Dionis Cenuşă: Blocul ACUM devine un brand politic pentru votanţii din R. Moldova asociaţi cu Opoziţia

Blocul ACUM ar trebui să accepte un guvern tehnic cu un prim-ministru apolitic. Argumentele despre "statul capturat" sunt valide, dar ele fac imposibilă crearea unei guvernări cu participarea blocului, afirmă Dionis Cenuşă.
Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău
Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău (facebook.com)

În contextul constituirii de către Platforma DA şi PAS a unui bloc politic în Parlament dar şi a anunţului prin care Maia Sandu şi Andrei Năstase îşi asumă actul guvernării, politologul Dionis Cenuşă crede că Blocul ACUM devine un brand politic atractiv pentru atragerea votanţilor din R. Moldova asociaţi cu opoziţia.

„Propunerea de a-i avea pe Maia Sandu în calitate de prim-ministru şi pe Andrei Năstase ca speaker al parlamentului constituie cumva o consecinţă logică a dorinţei de a repartiza, ipotetic, puterea”, comentează analistul menţionând însă că ambele candidaturi elimină orice şansă de a fi votate, prerogativa fiind ţintită de PSRM şi PDM.

Expertul a ţinut să sublinieze că opoziţia ar trebui să fie realistă şi să accepte un guvern tehnic cu un prim-ministru apolitic. Argumentele Blocului ACUM despre "statul capturat" de către interese oligarhice sunt valide, dar toate acestea fac imposibilă crearea unei guvernări cu participarea blocului.

„Socialiştii au mai multe şanse să se înţeleagă cu nucleul oligarhic al democraţilor, inclusiv pe subiectul reparării relaţiilor cu Rusia, decât cu Blocul ACUM, ale căror viziuni sunt probabil prea pro-integritate pentru actuala compoziţie parlamentară”, a adăugat Dionis Cenuşă, concluzionând că Blocul ACUM este în proces de devenire a unei opoziţii parlamentare, cu gândul deja la alegerile locale din vară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe