Dan Barna: Nu cred că e o surpriză pentru nimeni. USR nu se opune cumulului pensiei cu salariul

Dan Barna
Dan Barna (Epoch Times Romania)

Vicepreşedintele USR, deputatul Dan Barna, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că partidul din care face parte nu se opune cumulului pensiei cu salariul, adăugând însă că este “foarte simplu să avem o reglementare de interzicere a cumulului pensiei speciale cu salariul şi aici CCR nu ar avea nicio problemă”.

“Chiar ieri în acest context al cum facem să păcălim cumva Comisia Europeană, poate ne dau nişte bani fără să facem reforme, am văzut chiar ieri [joi - n.r.] decizia Curţii Constituţionale prin care a declarat neconstituţională reglementarea propusă de majoritate, cumulul pensiei cu salariul. Nu cred că e o surpriză pentru nimeni. USR nu se opune cumulului pensiei cu salariul, pentru că, da, dreptul la muncă este un drept constituţional şi nu poate fi restricţionat.

Dreptul la pensie contributivă este un drept constituţional şi nu poate fi restricţionat, însă nu există şi a spus-o şi CCR, nu există niciun fel de drept constituţional sau de altă natură, cu excepţia reglementărilor, cel referitor la pensiile speciale. E foarte simplu să avem o reglementare de interzicere a cumulului pensiei speciale cu salariul şi aici nu ar avea CCR, pe propria jurisprudenţă, nicio problemă. Asta ar însemna ca domnul Ciucă, domnul Florin Georgescu şi toţi ceilalţi mahări de protipendadă politică să trebuiască să aleagă între salariul de 70.000 de la Banca Naţională, de exemplu dacă vorbim de domnul Georgescu, şi pensia specială. Sau cele 18.000 ale domnului Ciucă şi indemnizaţia de preşedinte al Senatului”, a precizat Barna, citat de Agerpres.

Reamintim, în acest contex, că CCR a admis, joi, sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în legătură cu legea privind cumulul pensiei cu salariul.

“Cu unanimitate de voturi, Curtea a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a constatat că dispoziţiile articolului 2 până la 11 din legea privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative sunt neconstituţionale.

Curtea, în esenţă, a considerat că dispoziţiile criticate referitoare la interdicţia cumulului pensiei cu salariul contravin dreptului fundamental la muncă, garantat de Constituţie. În aceste condiţii, legea se întoarce în Parlament, pentru a fi pusă de acord cu decizia Curţii Constituţionale, în temeiul articolului 147 din Constituţia României”, a anunţat preşedintele Curţii Constituţionale, Marian Enache.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne