Cum vede presa străină prestaţia lui Ponta de la Bruxelles

Victor Ponta (Lavinia Savu / Epoch Times)
Cristina Boiangiu
13.07.2012

Presa străină a acordat o atenţie deosebită vizitei efectuate de premierul Victor Ponta, la Bruxelles, şi reacţiilor din partea oficialilor europeni referitoare la situaţia din România.

AFP relatează că Uniunea Europeană l-a somat pe premierul român să restaureze puterile Curţii Constituţionale şi să nominalizeze un Avocat al Poporului susţinut de către toate partidele politice, iar Ponta a promis imediat că va da curs solicitărilor UE. Jurnaliştii de la AFP au mai scris că tratatul de la Lisabona se afla ostentativ pe masă când preşedintele UE, Herman Van Rompuy, l-a primit pe Ponta, ceea ce indică hotărârea liderilor europeni. Articolul 7 al tratatului prevede suspendarea dreptului de vot al unui stat UE în cazul unei "încălcări grave" a drepturilor fundamentale, dar nu a fost utilizat niciodată.

Agenţia REUTERS prezintă un comunicat al biroului preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, în care acesta se declară "profund preocupat" de recentele evenimente din România şi citează declaraţia lui Ponta, conform căreia nu poate coabita cu preşedintele Băsescu pentru ca acesta ar fi acţionat împotriva Guvernului şi a Parlamentului.

"România: justiţia va tranşa războiul liderilor"

Ziariştii de la Le Figaro şi-au intitulat articolul "România: justiţia va tranşa războiul liderilor", în care se arată că premierul român a promis să lase Curtea Constituţională să arbitreze diferendul cu preşedintele Traian Băsescu. "După Hillary Clinton şi Angela Merkel, maşinăria europeană a trecut la acţiune", comentează Le Figaro, făcând referire la aprecierile critice ale lui Merkel.

Americanii de la New York Times scriu despre criza constituţională din România care pare să fie aproape de o soluţie, iar în acest fel sunt calmate temerile cu privire la intensificarea instabilităţii politice în estul Uniunii Europene. Ei amintesc despre criză similară care a avut loc în Ungaria şi care a generat îngrijorări cu privire la capacitatea Uniunii Europene de a-şi proteja valorile centrale în faţa noilor democraţii care le ameninţă.

New York Times îl citează pe Stelian Tănase, care spune că ultimele evenimente din România reprezintă cel mai recent capitol din "războiul" între principalele două "clanuri" politice din ţară.

Referiri la situaţia din România şi vizita lui Ponta la Bruxelles mai apar la BBC, Christian Science Monitor, Wall Street Journal, Deutsche Welle, Financial Times, The Economist etc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor