Dezbatere USR/ Matei Dobrovie: România are nevoie de o nouă agendă a politicii externe

România îşi poate aduce o contribuţie în aprofundarea integrării în domenii precum cel al securităţii şi apărării, al securităţii cibernetice, al reformării Parteneriatului Estic sau privind instituirea Biroului Procurorului Public European, cred reprezentanţii USR.
Matei Dobrovie (USR)
Matei Dobrovie (USR) (Epoch Times România)

La 10 ani de la aderarea la UE, România are nevoie să dovedească că a devenit un membru matur şi activ în cadrul Uniunii, este una dintre concluziile dezbaterii organizate de Uniunea Salvaţi România, în cursul acestei săptămâni, în Parlament.

În cadrul dezbaterii, prima dintr-o serie mai largă, cu obiectivul ambiţios de a contura o nouă agendă pentru politică externă a României, deputatul Matei Dobrovie, coordonatorul clusterului de politică externă, a explicat că România nu trebuie să se mulţumească cu rolul de spectator, ci trebuie să devină membru activ al UE.

”România nu mai poate să se mulţumească cu rolul de spectator, care se aliniază cuminte unui consens european, ci trebuie să dovedească că a devenit un membru activ al UE, că poate să iniţieze şi să dezvolte proiecte menite să menţină Uniunea unită şi să o reformeze, să găsească aliaţi care să-i susţină aceste iniţiative. În acelaşi timp, ţara noastră trebuie să pună bazele unei noi abordări în relaţiile cu statele din vecinătatea estică”, a declarat deputatul Matei Dobrovie, membru al Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor.

În opinia sa, România îşi poate aduce o contribuţie în aprofundarea integrării în domenii precum cel al securităţii şi apărării, al securităţii cibernetice, al reformării Parteneriatului Estic sau privind instituirea Biroului Procurorului Public European.

În cadrul dezbaterii au fost menţionate vulnerabilităţile interne şi externe cu care se confruntă România şi UE în raport cu tendinţele actuale de degradare a ordinii mondiale, de remilitarizare a politicii externe şi de război informaţional purtat de Rusia, se arată în comunicatul de presă remis de USR.

Experţii prezenţi au arătat că România are un deficit de cercetare a unor spaţii, institutele care ar trebui să ofere expertiză au probleme de finanţare sau deficit de personal. În plus, politica externă nu este şi nu a fost o prioritate pentru guvernele succesive, dat fiind că nu produce bani. Consecinţa este însă că relaţiile bilaterale şi parteneriatele strategice pe care le are ţara noastră cu multe state nu au substanţă, fiind mai mult formale. Mai mult, faptul că decidenţii politici nu ţin cont de expertiza existentă şi nu investesc în pregătirea viitorilor experţi în politică externă, care trebuie să-şi caute finanţare din afara ţării, se răsfrânge negativ şi asupra capacităţii României de a avansa proiecte sau formate de cooperare regională şi de a găsi susţinători pentru ele.

Un alt subiect discutat a fost cel al diplomaţiei economice şi al oportunităţilor pe care ţara noastră ar putea să le valorifice, chiar şi în relaţia cu Ucraina, dar din păcate nu o face.

“S-a pus un diagnostic dur, dar real, şi au fost prezentate şi soluţii. Una dintre concluzii este că avem mare nevoie de experţi, de programe de studii pe diferite spaţii şi decidenţii trebuie să folosească această analiză şi expertiză de calitate. Exact asta îşi propune USR să facă mai departe. Ideile acestei dezbateri vor fi publicate într-un supliment special al Revistei 22, iar pe experţi îi vom consulta mai des”, a explicat Matei Dobrovie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne