Dezvăluiri. Cine a dat aproape 1 milion de USD pe creaţiile lui Hunter Biden şi a primit favoruri de la Casa Albă [Insider]

Joe Biden (st) şi fiul său, Hunter Biden
Joe Biden (st) şi fiul său, Hunter Biden (Screenshot)

În timp ce Departamentul de Justiţie continuă să îi acopere pe membrii familiei Biden, un nou raport al Insider dezvăluie încă o tranzacţie dubioasă care implică familia prezidenţială.

În timp ce preşedintele Joe Biden a promis în campania electorală din 2020 că va exista un "zid absolut" între afacerile private ale familiei sale şi îndatoririle sale oficiale, se pare că aceasta a fost încă o minciună - deoarece identităţile mai multor cumpărători ai operelor de artă ale lui Hunter Biden s-au dovedit a fi "prieteni". Un cumpărător, a cărui identitate rămâne necunoscută, a cheltuit 875.000 USD pe 11 opere de artă Hunter Biden, în timp ce un alt cumpărător a primit un beneficiu direct de la Casa Albă.

S-a dezvăluit că acest cumpărător este Elizabeth Hirsh Naftali, un investitor imobiliar şi filantrop din Los Angeles, extrem de influentă în cercurile democrate din California, care a făcut donaţii importante pentru administraţia Biden (13.414 USD) şi Comitetul Naţional de Campanie al Partidului Democrat (29.700 USD). În 2022, Hirsh Naftali a găzduit o strângere de fonduri condusă de vicepreşedintele Kamala Harris.

Hirsh Naftali a fost numită în Comisia pentru conservarea patrimoniului american în străinătate - poziţie care, după cum sugerase anterior Hunter, ar putea aranja să revină prietenilor lui. După cum notează Insider, nu se ştie dacă achiziţiile lui Hirsh au avut loc înainte sau după numire.

În iulie 2022, la opt luni de la prima inaugurare a operelor de artă ale lui Hunter Biden, Joe Biden a anunţat numirea lui Hirsh Naftali în Comisia pentru conservarea patrimoniului american în străinătate. Nu este clar dacă achiziţionarea de către Hirsh a operei de artă a lui Hunter Biden a avut loc înainte sau după această numire. Calitatea de membru al comisiei este o poziţie neplătită care este adesea ocupată de donatori de campanie, membri de familie şi aliaţi politici - aceleaşi persoane care ajung adesea să fie numiţi ambasadori ai SUA.

În trecut, Hunter Biden a sugerat în privat că ar putea aranja ca în comisie să aibă prieteni. Eric Schwerin, asociatul de afaceri de lungă durată al lui Hunter Biden, a fost numit în acelaşi post de către preşedintele Barack Obama în 2015, potrivit Insider.

"Dacă a fost făcută după numirea sa şi îi place tabloul, este mai puţin problematic. Este mai mult o problemă dacă ea decide să îl cumpere în prealabil. Atunci ar putea fi perceput ca un quid pro quo", a declarat Bruce Weinstein, un etician profesionist şi formator în domeniul eticii.

Indiferent, "dacă vrei cu adevărat să alegi cea mai potrivită acţiune din punct de vedere etic, care să nu implice niciun conflict de interese, real sau perceput, atunci nu cumperi tabloul", a conchis el.

Potrivit republicanilor de la House Oversight, raportul dezvăluie "o posibilă altă schemă de plată pentru joc" în care este implicată familia Biden.

Potrivit unui oficial al administraţiei, numirea lui Hirsh Naftali a fost făcută la recomandarea fostului preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, şi că nu există nicio legătură cu achiziţiile de artă. Aceştia au adăugat că ea este foarte implicată în cauze evreieşti din Los Angeles şi Israel, ceea ce o califică pentru acest rol - alături de faptul că a făcut parte dintr-un consiliu de administraţie al RAND Corporation.

"Hunter Biden este un cetăţean privat care are dreptul să aibă propria carieră de artist. Nu suntem implicaţi în vânzările sale de artă, iar cumpărătorii operelor sale de artă nu sunt dezvăluiţi la Casa Albă", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Ian Sams.

Avocatul lui Hunter, Abbe Lowell, a declarat că Hunter a aflat identitatea lui Hirsh Haftali şi a unui al doilea cumpărător abia după ce aceştia au cumpărat piesele sa prin intermediul galeriei.

"Galeria stabileşte preţurile şi se ocupă de toate vânzările pe baza celor mai înalte standarde etice ale industriei şi nu dezvăluie numele niciunui cumpărător domnului Biden", a scris Lowell.

Persoana care se ocupă de galeriile lui Hunter Biden, Georges Bergès, a declarat pentru Insider: "Numele cumpărătorilor sunt strict confidenţiale. Orice încercare de a le obţine este ilegală şi va fi raportată autorităţilor competente".

Un cumpărător misterios a plătit 875.000 USD

Potrivit documentelor interne ale galeriei Georges Bergès, un singur cumpărător a achiziţionat 11 opere de artă Hunter Biden pentru suma de 875.000 USD.

Identitatea cumpărătorului care a plătit 875.000 USD nu este clară. Acel singur cumpărător reprezintă majoritatea încasărilor de 1.379.000 USD pe care galeria lui Hunter Biden le-a primit pentru lucrările sale, arată documentele, galeria primind un comision de 40-45%.

Enigmaticul "iubitor de artă" care a plătit 875.000 USD locuieşte în afara New York-ului şi a achiziţionat unele dintre lucrările de cel mai mare format ale lui Hunter Biden, inclusiv o piesă de 3,5 metri lungime, de culoare roşie-albă şi alb-albastră, pictată pe tablă şi intitulată "Pandemonium".

Sursa citată relatează totodată că singurul cumpărător de artă cunoscut de Hunter Biden este Kevin Morris, un avocat bogat din Los Angeles, cunoscut drept "fratele de zahăr" al lui Hunter, care a fost văzut recent fumând bong pe balconul casei sale din Malubu, California, în timp ce Hunter era în vizită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe