Dificultăţile companiei Alitalia, care a rămas "fără benzină", în atenţia presei italiene

O aeronavă a companiei italiene Alitalia.
O aeronavă a companiei italiene Alitalia. (PATRIK STOLLARZ / AFP / Getty Images)

Dificultăţile companiei aeriene italiene Alitalia, vremea nefavorabilă care s-a abătut în ultimele zile asupra Italiei şi tensiunile care caracterizează în această perioadă politica italiană se află vineri în atenţia presei din Peninsulă.

"Alitalia rămâne fără benzină", titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că Alitalia, compania aeriană naţională, se află în pragul falimentului şi "are urgentă nevoie de o recapitalizare". Poşta Italiană, societate pe acţiuni, ar fi "partenerul public preferat de guvernul italian" pentru a interveni şi pentru a salva "onoarea" companiei aeriene italiene.

Alitalia are nevoie de o recapitalizare de circa 300 de milioane de euro, iar Poşta Italiană ar putea interveni cu o cifră de circa 75 de milioane de euro şi o participaţie care ar putea varia între 10% şi 15%. Între timp, joi, Vito Riggio, preşedintele ENAC (Agenţia naţională pentru aviaţia civilă), a declarat că 'fără o recapitalizare urgentă', Alitalia 'nu va mai putea zbura' începând de sâmbătă, toate avioanele din flota naţională fiind constrânse să rămână în aeroporturi, precizează principalul cotidian roman.

Riggio a mai subliniat că vineri va avea loc o reuniune a consiliului de administraţie al companiei aeriene, în cursul căreia se va cere o recapitalizare de 300 de milioane de euro şi un împrumut bancar de 200 de milioane. 'Alitalia este în mare dificultate, iar situaţia este dramatică', a mai afirmat Riggio, care a adăugat că 'regulamentul este clar, iar dacă o companie nu mai are fonduri pentru a-şi putea respecta angajamentele, nu există alternative', notează publicaţia amintită.

"Guvernul îşi exprimă satisfacţia pentru angajamentul Poştei Italiene de a participa la mărirea capitalului Alitalia", se arată într-un comunicat difuzat joi seară de Palatul Chigi de la Roma, sediul guvernului italian, anunţă La Repubblica.

Cotidianul Corriere della Sera din Milano scrie că un "violent" val de frig şi de ploi torenţiale s-a abătut în ultimele zile asupra Italiei, cauzând deja patru victime (în sudul ţării), în timp ce numeroase persoane sunt date dispărute, în regiunile din sud, mai ales în Puglia.

Ploile torenţiale au creat, joi, numeroase dificultăţi şi în nordul Peninsulei, mai ales în regiunile Piemont şi Lombardia. La Borgomanero, localitate aflată pe malul Lacului Maggiore, din cauza inundaţiilor şi a ploilor a fost evacuat joi spitalul, iar numeroşi pacienţi au trebuit să fie transferaţi în alte spitale din nordul Italiei, semnalează principalul cotidian milanez.

Timpul nefavorabil a cauzat dificultăţi, joi, şi în aeroporturile din Milano şi Torino, iar primele ninsori 'au albit' localităţile din munţii Alpi, scrie site-ul de ştiri TgCom 24 - Mediaset.

Cotidianul La Stampa din Torino scrie că, în timp ce Alitalia este în pragul falimentului, politicienii italieni continuă să se certe în parlament şi să nu ia nicio măsură semnificativă în materie de politică economică. Numeroase tensiuni s-au ivit în ultimele zile în sânul Mişcării populiste 5 Stele (M5S), între parlamentarii aleşi cu această mişcare politică şi liderul M5S, fostul actor comic Beppe Grillo, asupra măsurilor aprobate recent de Senat în vederea modificării legii italiene asupra imigraţiei clandestine, după tragicul naufragiu de la Lampedusa, de acum o săptămână, care s-a soldat cu peste 300 de victime.

În timp ce ţara se luptă cu o criză economică fără precedent, "politicienii italieni se ceartă şi se insultă în parlament", lăsându-i singuri pe cetăţenii italieni, care au "o unică certitudine", aceea de a trebui să plătească numeroase impozite, comentează publicaţia de stânga Il Fatto Quotidiano de la Roma.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe