"Dacă vă înscrieţi acum, fiţi pregătiţi să muriţi" - Gata cu înţelegerile uşoare pentru condamnaţii ruşi trimişi pe front

Soldaţi ruşi în Ucraina
Soldaţi ruşi în Ucraina (Getty Images)

Dacă iniţial Rusia elibera condamnaţi penal după ce aceştia luptau pe frontul din Ucraina graţiindu-i chiar şi pe cei care au fost condamnaţi pentru infracţiuni violente, lucrurile par să se fi schimbat total. Potrivit BBC, acum ei nu mai primesc graţiere, se confruntă cu condiţii mai dure şi, în loc să se întoarcă acasă mai devreme, trebuie să lupte până la sfârşitul războiului.

"Dacă vă înrolaţi acum, fiţi gata să muriţi", a scris un bărbat pe nume Serghei într-o cameră de chat pentru foştii deţinuţi ruşi care luptă în Ucraina.

El spune că din octombrie face parte dintr-un nou tip de unitate militară cu numele "Storm V", unde sunt repartizaţi acum condamnaţii.

"Înainte puteai să pleci după şase luni. Dar acum, trebuie să rezişti până la sfârşitul războiului", scrie bărbatul.

Când a început recrutarea în masă a deţinuţilor ruşi în vara anului 2022, aceasta a fost condusă de Evgheni Prigojin, cândva şeful grupului militar privat Wagner. Deţinuţilor li s-a oferit un cazier curat, graţiere totală şi li s-a permis să se întoarcă acasă după şase luni pe câmpul de luptă.

Înainte de a muri într-un accident de avion în luna august, Prigojin a declarat că aproape 50.000 de deţinuţi ruşi au fost trimişi pe linia frontului în cadrul acestui acord, cifre similare fiind citate de activiştii pentru drepturile omului. Mii dintre aceşti deţinuţi au murit, iar alţii, inclusiv zeci de infractori condamnaţi pentru crime violente, s-au întors acasă, unii dintre ei ajungând să recidiveze şi chiar să comită crime.

Armata rusă a preluat acest program în februarie 2023, oferind iniţial aceleaşi stimulente ca şi Prigojin. Aranjamentul a însemnat că deţinuţii eliberaţi pentru a lupta puteau să se întoarcă acasă după şase luni şi se aflau într-o poziţie mai privilegiată decât soldaţii obişnuiţi. Acest lucru i-a înfuriat pe bărbaţii care fuseseră mobilizaţi şi pe familiile lor.

Acum, noile condiţii pentru deţinuţi corectează acest lucru şi sunt mult mai stricte.

Analizând mesajele de pe camerele de chat şi vorbind cu luptători şi rude, publicaţia citată poate confirma că trupele Storm V servesc în prezent de-a lungul liniei frontului, din Zaporojie, în sudul Ucrainei, până la Bahmut, în est.

O femeie din regiunea Transbaikal din Orientul Îndepărtat al Rusiei, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a declarat că soţul ei a fost recrutat într-una din echipele Storm V în toamna anului 2023. Ea nu a vrut să dezvăluie ce infracţiune a comis, dar a spus că este vorba despre "o acuzaţie gravă".

Ea a menţionat că au luat împreună decizia ca el să lupte în Ucraina, crezând că îi va duce o eliberare mai rapidă.

"În februarie anul acesta s-ar fi împlinit 15 ani de când a fost condamnat. Mai avea de executat încă patru. Condiţiile din închisoare erau OK. Ar fi putut să îşi ispăşească în continuare pedeapsa, dar aceasta era singura modalitate de a-l aduce rapid acasă", a spus ea.

Contractul său cu Ministerul rus al Apărării era de un an, nu de şase luni, aşa cum a fost anterior pentru alţi deţinuţi, a specificat femeia, adăugând că atunci când acesta va expira, soţul ei nu va primi o graţiere şi nu va putea să se întoarcă imediat acasă, deoarece contractul "va fi prelungit automat".

Postările de pe reţelele de socializare ale altor ruşi ale căror rude servesc în unităţile Storm V indică faptul că soldaţii vor trebui să rămână în prima linie până la sfârşitul a ceea ce Moscova numeşte "operaţiunea sa militară specială".

Condamnaţii sunt avertizaţi despre acest lucru atunci când se înrolează şi este urmarea unui decret din septembrie 2022 al lui Vladimir Putin care înseamnă, în esenţă, că atunci când un contract expiră, acesta nu poate fi de fapt reziliat şi este reînnoit.

Acum, singura modalitate prin care deţinuţii care au luptat pe front în Ucraina pot obţine o eliberare completă este dacă primesc o decoraţie de stat, dacă devin incapabili de luptă, dacă ating limita maximă de vârstă sau dacă războiul se încheie.

În loc de graţiere, foştii deţinuţi primesc acum ceea ce este descris ca o eliberare condiţionată la sfârşitul perioadei petrecute în armată. Aceasta înseamnă că, dacă sunt găsiţi vinovaţi de comiterea unei noi infracţiuni, sentinţa lor va include şi condamnările anterioare.

De asemenea, Putin nu mai este implicat în semnarea personală a graţierilor, ceea ce înseamnă mai puţine titluri nedorite în mass-media despre faptul că el a graţiat persoane condamnate pentru crimă şi infracţiuni sexuale.

BBC a analizat numeroase postări în chat-uri de la bărbaţi care spun că au fost pe front în aceste unităţi.

"Condiţiile sunt oarecum mai bune. Primeşti salariul complet, ca în armată, şi toate celelalte beneficii şi alocaţii", scrie un deţinut.

"Şansele tale de supravieţuire sunt de aproximativ 25%. Sunt soldat de cinci luni. Din plutonul nostru de aproximativ 100 de oameni, doar 38 mai sunt în viaţă", spune un alt bărbat.

Multe dintre trupele Storm V sunt antrenate într-un poligon doar 10 zile înainte de a fi trimise. Există câteva zeci de cazuri cunoscute de condamnaţi care s-au trezit pe linia frontului după doar trei până la cinci zile de antrenament. În comparaţie, recruţii sovietici din Afganistan au avut parte de până la şase luni de pregătire înainte de a fi desfăşuraţi.

Din ianuarie 2023, BBC Russian a încheiat un parteneriat cu site-ul rusesc Mediazona şi cu o echipă de voluntari pentru a identifica numele luptătorilor ruşi ucişi în război. Mai mult de 8.000 de deţinuţi au murit servind în Ucraina, iar cel puţin 1.100 dintre ei au luptat în unităţile Storm V sau în unităţile pe care le-au înlocuit.

În baza de date sunt incluşi doar acei deţinuţi ale căror sentinţe au fost confirmate de un verdict publicat al instanţei. Dar nu toate verdictele sunt digitalizate şi nu toate decesele sunt raportate. În realitate, se estimează că numărul condamnaţilor morţi este mult mai mare.

Este extrem de dificil să se determine numărul celor ucişi, mai ales că mulţi dintre cei care mor nu sunt găsiţi imediat.

"Acest iad nu se va sfârşi niciodată. Nu am crezut niciodată că mă voi bucura doar pentru că i-am găsit oasele. Doar pentru a le îngropa", scrie o mamă într-o cameră de chat.

În trecut, detaliile de pe plăcuţele de identificare ale condamnaţilor nu erau întotdeauna introduse în bazele militare de date, dar acest lucru s-a schimbat - membrii unităţilor Storm V sunt acum înregistraţi ca personal militar şi nu ca voluntari.

Dintre luptătorii Storm V care supravieţuiesc, mulţi ajung în captivitate.

BBC a văzut videoclipuri care pretind să arate prizonierii de război interogaţi de armata ucraineană.

Într-una dintre imagini, un bărbat spune că a fost în închisoare de mai multe ori din 2014 pentru vătămare corporală gravă şi furt. BBC a reuşit să îl identifice şi să confirme sentinţele cu ajutorul dosarelor de la tribunal.

Bărbatul a semnat un contract în octombrie cu Ministerul Apărării şi a plecat pe front dintr-o unitate de înaltă securitate. El a fost capturat ulterior şi, sub constrângere, a declarat că luptătorii Storm V sunt adesea trimişi în "asalturi inutile" din care se întorc doar câţiva indivizi. El a spus că, dacă refuză să plece, sunt băgaţi într-o groapă în pământ şi nu li se dă mâncare.

Relatarea sa se potriveşte cu altele, inclusiv cu cea a unei femei din Siberia care a declarat că soţul său a spus acelaşi lucru.

Într-o cameră de chat, Serghei discută despre soarta condamnaţilor ruşi ca el care încă mai luptă în unităţile Storm V.

"Norocul nu va fi de ajuns. Ştiu deja că nu voi supravieţui", scrie el, vorbind despre şansele sale de supravieţuire pe linia întâi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe