Despre viol, dincolo de senzaţional: "Asistăm, din păcate, la o distrugere a umanului"

Viol
Viol (facebook.com)

Bulversată de noianul de ştiri despre corupţia politicienilor, şpăgi de milioane de euro, legi strâmbe pentru supraimunităţi şi pensii obscene etc., România a avut, în ultima vreme, noi motive de oroare: violurile. De câteva luni de zile, unul din cele mai fierbinţi subiecte de presă este violul din Vaslui, mai exact faptul că agresorii se plimbă în libertate în timp ce fata abuzată este împroşcată cu noroi şi acuzată că nu a fost uşă de biserică şi de aceea a fost violată, până la leşin, de cei şapte flăcăi.

Mai rău, fata a fost criticată în satul ei că, prin plângerea sa penală, a nenorocit familiile a şapte oameni gospodari, familiile celor ce au agresat-o. De ca şi cum oroarea stârnită de acest caz nu a fi fost de ajuns, presa a arătat că în judeţul Vaslui au avut loc numeroase alte violuri, multe dintre ele frizând patologicul iar recent un nou caz a irupt în mass-media, dezvăluind încă o faţetă a cangrenei morale care macină societatea românească. Vorbim despre cazul din Călăraşi unde o adolescentă de 15 ani, fugită dintr-un centru de plasament, acuză că a fost violată, culmea, de doi poliţişti, oameni care ar trebui să apere legea şi cei aflaţi în nevoi, nu să abuzeze şi să violeze.

Cum este posibil ca în societatea în care trăim victima să fie considerată agresor iar cei plătiţi să apere legea să fie chiar cei care o încalcă? Am încercat să găsim răspunsuri la aceste întrebări cu ajutorul dnei Mirela Fry-Fometescu, psiholog specialist în psihoterapie. Dna Fry-Fometescu este membră a Asociaţiei Europene pentru terapia familiei EFTA şi a Asociaţiei Europene pentru Psihoterapie EAP şi autoare a diverse lucrări şi articole : "Adolescenţii şi noi - o stare de lucruri", "Terapia - spaţiu de libertate" etc. Dna Mirela Fry-Fometescu are o vastă experienţă în terapia adolescenţilor cu dificultăţi în activitatea şcolară, terapia copiilor neglijaţi sau traumatizaţi, psihopedagogie şi terapie sexuală şi profesează, la Geneva, în cabinet privat, de mai bine de 15 ani.

Reporter: Care credeţi că este principala cauză a violurilor mediatizate în ultima vreme? Sunt sărăcia, alcoolul, filmele porno, cauzele violurilor, aşa cum susţine poliţia, sau doar factori agravanţi?

Mirela Fry-Fometescu: "Cauza" are mai multe variabile: În familiile sărace ar putea uneori există o promiscuitate, întâlnim familii întregi care dorm împreuna în aceeaşi cameră; am cunoscut cazuri în care bărbatul vine, uneori, beat acasă şi au loc acte sexuale în prezenţa copiilor sau mai rău, deşi sper că sunt cazuri rare, un frate mai mare sau un tată îşi pot seduce sora sau fata. Aceasta nu înseamnă însă că sărăcia este o cauză. Sunt foarte mulţi oameni simpli, chiar fără o situaţie materială, care sunt impecabili ca părinţi, responsabili şi maturi.

Acte deviante întâlnim şi la familii foarte bine poziţionate social şi material iar comportamentul celor ce abuzează este identic. Cauzele sunt multiple, ar trebui să intrăm puţin şi în istoria persoanei şi a familiei lui sau a contextului în care acesta a trăit!

Însă, în momentul în care cadrul familial este foarte solid, cu legi clare care sunt explicate şi respectate de toţi membrii familiei, influenţa grupului exterior sau a "societăţii" este mult mai mică. Dar când acest cadru familial nu există, când nu există legi clare în interiorul familiei sau când există chiar transgresiuni, deci când nu există limite, copilul – viitorul adult - învaţă că poate să le vorbească urât părinţilor şi chiar să-i maltrateze şi va aplica aceeaşi atitudine şi în exteriorul familiei: pe stradă, cu prietenii, colegii sau alte persoane cu care va intra în contact. De multe ori această atitudine de aroganţă şi de lipsă de respect trece neobservată în familie, iar uneori e chiar încurajatà de unul dintre părinţi! Atenţie, copilul va plăti în viitor! Destinaţia la care poate ajunge însă un tânăr sau un adult care nu ştie să-şi pună limite şi transgresează este: spitalul sau poliţia, iar în unele cazuri chiar moartea!

R: Cum de s-a ajuns ca victima violului de la Vaslui să fie percepută ca vinovată pentru ce i s-a întâmplat, pe motiv că nu ar fi fost chiar uşă de biserică, ba, mai mult, să fie chiar condamnată că a reclamat violul?

Mirela Fry-Fometescu: Este o distorsiune care se produce la nivel cognitiv pentru unele persoane! Probabil că oamenii aceia din sat fac o confuzie gravă. Presupun că fata violată nu era fecioară, asta însă nu este important. Putea să fi lucrat şi la un bordel, orice persoană trebuie să fie respectată, indiferent de funcţia sau de poziţia socială sau de nivelul de trai pe care-l are! Aşa spune şi legea! Ca om, nu poţi face lucruri degradante semenului tău şi nici măcar unui animal; când atentezi la demnitatea unui om, nu mai eşti om!

Indiferent dacă fata a fost sau nu "uşă de biserică", chiar dacă era omul străzii, băieţii aceia nu trebuiau să facă ce au făcut. Faptul că victima nu este recunoscută ca victimă, iar oamenii o culpabilizează încă o dată este deosebit de grav. O victimă de orice fel, nu se poate reconstrui dacă nu a fost recunoscută de o autoritate sau măcar de cel ce a abuzat! Le doresc acelor tineri să-şi poată regreta fapta şi sincer să-şi ceară iertare pentru actele comise. Pentru ei, dar şi pentru acea tânără ar fi o reluare a drumului pe care oricum, şi unii şi alţii îl vor avea de parcurs în viaţă, încărcaţi de tot ce li s-a întâmplat!

Auzeam, recent, un deputat spunând că nu se poate pune semnul egalităţii între demnitari şi cetăţenii normali. Asta spune tot despre acest «demnitar» şi arată o lipsă crasă de educaţie în modul în care trebuie să-ţi abordezi semenii şi societatea; oamenilor li se inoculează în minte, de mici (şi vina le aparţine de multe ori părinţilor) o atitudine de denigrare, de batjocură la adresa semenilor, care devin « ceilalţi », restul... şi « noi », adică ei - aleşii . Asistăm la o răsturnare a valorilor, banii fac legea. În zilele noastre, viciile sunt transformate în virtuţi iar şi virtutea este pusă la zid şi blamată.

R: Contribuie mass-media la promovarea acestui model comportamental?

Mirela Fry-Fometescu: Într-un fel da, dar nu definitoriu; exceptând cazurile de tulburări psihice şi de comportament, eu cred că educaţia vine totuşi din familie. Dar dacă nu există un cadru familial unde să fie o transmitere reală de valori autentice (care se face într-o filiaţie, deci de la tată/mamă la copil ), normal că uitându-se la televizor sau pe internet (fără nicio supraveghere) şi văzând tot ce se vehiculează acolo (unde sexul şi violenţa din timpul actului, cu degradarea fizică şi psihică a celor implicaţi i se impregnează ca un comportament demn de urmat), o parte din tânăra generaţie nu mai are repere morale, etice etc. din lipsă de modele autentice şi de valori învăţate şi la care să adere.

Din fericire, puţini dintre tinerii care văd scene de abuz sexual pe internet devin violatori, dimpotrivă, scenele îi pot şoca şi/sau traumatiza! În aceste situaţii e imperios necesar să poată discuta cu un adult de încredere: părinte:mamă/tată, frate mai mare, diriginte, profesor, psiholog, preot. Foarte mulţi tineri sunt perfect conştienţi de periculozitatea acestui pasaj dincolo de limita legală, au un liber arbitru şi nici nu agreează aceste comportamente!

R: Recent, doi poliţişti au fost acuzaţi că au violat o minoră de 15 ani. Respectând prezumţia de nevinovăţie şi tratând problema pur principial, cum poate ajunge, un om în uniformă, să violeze?

Mirela Fry-Fometescu: Un poliţist, un judecător, în genere cei ce au astfel de funcţii, au un rol patern, un rol de protecţie, de securitate. Prin funcţia pe care o deţine cât şi prin rolul pe care-l are, poliţistul ar trebui să fie cel ce protejează şi apără victima, cel la care te duci să te plângi dacă ţi s-a întâmplat ceva. Spunem: «Ai chemat poliţia? » Poliţistul este salvatorul, ca şi pompierul, ai văzut vreodată un pompier care să arunce un chibrit aprins pe tine? De aceea spun că asistăm la o inversare a valorilor iar oamenii care încalcă cu sau fără ştiinţă legea, când ei înşişi reprezintă legea, după mine nu sunt pregătiţi nici psihic şi nici moral să fie în funcţia şi nici în rolul care li s-au dat.

Dacă se va dovedi că sunt vinovaţi, asta va însemna că ei nu au înţeles că tu, ca poliţist, trebuie să aperi, nu să abuzezi, că nu au respectat nici uniforma, nici ceea ce ar fi trebuit să reprezinte rolul lor de protecţie şi securitate vis à vis de o victimă. Aceasta i-ar face nişte uzurpatori, care nu au ce căuta în poliţie. Ce să mai zici de poliţiştii care lucrează în locuri fierbinţi? În Elveţia spre exemplu, poliţiştii vin când sunt chemaţi de prostituate ca să le apere. Cum să se mai ducă să se plângă la un poliţist, dacă persoanei îi e teamă că acesta o va viola, la rândul lui ? Am avut chiar un caz asemănător în care o tânără plecase singură în Australia şi a fost abuzată şi sechestrată chiar de nişte poliţişti cărora ea le ceruse ajutorul! Deci derapaje există, dar acestea sunt excepţii nefericite!

R: Cum va explicaţi această degradare a stării lucrurilor?

Mirela Fry-Fometescu: Cred că lucrurile se degradează peste tot în lume, dar în România este mai accentuat pentru că în România a fost această nenorocire, numită comunism, în care totul a fost posibil. Dar când totul este posibil, nimic nu mai este adevărat, exact ceea ce vedem acum. Lucrurile care ar trebui să fie evidente, nu mai sunt. Parcă nimic nu mai este unde trebuie să fie, nimic şi nimeni parcă nu mai este la locul lui. Se vehiculează şi se impune o decadenţă, o degradare, pentru că oamenii corupţi pot fi uşor controlabili, sunt soldaţii cuminţi care răspund uşor la ordine «le bon petit soldat».

Asistăm, din păcate, la o distrugere a umanului. Iar confuzia este întreţinută şi prin televizor. Mass-media dă anumite tendinţe de interpretare, se vehiculează anumite idei, oamenii sunt manipulaţi şi nu mai ştiu ce să creadă - cum a fost în cazul violului, că fata nu era uşă de biserică - iar acest lucru este voit. Cred că dacă s-ar uita mai puţin la televizor ar putea să decidă mult mai simplu şi să ştie de partea cui e adevărul şi ce e just sau nu, legitim sau nu! Unii oameni au tras concluzia că totul le este permis şi că oricum, orice li s-ar întâmpla, nu au unde să se plângă şi deci se resemnează cu ideea că trebuie să suporte. Greşit şi periculos! Cum să transmiţi noii generaţii că trebuie să fie buni, corecţi, virtuoşi, drepţi, juşti, empatici, când tu ca adult nu mai crezi în aceste valori? Oare oamenii chiar trebuie să-şi piardă speranţa că în ţara asta nu se mai poate face justiţie şi că nu mai are rost să te revolţi împotriva injustiţiei, fie ea şi legalizată uneori?

Vorbim despre corupţie, iar oamenii sunt învăţaţi că totul se poate cumpăra cu bani iar justiţia oricum nu funcţionează. Este oare voită această stare de lucruri, pentru a se distruge ce este uman, ce este demn şi integru în fiinţa românului? Totul este amestecat, nu se mai ştie, ce, cum şi de ce, totul este de-a valma iar legile uneori sunt făcute în aşa fel încât să nu mai poată fi înţelese decât cel mult de specialişti, citind printre rânduri. Iar oamenii simpli sunt ţintuiţi şi rămân într-un fel de supravieţuire, şi nu în trăire, iar psihic şi moral cei mai mulţi sunt distruşi demult.

R: Care ar fi soluţia pentru ieşirea din marasm?

Mirela Fry-Fometescu:Punctual vorbind, soluţia ar fi simplă: cei vinovaţi să plătească în faţa legii! E culmea că sunt căinaţi agresorii şi criticate victimele !

În plan social, aş zice, şi nu sunt singura, să fie propulsaţi numai oameni integri, oameni cu capacităţi intelectuale şi profesionale, morale şi nu cei ce au ca scop doar dorinţa de putere, născută din insuficienţa lor lăuntrică.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii