De ce îşi înfiinţează elita Rusiei propriile armate private

(theins.ru)

Oligarhii ruşi şi companiile de stat conduc din ce în ce mai mult companii militare private şi îşi recrutează şi antrenează propriile batalioane pentru războiul Rusiei din Ucraina, potrivit The Daily Beast.

Miliardarul rus Viktor Şendrik, şeful departamentului de securitate al Căilor Ferate Ruse, ar fi sprijinit un detaşament de luptători ruşi format dintr-un grup de fani ai fotbalului numit "Espanyola", potrivit iStories (o publicaţie independentă cunoscută şi sub numele de Important Stories sau Vajnîe Istorii).

Şendrik este un apropiat al fraţilor Rotenberg, Arkadi şi Boris Rotenberg - alţi doi miliardari ruşi care sunt prieteni de lungă durată ai preşedintelui rus Vladimir Putin şi care ar fi fost interesaţi să aibă propria lor companie militară privată (CMP).

Potrivit surselor, Espanyola a fost creată pentru prima dată anul trecut, dar Şendrik a început recent să sponsorizeze grupul.

Grupul însă nu este doar un grup de securitate, ci face parte din CMP Redut, care este operată de Ministerul rus al Apărării, şi are propriile unităţi de lunetist, recunoaştere şi asalt. Partidul Rusia Unită al lui Putin a preluat controlul CMP anul trecut, potrivit unei evaluări a serviciilor de informaţii ale Direcţiei principale de informaţii a Ministerului Apărării din Ucraina, iar batalionul Espanyola a luptat în Ucraina, potrivit raportului de informaţii.

De fapt, şeful de informaţii al Espanyola a fost ucis recent în Ucraina, a confirmat grupul într-o postare pe reţelele de socializare la începutul acestei săptămâni.

Acest batalion este doar un exemplu despre cât de importante sunt CMP-urile în Rusia - chiar şi după moartea fostului şef al Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat Sean McFate, un expert de top în materie de mercenari.

"Kremlinul foloseşte în continuare mercenarii şi forţa privată ca instrument major de război", a afirmat McFate.

Şendrik şi fraţii Rotenberg nu sunt singurii care susţin CMP-uri ce apoi sunt trimise în Ucraina.

Compania energetică de stat Gazprom a lucrat în spatele scenei la mai multe companii militare private, a relatat anterior BBC. Premierul rus Mihail Mişustin a dat companiei Gazpromneft, o filială petrolieră a Gazprom, permisiunea de a crea un grup de securitate privată pentru infrastructura sa, iar grupurile au primit sarcina de a proteja entităţile legate de Gazprom.

Dar, de atunci, au apărut pe reţelele de socializare imagini video care arată luptători dintr-un astfel de batalion, numit Potok sau batalionul "Torrent", care luptă în Ucraina. Moscova ar fi trimis grupul pentru a flanca Grupul Wagner în timp ce acesta ataca Bahmut în Ucraina.

Şi alte agenţii ruseşti au intrat în acţiune. Roscosmos, agenţia spaţială a Rusiei, a susţinut Batalionul "Uran" sau Uranus, cel puţin de anul trecut, potrivit FT. Cu un centru de pregătire în regiunea Pskov, batalionul se concentrează pe pregătirea trăgătorilor, lunetiştilor, mitraliorilor, instructorilor medicali, operatorilor de drone şi echipajelor de mortiere, potrivit site-ului său.

Blitz-urile de recrutare se concentrează pe obţinerea victoriei lui Putin în războiul din Ucraina.

"Sarcina ta principală este să supravieţuieşti şi să te întorci cu victorie", se afirmă cu majuscule pe site.

"Corporaţia de stat Roscosmos vă invită să vă alăturaţi batalionului de voluntari Uran, unde veţi fi antrenaţi pentru a obţine victoria în acest mare război", notează un videoclip de recrutare.

Batalionul îşi susţine apelul de mobilizare cu bonusuri mari pentru a-i stimula pe viitorii luptători să se înscrie. După ce se alătură, luptătorii primesc aparent 100.000 de ruble, pe lângă un salariu lunar de 100.000 de ruble şi o altă plată lunară de la armata rusă. De asemenea, ei primesc o asigurare de viaţă în valoare de 4 milioane de ruble, potrivit site-ului web al batalionului.

Pe când era în viaţă, Prigojin, fondatorul Wagner, a criticat dur celelalte miliţii private care s-au aventurat în liniile de front din Ucraina, spunând că nu au o pregătire adecvată.

"Acei oameni care au bani cred că acesta este un subiect cool acum - să asamblezi CMP-uri. Prin urmare, acestea încep să se înmulţească. Gazprom CMP Potok, CMP [miliardarul Andrei] Bokarev, CMP Redut - fiecare creatură are o pereche", a declarat Prigojin anul trecut, cu câteva luni înainte de a muri într-un accident de avion.

Dar pentru Moscova, explozia oligarhilor ruşi, a oamenilor de afaceri bogaţi şi a companiilor ruseşti care sponsorizează CMP-uri îi permite lui Putin să se bazeze pe eforturile de recrutare a mercenarilor şi să evite iniţierea unei mobilizări nepopulare pe când continuă războiul de uzură în Ucraina.

Armatele private - un pariu bun pentru oligarhii ruşi

Tendinţa emergentă a CMP-urilor pe întreg teritoriul Rusiei este esenţială pentru planul de război al lui Putin în continuare, a declarat McFate.

"Obişnuiau să o folosească pentru o dezminţire plauzibilă în Africa şi Siria [...] dar acum o folosesc pentru că este o modalitate prin care Putin poate masca adevăratele costuri ale războiului pentru ruşii de rând.

Sunt oameni de unică folosinţă, iar el are nevoie de carne de tun în acest moment. El se angajează într-o strategie de uzură împotriva Ucrainei. Din acest motiv, el apelează la toţi prietenii săi oligarhi", a spus McFate.

Oficialii din SUA şi Ucraina au avertizat de mult timp că întârzierile în aprovizionarea cu arme a Kievului de la naţiunile occidentale nu îi sunt de ajutor acesteia în eforturile de apărare împotriva Rusiei, care îşi consolidează eforturile de apărare şi de recrutare în război. Recrutorii ruşi ating aproximativ 85% din obiectivele de recrutare care le-au fost atribuite, ceea ce indică faptul că Rusia ar putea fi capabilă să îşi menţină eforturile de război până în 2025, potrivit unui raport recent al Royal United Services Institute (RUSI).

Oligarhii ruşi, la rândul lor, încearcă probabil să îşi protejeze propriile active în cazul în care în viitor vor apărea tulburări în Rusia.

"Într-un loc precum Rusia, care este un stat mafiot, a avea securitate este întotdeauna un lucru bun. Oligarhii şi ceilalţi de acolo o înfiinţează iniţial pentru patronul lor, care este Putin, dar cred că o doresc şi pentru ei înşişi... este o acoperire a riscurilor", a declarat McFate.

Dar Putin este probabil conştient de faptul că lucrurile ar putea scăpa de sub control.

După moartea lui Prigojin, care a luat cu asalt Moscova într-o aparentă revoltă anul trecut, guvernul rus a propus un nou cadru pentru CMP-uri. Planul a oferit guvernatorilor ruşi şi Ministerului rus al Apărării un control semnificativ asupra armatelor private, astfel încât acestea să nu poată deveni prea puternice, aşa cum au făcut Wagner Group şi Prigojin.

"Putin a introdus mai multe garanţii pentru a nu exista o altă mare revoltă precum cea a grupului Wagner [...] Putin devenise prea dependent de Prigojin [...] în locuri precum Africa. Acum el reduce dimensiunile, aşa că este vorba în principal de Ucraina, iar acestea sunt grupuri mai mici şi sunt mai puţin letale", a declarat McFate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe