Aer condiţionat
Aer condiţionat (Facebook)

Piaţa aparatelor de aer condiţionat este în continuă expansiune la noi în ţară, iar înzestrarea imobilelor cu astfel de aparate în perioadele cu temperaturi caniculare face ca vânzarea aparatelor de aer condiţionat să crească de 15-20 de ori faţă de perioadele cu temperaturi normale, ceea ce demonstrează faptul că achiziţionarea unui astfel de aparat se face sub impulsul momentului, generat de căldura insuportabilă din spaţiul de locuit sau de lucru.

Cum alegeţi aparatul de aer condiţionat. BTU şi suprafaţa încăperii

Principala caracteristică a aparatelor de aer condiţionat este numărul de BTU (British Thermal Units). BTU reprezintă cantitatea de căldură necesară pentru a creşte temperatura unei livre (0,45 kg) de apă cu 1 grad Fahrenheit. Pentru a vă da seama cât de mică este această unitate de măsură, gândiţi-vă la cantitatea de căldură degajată de arderea unui băƫ de chibrit.

Astfel că în primul rând, aparatul trebuie să aibă capacitatea adecvată încăperii în care se va instala.

- pentru o încăpere cu suprafaţa cuprinsă între 10 şi 25 mp se recomandă un aparat de 9.000 btu;

- pentru suprafaţa cuprinsă între 15 – 35 mp – un aparat cu capacitatea de 12.000 btu;

- pentru 30 – 50 mp – se recomandă un aparat de aer condiţionat de 18.000 btu;

- pentru un spaţiu între 40 – 70 mp unul de 24.000 btu.

Cu alte cuvinte, în cazul locuinţelor obişnuite sunt recomandate aparatele de 9.000 btu pentru dormitoare (având şi cel mai mic nivel de zgomot), iar cele de 12.000 btu pentru sufragerii. Aparatele de putere mare, şi anume cele de 18.000 şi 24.000 btu, datorită debitului de aer foarte puternic, se recomandă a se folosi în încăperi cu înălţimea peste 3 m. În cazul unei încăperi cu suprafaţa mare, având înălţimea de 2,5 m, se recomandă folosirea mai multor aparate de puteri mici în locul folosirii unui singur aparat de putere mare.

Ca şi în cazul sistemelor de încălzire, când se alocă un calorifer pentru fiecare cameră, şi aparatele de aer condiţionat vor trebui instalate câte unul în fiecare încăpere care se doreşte climatizată.

Cum alegeţi aparatul de aer condiţionat. Sistemul de filtrare

Sistemul de filtrare are de asemenea un rol important deoarece reţine praful şi impurităţile prezente în aerul din încăpere. Toate aparatele au un filtru de praf care nu se consumă în timp şi deci nu trebuie înlocuit periodic, acesta fiind valabil.

Aparatele de aer condiţionat sunt dotate cu mai multe filtre. Acestea pot fi:

- filtre antipraf - captează particulele foarte mici de praf din aer. Filtrul necesită întreţinere curentă prin spălare cu apă rece şi uscare în locuri ferite de soare

- filtre electrostatice antibacteriene - absoarbe prin efectul electricităţii statice pulberile fine, sporii invizibili de mucegai şi microorganismele dăunătoare. Dezvoltarea acestora este împiedicată de extractul volatil de izotiocianat, obţinut din wasabi.

- filtre dezodorizante - filtru cu cărbune activ ce filtrează particulele mici (bacterii, microorganisme), fumul de ţigară şi mirosul neplăcut

- filtre catechin - elimină bacteriile şi dezodorizează aerul.

De asemenea, unele aparate de aer condiţionat oferă şi posibilitatea dezodorizării prin intermediul unui difuzor de parfum, a cărui aromă poate fi schimbată oricând, în funcţie de preferinţele utilizatorului.

Montarea trebuie făcută pe un perete solid şi la cel puţin doi metri înălţime. De asemenea, trebuie într-un ferit de razele soarelui. Cât priveşte întreţinerea, este recomandată verificarea periodică iar filtrele ar trebui schimbate în mod regulat.

Cum alegeţi aparatul de aer condiţionat. Consumul de energie electrică

Cantitatea de energie electrică consumată de un aparat de aer condiţionat depinde în mare măsură de clasa energetică a echipamentului. Fiind o pompă de căldură, aparatul are un coeficient de eficienţă energetică, în funcţie de clasa din care face parte.

Aparatele de clasă energetică A sau A pot avea un consum mai mic cu până la 40% faţă de cele de clasă C sau D. Astfel, un aparat de clasă energetică A are o eficienţă energetică la „frig” de 3,6, adică la un KW consumat din reţea, introduce în încăpere „frig” de 3,2 KW.

Aparatele de clasă inferioară pot avea o eficienţă chiar şi de 2 sau 2,4. Cu alte cuvinte, un aparat de aer condiţionat de clasă energetică A şi de 12000 BTU (3,5 KW “frig”) va consuma doar 1080 waţi/oră, faţă de unul clasă C sau D care va consuma 1250-1500 waţi/oră.

Un aparat de aer condiţionat funcţionează în mod normal pe timp de vară aproximativ 8 ore zilnic. Dacă este caniculă, evident va funcţiona un timp mai îndelungat.

Cum alegeţi aparatul de aer condiţionat. Nivelul de zgomot

Ca orice aparat electric, şi cel de aer condiţionat face zgomot. Înainte de a-l cumpăra, interesaţi-vă despre nivelul lui de zgomot, măsura în decibeli (db).

Ca punct de reper, în timpul unei conversaţii „putem suporta” 50 db. Puteţi face astfel comparaţia cu nivelul de zgomot emis de aparat. Cu cât este mai silenţios, cu atât este mai bine.

Cum alegeţi aparatul de aer condiţionat. Instalare şi garanţie

Este recomandată achiziţionarea aparatelor de aer condiţionat de la magazinele autorizate, iar instalarea acestora să se facă de firmele autorizate specificate pe certificatul de garanţie sau recomandate de producător.

Cum alegeţi aparatul de aer condiţionat. Moduri de funcţionare

Un alt factor în alegerea aparatului de aer condiţionat sunt funcţiile:

1. Funcţia de răcire

Aparatul elimină în exterior căldura din încăpere (de aceea unitatea externă trebuie montată într-un spaţiu deschis)

2. Funcţia de încălzire

Este realizată după principiul pompei de căldură spre deosebire de aparatele care folosesc rezistenţa electrică. Pompa de căldură extrage energia din aerul exterior şi o aduce în interior, de aceea aparatele care asigură răcire şi încălzire se mai numesc şi pompe de căldură.

Consumul de energie electrică se reduce semnificativ faţă de cel al rezistenţelor electrice, fiind de 3 ori mai mic.

Aparatul poate funcţiona în modul încălzire chiar şi la temperaturi de -10° C.

3. Funcţia de ventilare

Unitatea interioară poate ventila aerul din încăpere utilizând un minim de energie din întreaga sa capacitate, asigurând astfel uniformizarea temperaturii.

4. Funcţia de dezumidificare

Un factor important în senzaţia de confort este umiditatea. De asemenea, prin asigurarea unui nivel optim de umiditate este limitată dezvoltarea microorganismelor şi a mucegaiului.

5. Funcţia Auto

La pornirea aparatului, senzorii detectează temperatura camerei, un anumit mod de funcţionare este selectat, iar temperatura camerei este crescută sau scăzută către temperatura de confort optimă.

6. Funcţia Sleep

Pe timpul nopţii, aparatul funcţionează în aşa fel încât să nu deranjeze în timpul somnului (ventilatorul funcţionează la o viteză mică, jetul de aer este direcţionat în sus pentru a nu crea disconfort).

7. Funcţia Jet (Jet Cool, Turbo, Super speed, Super Power etc)

Este funcţia de răcire rapidă a încăperii.

8. Funcţia de restart automat

În cazul unei întreruperi de curent în timpul funcţionării, aparatul reporneşte automat păstrând setările de funcţionare.

9. Funcţia Split

Aparatul este alcătuit din două unităţi, una interioară (U.I.) montată în încăpere pe perete şi una exterioară (U.E.) montată pe peretele exterior (U.E. trebuie montată într-un spaţiu deschis. Dacă este montată în balcon, acesta trebuie să fie deschis pentru a permite aerului cald produs de unitate să fie eliminat).

Funcţiile unui AC tip split: modificarea temperaturii aerului din încăpere; menţinerea temperaturii la valoarea setată; curăţarea aerului de impurităţi; dezumidificare; împrospătarea aerului prin aport de aer proaspăt (pentru aerele de tip casetă şi duct).

Avantajele tipului split sunt: zgomotul redus (U.I. produce un zgomot redus, U.E., ceva mai zgomotoasă), fiind instalată afară permite alegerea poziţiei de instalare datorită dimensiunilor relativ mici (ale U.E.) şi faptului că direcţia jetului de aer poate fi reglat.

Split MONO = aparatul este alcătuit dintr-o unitate internă şi una externă.

Split DUBLU = aparatul este alcătuit din două unităţi interne şi una externă; unităţile interioare pot fi montate în aceeaşi cameră sau în camere diferite, dar apropiate; avantajul dublu spilt-ului este acela de reducere a spaţiului necesar montării U.E.

Aparatele de aer condiţionat asigură un confort termic ideal utilizatorilor însă medicii recomandă folosirea cu atenţie sporită a acestora în situaţia în care utilizatorul intră şi părăseşte frecvent incinta climatizată. În acest caz temperatura din spaţiul climatizat trebuie setată astfel încât să fie cu cel mult 10 grade mai mică decât cea exterioară întrucât schimbările bruşte şi frecvente de temperatură pot provoca probleme de sănătate. În cazul în care aparatul de aer condiţionat este folosit în mod propice, acesta poate preveni alergiile, crizele de astm şi chiar bolile respiratorii cauzate de poluare, datorită filtrelor care reţin praful, polenul şi impurităţile din aer.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură