Disensiuni în coaliţie înainte de rotativă? Rareş Bogdan îl contrazice pe Paul Stănescu

Rareş Bogdan
Rareş Bogdan

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat că rotativă se va face "pe formula care a fost parafată" la crearea actualei coaliţii de guvernare şi că, în opinia sa, "nu există loc" pentru posibile negocieri între PSD şi PNL în ceea ce priveşte păstrarea unor ministere, cum ar fi, spre exemplu, Transporturile sau Finanţele în portofoliul social-democraţilor. Practic, Bogdan l-a contrazis pe secretarul general al PSD, Paul Stănescu, care a afirmat că dacă se va considera că este bine ca PSD şi PNL să păstreze anumite ministere se va decide consensual, în coaliţie.

"Cred că introducerea dezbaterii cu 4-5 luni înainte de rotativă e fără sens şi nu ajută la bună guvernare", a declarat Rareş Bogdan la Realitatea TV.

"Vorbim de un protocol care înseamnă o coaliţie tripartidă care s-au pus la masă şi au înţeles că e nevoie să ia măsuri pentru a oferi stabilitate României. Conform protocolului, în mai va urma să existe o rocadă între PSD şi PNL la nivel de prim-ministru, iar mai departe şi între ministere. Dacă va exista înţelegere şi înţelepciune şi, de bună-voie şi cu mult bun simţ, se va ajunge la concluzia că sunt miniştri care să facă un pas în spate şi să vină alţii, se va ajunge la un acord.

Nu se pune problema ieşirii de la guvernare (a PNL -n.r.). Ştiu că există o relaţie foarte bună între dl Ciolacu şi dl Ciucă la nivel de preşedinţi de partid. Când cei doi se vor pune la masă şi vor stabili că acest protocol nu reprezintă "Tăbliţele lui Moise" şi că pot să existe schimbări benefice pentru partidele Coaliţiei, atunci se vor lua măsuri (...)

Nu comentez nici ce spune dl Zetea, nici dl Stănescu. Mi se pare nepotrivit să vorbim de un document parafat de 3 partide. Nu înţeleg de unde au pornit discuţiile, nici de unde a pornit demersul lui Stănescu.

Rotativa este peste 4 luni de zile. Până atunci România are de înfruntat o perioadă destul de dificilă, deci discuţia mi se pare cumva că am căuta un subiect care, de fapt, nu există. Ar fi pentru prima dată când partidele angrenate într-o coaliţie hotărăsc ca după o perioadă să facă rocada la nivel de premier.

PNL îşi va respecta cuvântul dat şi toate documentele parafate şi semnate. E o dovadă de maturitate şi de echilibru. Dacă există miniştri care nu ating performanţele, trebuie scoşi din guvern rapid. Nu consider că în Cabinetul Ciucă există miniştri foarte performanţi, performanţi, mai puţin performanţi sau proşti. Dacă ar fi miniştri mai puţin performanţi, ar trebui scoşi din guvern imediat", a declarat Rareş Bogdan

Întrebat de ce era nevoie de UDMR la guvernare, Rareş Bogdan a răspuns: "Era nevoie de o largă majoritate şi de încercarea de a nu provoca tensiuni suplimentare având în vedere că România se află într-o situaţie destul de imprevizibilă peste ceva timp".

"Am semnat un protocol, am intrat la guvernare împreună. PNL va respecta întocmai protocolul. Protocolul se respectă până la ultima virgulă. PNL va ceda Fondurile europene şi Justiţia şi va primi poziţia de vicepremier, Ministerul Transporturilor, Ministerul de Finanţe şi secretarul general al guvernului. Noi nu vom negocia nici măcar un punct. PNL nu va pune nici măcar piciorul lateral de la această chestiune.

Nu e problema mea ce au declarat Stănescu sau Ciolacu.

În cazul în care colegii de guvernare doresc ca dl Grindeanu sau altcineva să rămână la Transporturi, dl Câciu sau altcineva să vină la Finanţe, atunci noi considerăm că nu se va face rotativa şi dl Ciucă va rămâne premier.

Poziţia mea, a lui Dan Motreanu, a Alinei Ghorgiu, a lui Gheorghe Falcă, a lui Vasile Blaga e asta (fără negocieri - n.r.).

Dorinţa noastră este să venim cu valoare în guvern astfel încât să aducem beneficii românilor. Intransigenţă pe protocol. E poziţia mea. Nu voi vota altceva. Ne respectăm cuvântul dat şi respectăm un document. Asta nu insemana că PNL nu va lua o altă hotărâre, deşi ma îndoiesc că va face asta", adăugat Rareş Bogdan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne