Cum să integraţi timpul petrecut cu membrii familiei în călătoriile dumneavoastră

Mulţi bunici sunt nerăbdători să petreacă timp cu nepoţii lor. O soluţie uşoară: o vacanţă de tip skip-gen sau gramping
Mulţi bunici sunt nerăbdători să petreacă timp cu nepoţii lor. O soluţie uşoară: o vacanţă de tip skip-gen sau gramping (Foto: Pexels.com – Mikhail Nilo)

Petrecerea timpului cu familia nu se va demoda niciodată. Iată cinci moduri de a vă reuni:

1. Skip-gen sau Gramping

Mulţi bunici sunt nerăbdători să petreacă timp cu nepoţii. O soluţie uşoară: o vacanţă skip-gen sau gramping. Fenomenul călătoriilor "skip-gen" sau "gramping" este acela în care bunicii îşi duc nepoţii într-o călătorie specială, lăsându-i pe părinţi deoparte, pentru ca şi ei să îşi petreacă propriul timp liber. Este cea mai nouă tendinţă în călătoriile între generaţii, în care niciun părinte nu are voie să participe la o excursie de tip "gramping", sau "skip-gen" - este strict timpul bunicilor pentru a crea o legătură cu nepoţii lor. Părinţii au parte de o pauză, iar bunicii şi nepoţii ajung să se cunoască între ei fără filtrul mamei sau al tatălui la faţa locului. Bunicilor, nu aşteptaţi, împărtăşiţi-vă experienţele şi cunoştinţele cu nepoţii dumneavoastră! Sunteţi un veteran al celui de-al Doilea Război Mondial? Aţi crescut inspirat de jazz sau de muzica clasică? Cartierul etnic sau rural din tinereţe a influenţat foarte mult persoana care sunteţi astăzi? Vizitaţi un memorial de război, asistaţi la un mic concert sau vizitaţi vechile locuri de provenienţă. Pentru copii, aceste lucruri vor avea o mai mare însemnătate dacă aud un pic de istorie de la cineva care a fost acolo, decât din ceea ce vor găsi în manualele şcolare. Şi nu uitaţi, faceţi parte din istoria lor. În acest scop, luaţi în considerare posibilitatea de a vă lansa ideile pentru o viitoare escapadă în persoană, prin FaceTime sau Zoom şi începeţi să vă împărtăşiţi poveştile acum.

2. Momente de referinţă

În ultimii ani, multe sărbători de familie au fost anulate sau amânate. În prezent, este mai uşor să sărbătorim împreună zilele de naştere, absolvirile, pensionările şi aniversările, iar acestea reprezintă adesea o parte semnificativă a moştenirii unei familii. Cu o notificare prealabilă şi cu atenţie la nevoile actuale ale membrilor familiei, aceste întâlniri deosebite pot avea loc. Luaţi în considerare o pensiune pentru oaspeţi şi veţi găsi o listă lungă de opţiuni interesante şi destinaţii atrăgătoare din care puteţi alege. Cu activităţi care să implice fiecare generaţie în parte, cu o multitudine de opţiuni de mâncare (adaptate pentru a satisface adolescenţii înfometaţi), veţi vedea cu siguranţă zâmbete peste tot. Locurile de dormit, inclusiv camere în stil lodge, cabane mai rustice, iurte şi corturi în stil glamping (o formă de camping care implică condiţii de cazare şi facilităţi mai luxoase decât cele asociate cu campingul tradiţional) oferă intimitatea şi flexibilitatea necesare pentru cei matinali, somnoroşi sau pentru “bufniţele de noapte”.

3. Rudele “cool

Sunteţi o mătuşă uimitoare, un unchi incredibil sau un văr cool? S-ar putea să doriţi să vă alăturaţi numărului tot mai mare de rude care aleg să exploreze cu cei mici, ca tovarăşi de călătorie de încredere. Împărtăşiţi-vă pasiunea de a pescui sau de a face drumeţii, învăţaţi împreună o nouă abilitate sau planificaţi o aventură captivantă pentru amândoi într-un loc îndepărtat, cum ar fi Antarctica sau Africa. Cu siguranţă vă veţi întoarce cu o legătură mai profundă şi cu amintiri pe care să le împărtăşiţi toată viaţa.

4. Reuniunea de familie

Adevărata valoare a unei reuniuni de familie nu are prea mult de-a face cu cazarea într-o staţiune de lux sau într-un hotel urban şic. S-ar putea ca această opţiune să nu fie în planurile familiei dvs. Este vorba mai mult despre calitatea unei experienţe comune. Aşadar, fie că planificaţi o mică adunare într-o zonă de picnic dintr-un parc, sau o întâlnire mai elaborată a familiei, organizarea va fi esenţială. Adunaţi informaţii cu privire la un buget, destinaţia şi preferinţele de cazare, activităţile şi planificarea meselor. Fixaţi o dată în calendar cât mai curând posibil. Comunicaţi bine şi des. Păstraţi-vă simţul umorului la îndemână şi fiţi recunoscători că cel puţin o parte din familie este dornică să petreacă timp împreună.

5. Ca şi familia

Cu rude răspândite în lung şi-n lat, cei mai buni prieteni ai noştri devin adesea "ca şi familia". Călătoriile cu o altă familie, în special una cu copii de vârste şi interese similare, pot fi distractive şi festive. Cu toate acestea, o planificare adecvată poate contribui în mare măsură la păstrarea intactă a relaţiilor şi a aşteptărilor. Grupurile de familii aleg adesea să împartă o cabană de schi, o casă pe plajă sau un apartament urban. Acest lucru poate însemna împărţirea cheltuielilor, a transportului, a repartizării camerelor, a curăţeniei şi a gătitului. Evitaţi neînţelegerile privind modul în care vor fi alocate timpul şi resursele, cu un plan clar definit înainte de începerea vacanţei. Indiferent cât de mult vă bucuraţi de prietenii din vacanţă, rezervaţi-vă timp privat cu propria familie. Veţi fi bucuroşi că aţi făcut-o.

Lynn O'Rourke Hayes (LOHayes.com) este autor, expert în călătorii în familie şi explorator entuziast. Adună mai multe informaţii de călătorie pe Twitter @lohayes, Facebook sau prin intermediul FamilyTravel.com. Copyright 2023 FamilyTravel.com. Distribuit de Tribune Content Agency, LLC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură