Cum să ajungi, sănătos şi în putere, la 100 de ani

Ţărani pe câmp la seceriş (Epoch Times România)
Bogdan Costea
06.02.2013

A trecut prin două războaie mondiale, a trăit sub trei regimuri politice, a schimbat patru regi şi tot patru preşedinţi ai României. Este povestea clujencei Agata Petrescu, care a împlinit un secol de viaţă, iar secretele ei au fost dezvăluite de publicaţia locală Ziua de Cluj. Femeia locuieşte singură într-un apartament din centrul oraşului, după moartea soţului, iar singurul sprijin care i-a rămas sunt copiii, care vin să o mai viziteze din când în când.

În cei 100 de ani de viaţă, Agata Petrescu a trăit cele mai importante schimbări din istoria României: trecerea de la monarhie la regimul comunist, apoi revenirea la republică. Cel mai mult, spune femeia, s-a schimbat mentalitatea oamenilor. "Multe s-au schimbat, dar mult s-a schimbat mentalitatea oamenilor", spune clujeanca în vârstă de 100 de ani. "Nu în bine, asta nu în bine. Când dau drumul la ştiri, oamenii noştri care trebuie să conducă naţia românească, care a trecut prin atâtea şi atâtea greutăţi, să fie fericiţi, ei se ceartă. De la ceartă nu iasă nimic".

Agata Petrescu s-a născut pe 5 februarie 1913 la Râmnicu Vâlcea, în familia unui militar de carieră. S-a căsătorit de tânără şi şi-a urmat soţul în Ardeal. Aşa a ajuns într-un sat din judeţul Sălaj şi apoi la Cluj. Acum, după 100 de ani de viaţă, femeia îşi aduce aminte de momentele grele prin care a trecut. Mai ales la sfârşitul celui de al doilea război mondial, când ţara a intrat sub ocupaţie sovietică. "Luau cote şi nu-i destul că lua munca ţăranului", spune ea pentru Ziua de Cluj. "Primeau cereale, porumb, lapte, carne, tot ce producea bietul ţăran. Şi ce luau ei asta nu se punea la socoteală. Deci a fost foarte greu, foarte, foarte greu".

Pentru Agata Petrescu, secretul longevităţii îl reprezintă munca. Chiar şi la 100 de ani, bătrâna locuieşte singură şi chiar are o mică gospodărie la ţară. "Iarna stau aicea, dar vara eu nu pot să stau pe stradă, îmi place să muncesc. Deşi acum e o vârstă înaintată, dar totuşi fac ce trebuie: am grădină, am pomi, am de toate”.

Fiul său, Gheorghe Petrescu, îşi laudă mama, care la vârsta sa încă grădinăreşte: "Are grădină în care pune cartofi, ceapă, usturoi, morcovi. Ne dă la toţii copiii, în proporţie de o treime pentru fiecare. Aşa cum spunea şi dânsa, creşte păsări, cândva creştea şi porci. Anul trecut a avut 30 de pui. Toate treburile din acea gospodărie au fost şi sunt în sarcina dânsei".

Anul trecut, alţi trei clujeni au împlinit vârsta de 100 de ani şi au fost premiaţi de Primărie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor