Delegaţia Permanentă a PNL va lua o decizie marţi seară pentru viitorul USL

Conferinţă de presă la sediul PNL , Crin Antonescu şi Mihai Stănişoară. În imagine, Crin Antonescu, preşedintele PNL (Epoch Times România)
Flori Mladin
25.02.2014

Dacă la Delegaţia Permanentă care va avea loc marţi seara la Palatul Parlamentului, PNL hotărăşte să-şi retragă miniştrii din Guvern, ar urma ca aceştia să-şi depună demisiile miercuri dimineaţă, înaintea şedinţei de Guvern.

Preşedintele PNL Crin Antonescu a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute convocarea Delegaţiei Permanente pentru marţi seara, având în vedere că acesta a efectuat luni o vizită oficială în Austria şi va sosi în ţară marţi la prânz.

Crin Antonescu a afirmat că opţiunea premierului Victor Ponta este "clară". La întrebarea dacă le va cere miniştrilor liberali să se retragă din Guvern, în cazul în care nu va primi răspuns din partea premierului privind acceptarea propunerilor PNL, acesta a precizat: "Da. Adică va avea loc o Delegaţie Permanentă, pentru că intrarea sau ieşirea dintr-un guvern nu sunt lucruri pe care le decide un om, nici măcar preşedintele partidului, dar eu, ca preşedinte, cred că asta trebuie făcut, pentru că lipsa unui răspuns nu-i, de fapt, o lipsă de răspuns, ci un răspuns".

Totodată, luni, prim-vicepreşedintele Klaus Iohannis a afirmat că PNL a tras "concluzia că negocierile pentru remanierea guvernamentală au eşuat".

"Această situaţie evident va fi adusă la cunoştinţa şi în dezbaterea Delegaţiei Permanente a PNL (...) şi acolo se va trage o concluzie", a precizat Iohannis.

Iohannis a mai afirmat: "Probabil, Delegaţia Permanentă va constata acelaşi lucru, că negocierile au eşuat şi că nu putem să continuăm în această formă de colaborare nonexistentă. Şi atunci probabil un posibil prim pas este retragerea miniştrilor noştri din Guvern".

În acelaşi timp, acesta şi-a exprimat opinia că dacă Delegaţia Permanentă hotărăşte retragerea miniştrilor din Guvern, "atunci acest lucru nu va fi reversibil".

La întrebarea dacă retragerea miniştrilor PNL din Guvern înseamnă ruperea oficială a USL, acesta a afirmat: "Nu neapărat, dar cu siguranţă ar fi un prim pas". În opinia lui Iohannis, al doilea pas în ruperea USL, după o posibilă decizie de retragere a miniştrilor din Guvern, ar fi denunţarea protocolului Uniunii Social Liberale. "Nu cred că o să ajungem să discutăm acest lucru (marţi, la DP - n.r.), dar nici nu pot să exclud, sigur, având în vedere că este o şedinţă cu această tematică, poate cineva să solicite introducerea acestui punct pe ordinea de zi".

Premierul Victor Ponta a afirmat că, în cazul în care PNL se retrage din Guvern, va nominaliza interimari la ministerele pe care le conduc liberalii în prezent, iar după expirarea termenului de interimat va aproba un nou guvern în Parlament. Premierul a afirmat, totodată, că va încerca, în limita termenelor constituţionale, să găsească o soluţie politică pentru ca guvernarea să se facă sub formula USL.

Luni, înaintea şedinţei BPN al PSD, Victor Ponta a afirmat că doreşte ca marţi seară "colegii liberali" să nu "sacrifice" USL pentru "proiectul personal" al lui Crin Antonescu.

Victor Ponta a mai susţinut luni seară că, în situaţia în care se formează un nou guvern fără PNL, se va baza în Parlament, la acordarea votului de învestitură, pe sprijinul tuturor parlamentarilor care fac parte în prezent din USL, menţionând că viitorul Cabinet va păstra programul USL votat în 2012.

În cazul în care Delegaţia Permanentă va decide ca PNL să-şi retragă miniştrii din Cabinet, USD va forma un nou Guvern, care va trebui să fie votat în Parlament (USD deţine majoritatea în plenul reunit - n.r.), întrucât se va schimba structura Guvernului. Până atunci, premierul Victor Ponta va desemna interimari pe posturile pe care le deţin în prezent liberalii.

De altfel, PSD a convocat în data de 3 martie Comitetul Executiv Naţional, "pentru a evalua situaţia politică şi a lua deciziile care se impun", a afirmat Victor Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor