David Cameron pare să fi eşuat în încercarea de a-l convinge pe Trump cu privire la ajutorul pentru Ucraina

David Cameron
David Cameron (ALAIN JOCARD / AFP / Getty Images)

Încercarea lui David Cameron de a-l convinge pe Donald Trump să permită Congresului american să aprobe un ajutor militar de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina pare să fi eşuat, după ce ministrului britanic de Externe nu i s-a acordat nici măcar o întâlnire cu preşedintele Congresului, Mike Johnson, care ar fi putut, teoretic, să supună pachetul la vot, potrivit The Guardian.

Johnson s-a trezit în schimb asaltat de deputata de extremă dreaptă din Georgia, Marjorie Taylor Greene, care şi-a reînnoit ameninţările de a vota pentru a-l demite din funcţie pentru simplul fapt că ar fi acceptat să supună la vot.

La un dineu privat în baza din Florida a lui Trump, Mar-a-Lago, Cameron îl îndemnase pe Trump să recunoască faptul că este în interesul SUA ca Vladimir Putin să nu fie recompensat pentru confiscarea de teritorii din Ucraina. De asemenea, el a insistat că, până la summitul NATO de la Washington din luna iulie a acestui an, vor exista planuri pentru ca fiecare membru al NATO să atingă sau să depăşească obiectivul privind cheltuielile pentru apărare. El a sperat că Trump va da un semnal de schimbare de curs, cel puţin prin facilitarea drumului până la întâlnirea cu Johnson.

Marţi, la o conferinţă de presă comună la Washington, Cameron şi secretarul de stat american, Antony Blinken, au repetat apelurile lor de lungă durată adresate Congresului pentru deblocarea asistenţei. Cameron a insistat că nu a venit în SUA pentru a da lecţii nimănui sau pentru a se amesteca în politica internă americană, dar a declarat că este pregătit să renunţe la "limbajul diplomatic", deoarece se simte atât de emoţionat de necesitatea ca SUA şi Europa să fie unite pentru a apăra Ucraina împotriva agresiunii ruseşti.

El a avertizat: "Generaţiile viitoare s-ar putea să se uite în urmă la noi şi să spună: am făcut suficient atunci când această ţară a fost invadată de un dictator care încerca să redeseneze graniţele prin forţă? Am învăţat lecţiile din istorie? Şi am făcut suficient?"

Dar argumentele lui Cameron - atât raţionale, cât şi emoţionale - par să se fi lovit de lupta continuă pentru putere în interiorul partidului republican, deoarece adepţii liniei dure, care s-au răcit în privinţa continuării sprijinului financiar pentru Ucraina, ameninţă să îl înlăture pe Johnson dacă va supune la vot pachetul de ajutor atunci când Congresul se va întoarce din vacanţa de două săptămâni.

"Aceasta a fost o capitulare completă şi totală, dacă nu chiar o supunere completă şi totală la agenda democraţilor, care a mâniat atât de mult baza noastră republicană şi le-a dat foarte puţină motivaţie să voteze pentru o majoritate republicană în Cameră", a scris Taylor Greene într-un atac recent la adresa lui Johnson.

Cameron este doar ultimul dintr-o serie de oficiali guvernamentali străini care au cerut Senatului american să voteze în privinţa pachetului de ajutor, care este de aşteptat să fie adoptat - dacă Congresul ar fi lăsat să voteze. Duminică, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina va pierde lupta cu Rusia fără un ajutor suplimentar din partea SUA, inclusiv banii necesari pentru dezvoltarea ajutorului de apărare.

Cameron şi-a asumat un risc calculat zburând în Florida pentru a încerca să îl convingă pe Trump să schimbe cursul, deoarece există un istoric al dezacordului cu privire la Brexit (la care fostul premier s-a opus, dar pe care Trump l-a susţinut cu entuziasm).

Cameron şi-a prezentat întâlnirea cu Trump ca pe o întâlnire "absolut corectă" avută cu o personalitate a opoziţiei şi a spus că a acoperit "o serie de subiecte geopolitice importante".

Echipa de campanie a lui Trump a declarat că subiectele discutate la dineu au fost "viitoarele alegeri din SUA şi Marea Britanie, chestiuni politice specifice Brexitului, necesitatea ca ţările NATO să îşi îndeplinească cerinţele privind cheltuielile de apărare şi încetarea crimelor din Ucraina".

Consilierii de politică externă ai lui Trump au susţinut că, dacă va fi ales preşedinte, Trump ar putea pune capăt războiului în 24 de ore, în mare parte prin concesii teritoriale făcute Rusiei, inclusiv cedarea către Rusia a controlului permanent asupra Crimeei şi Donbasului - termeni pe care Occidentul i-ar considera o recompensă pentru agresiune care ar fi remarcată de China şi Iran.

La Washington, Cameron a invocat decenii de cooperare în materie de securitate între Marea Britanie şi SUA, spunând: "Mă gândesc la bunicul meu care a debarcat pe plajele din Normandia sub acoperirea unei nave de război americane. Mă gândesc la modul în care am lucrat împreună cu preşedintele Obama pentru a face faţă ameninţării ISIS în Siria şi Irak, la modul în care i-am vânat pe acei teribili ucigaşi de ostatici britanici şi americani.

Ne confruntăm cu o ameninţare uriaşă din partea unui Putin agresiv, care ia cu forţa teritoriul ţării noastre. Şi este atât de important să rămânem uniţi. Marea lecţie a NATO, care sărbătoreşte anul acesta cea de-a 75-a aniversare, este că, dacă rămânem uniţi, dacă lucrăm împreună, putem crea o Europa mai sigură, dar şi o SUA mai sigură."

Secretarul de stat pentru afaceri externe a adăugat: "Spun acest lucru ca cineva care nu doar apreciază şi respectă America, este cineva care iubeşte această ţară. Adică, bineînţeles, îmi iubesc ţara mai mult ca niciodată. Dar iubesc Statele Unite, sunt pasionat de această ţară, de rolul ei în lume. Încerc să păstrez un limbaj diplomatic, dar uneori se revarsă într-un limbaj emoţional, pentru că este ceea ce trebuie să facem."

El a insistat asupra faptului că pachetul de ajutor american în valoare de 60 de miliarde de dolari a fost foarte valoros, deoarece, pentru aproximativ 5% din bugetul de apărare al SUA, aproape jumătate din echipamentul militar rusesc de dinainte de război a fost distrus, fără a se pierde nicio viaţă americană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe