Decizia care cutremură sistemul de justiţie: CCR dă dreptate Guvernului. Completele de 5 judecători vor fi schimbate

Preşedintele PSD Liviu Dragnea înregistrează o victorie importantă care cutremură sistemul de justiţie: Curtea Constituţională dă dreptate Guvernului Dăncilă în privinţa completelor de 5 judecători de la Înalta Curte. Consecinţa: toate procesele în curs vor fi reluate.
Liviu Dragnea (Presedinte PSD);
Liviu Dragnea (Presedinte PSD); (Florin Chirila/Epoch Times)

Curtea Constituţională a admis în şedinţa de miercuri, cu majoritate de voturi, sesizarea Guvernului Dăncilă privind formarea ilegală a completelor de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Astfel, CCR a constatat că există un conflict juridic între Parlament şi Curtea Supremă, aşa cum a reclamat premierul Viorica Dăncilă cu puţin timp înainte să înceapă apelul lui Dragnea în dosarul angajărilor fictive.

"CCR a admis sesizarea formulată de prim-ministrul Guvernului României şi aconstatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, generat de hotărârile Colegiului de conducere a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, începând cu Hotărârea nr.3/2014, potrivit cărora au fost desemnaţi prin tragere la sorţi doar 4 din cei 5 membri ai Completurilor de 5 judecători, contrar celor prevăzute de art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat şi completat prin Legea nr.255/2013.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează a proceda de îndată la desemnarea prin tragere la sorţi a tuturor membrilor Completurilor de 5 judecători, cu respectarea art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat şi completat prin Legea nr.207/2018", se arată într-un comunicat remis de CCR după decizie.

Potrivit G4media, care citează surse din CCR, consecinţa deciziei va fi că toate procesele în curs aflate la completurile de 5 de la ÎCCJ vor fi reluate. Mai mult, cei care au primit sentinţe definitive de la Înalta Curte, începând cu anul 2014, le vor putea ataca dacă nu şi-au consumat căile extraordinare de atac prevăzute de Codul de procedură penală.

"Deciziile CCR produc efecte numai pentru viitor, de la data publicării în Monitorul Oficial a motivării deciziei. Procesele soluţionate definitiv nu pot fi redeschise (revizuite etc.) pe motiv de nelegală compunere a completului de 5 judecători", a explicat, la rândul său, judecătorul Cristi Danileţ, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne