Dâmboviţa: Poliţişti şi jandarmi patrulează încă în zona ursului ucigaş

Jandarm. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Liviu Şerbănescu
16.09.2012

Autorităţile sanitare vor stabili în cursul zilei de duminică dacă ursul împuşcat azi-noapte la Pietroşiţa este cel care a atacat trei persoane. Până atunci, sunt menţinute patrule de poliţişti şi jandarmi în zona Pietroşiţa - Buciumeni, dar şi la Runcu, unde are loc o manifestare la care sunt aşteptaţi mii de oameni.

Ursul împuşcat de vânători în localitatea dâmboviţeană Pietroşiţa, un mascul de 100-120 de kilograme, va fi examinat duminică de către specialiştii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dâmboviţa.

Aceştia vor stabili dacă animalul avea rabie, întrucât se presupune că ursul care a atacat trei oameni era turbat.

"Se va începe în această dimineaţă autopsia ursului şi prelevarea probelor pentru analizele de laborator care vor stabili dacă acest animal era turbat, respectiv dacă este bolnav de rabie", a declarat duminică directorul DSVSA Dâmboviţa, Sandu Tolea.

Totodată, până la aflarea rezultatelor analizelor, autorităţile menţin poliţişti şi jandarmi în patrule în zona Pietroşiţa - Buciumeni, dar şi la Runcu, unde timp de două zile are loc "Răvăşitul oilor", manifestare la care vin mii de vizitatori, turişti şi localnici.

Autorităţile îi sfătuiesc pe localnici să nu se îndepărteze de zonele locuite şi să renunţe deocamdată la culesul fructelor.

Ursul, reperat cu elicopterul

Ursul prins la miezul nopţii a fost mai întâi gonit de câţiva câini şi apoi a fost împuşcat de un vânător aflat în patrulare în zonă, la ieşirea din Pietroşiţa, pe malul râului Ialomiţa.

"Am auzit câinii lătrând foarte tare, am aprins lanterna, l-am văzut şi am tras un singur foc. Avea gura neobişnuită, iar ochii îi sticleau foarte tare, în mod nefiresc. Era pe marginea râului. Eu cred că acesta este ursul ucigaş, că am nimerit bine, eu aşa zic. Un urs sănătos nu ar fi avut un astfel de comportament. Sunt atâţia urşi în ţară şi nu s-a întâmplat niciodată ca vreunul să atace trei oameni în aceeaşi zi. Acesta este sigur bolnav, probabil de rabie", a declarat vânătorul.

Înainte de împuşcarea acestui urs, un elicopter cu instalaţie de termoviziune al Ministerului Administraţiei şi Internelor a survolat zona, după ce ministrul Mediului, Rovana Plumb, care a venit la Buciumeni, localitatea sa natală, a solicitat acest aparat de zbor i pentru a repera animalul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor