Diaconescu a transmis saşilor din Germania un mesaj ”cu valoare istorică” din partea lui Băsescu

Coordonatorul consilierilor de la Palatul Cotroceni, Cristian Diaconescu, a participat, în Germania, la Reuniunea Anuală a Saşilor Transilvăneni, prilej cu care a transmis un mesaj din partea preşedintelui Traian Băsescu, mesaj apreciat de premierul Bavariei ca având ”valoare istorică”.

Mesajul preşedintelui României a fost calificat de premierul Bavariei, Horst Seehofer, drept “un mesaj cu valoare istorică”.

Participanţii au apreciat că mesajul reprezintă un semnal aşteptat de comunitatea saşilor transilvăneni, considerându-se a fi o sursă de inspiraţie pentru alte comunităţi de etnici germani care provin din state vecine Germaniei, aflate odinioară în spatele Cortinei de Fier.

Poziţia României a fost calificată drept un exemplu de pragmatism şi determinare în sensul soluţionării unor probleme istorice încă nerezolvate cum ar fi restituirea proprietăţilor confiscate de către regimul comunist sau despăgubirile pentru etnici germani deportaţi la muncă forţată în fosta Uniune Sovietică după încheierea celui de-al doilea Război Mondial.

Oficialul bavarez a subliniat contribuţia excepţională a saşilor transilvaneni care au reuşit alături de societatea în care s-au integrat să transforme sudul Germaniei într-una dintre cele mai competitive regiuni din întreaga Europă. Totodată, şeful guvernului bavarez a ţinut să aducă un omagiu ţării din care provin saşii transilvăneni, menţionând consistenţa deosebită a conţinutului discuţiilor purtate cu preşedintele Traian Băsescu în cadrul vizitei efectuate la Bucureşti, în 2010.

Păstrarea şi conservarea tradiţiilor şi culturii saşilor transilvăneni reprezintă, în opinia primului ministru din Bavaria, ”o punte solidă” între România şi Bavaria în contextual Europei unite.

Coordonatorul consilierilor de la Palatul Cotroceni, Cristian Diaconescu, a avut o întâlnire cu conducerea Asociaţiei Federaţiilor Saşilor Transilvăneni, ocazie cu care a primit din partea acestui organism ”mulţumiri sincere” pentru mesajul transmis din partea preşedintelui Traian Băsescu. În opinia saşilor transilvăneni, mesajul a venit în întâmpinarea aşteptărilor acestei comunităţi care doreşte să consolideze şi să dezvolte pe mai departe relaţiile cu ţara din care provin.

Cristian Diaconescu s-a mai întâlnit cu preşedintele Parlamentului landului Hessa, Norbert Kartmann, originar la a doua generaţie din România, cu primarul general al oraşului Dinkelsbühl şi a participat la Marea Serbare Populară, în prezenţa a peste 15.000 de membri ai comunităţii.

De asemenea, la finalul vizitei, Diaconescu a avut întrevederi cu ministrul de interne al Bavariei, Joachim Hermann, şi cu Cristoph Bergner, secretarul de stat responsabil cu minorităţile naţionale din cadrul Ministerului Federal de Interne.

Reuniunea Anuală a Saşilor Transilvăneni a avut loc în perioada 26 - 27 mai, la Dinkelsbühl, Bavaria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne