Doi dintre prim-adjuncţii lui Filat pleacă din partid trântind uşa

Epoch Times România
05.05.2011

Partidul Liberal Democrat din R.Moldova, condus de premierul Vlad Filat, se confruntă cu un nou scandal, după ce prim-vicepreşedintele formaţiunii, Mihai Godea, a părăsit partidul, urmând gestul fostului ministru al justiţiei, Alexandru Tănase, care a luat o decizie similară luna trecută.

Godea, care deţinea funcţia de prim-vicepreşedinte al PLDM şi preşedinte al grupului liberal-democrat din Parlament, a anunţat, miercuri, că părăseşte formaţiunea, după ce anterior declarase că va candida ca independent la Primăria Chişinăului, în pofida faptului că partidul are un candidat oficial, în persoana secretarului general al Guvernului, Victor Bodiu.

Fostul liberal-democrat a criticat, într-o conferinţă de presă, atmosfera din partid şi a menţionat că apropierea dintre Partidul Liberal Democrat şi Partidul Comuniştilor l-a determinat să părăsească PLDM. Întrebat de junalişti dacă a sesizat vreo apropiere între PCRM şi PLDM, Mihai Godeau a declarat că "există un pericol real". "Asta a fost ultima picătură, care m-a făcut să declar că voi merge separat în alegeri. Să nu credeţi că nu cunosc lucrurile din interior. Am vorbit cu oamenii din partid. Vorbesc în cunoştinţă de cauză", a punctat Mihai Godea, citat de UNIMEDIA. El le-a cerut, de asemenea, cetăţenilor să-l susţină în strângerea semnăturilor necesare pentru candidatura la Primăria Chişinăului.

În replică, preşedintele PLDM, premierul Vlad Filat, a declarat că nu crede în lucruri întâmplătoare. "Păpuşarul care stă în spatele mai multor lucruri grave care se întâmplă va fi scos la lumină. Dacă vom face acest lucru până la 5 iunie, opinia publică va fi distorsionată. Acum trebuie să ne concentrăm pe campania electorală pentru locale", a afirmat Filat. Liderul liberal-democrat a criticat, de asemenea, acţiunea fostului coleg de partid şi a afirmat că aceasta reprezintă o "lovitură directă împotriva AIE". "Eu vreau să înţeleg până la urmă care e scopul acestei candidaturi. Eu cred că e o lovitură directă împotriva AIE. Uitaţi-vă şi la instituţiile media care susţin aceste discuţii", a mai precizat Filat.

În acest context, portalul ŞtireaZilei.md a scris că Mihai Godea s-ar fi întâlnit la Viena cu democratul Vlad Plahotniuc, considerat unul dintre rivalii premierului Vlad Filat. Informaţia a fost confirmată, de altfel, şi de Vlad Filat care a spus că "nu doar la Viena s-au întâlnit cei doi". Fostul liberal-democrat Mihai Godea a negat însă această informaţie.

Scandalul provocat de plecarea lui Mihai Godea din PLDM intervine după ce Alexandru Tănase, care deţinea şi portofoliul de ministru al justiţiei, a părăsit formaţiunea luna trecută, sub pretextul oficial că a fost numit judecător la Curtea Constituţională.

După ce şi-a depus carnetul de membru de partid, fostul prim-vicepreşedinte PLDM l-a criticat însă pe premierul Vlad Filat şi a denunţat atmosfera din interiorul formaţiunii. Tănase a afirmat că lipsa democraţiei şi transparenţei decizionale în cadrul partidului, absenţa sprijinului în promovarea reformelor în justiţie, dar şi lipsa rezultatelor în cadrul anchetei din dosarul 7 aprilie l-au determinat să renunţe la activitatea politică.

Plecarea celor doi lideri importanţi ai PLDM intervine după ce anul trecut alţi doi membri marcanţi ai formaţiunii au decis să se retragă. Este vorba despre Vitalie Nagacevschi, fostul preşedinte al Comisiei parlamentare pentru investigarea evenimentelor din aprilie 2009, şi Călin Vieru, fiul poetului Grigore Vieru, care a fost exclus în noiembrie 2010 din lista de candidaţi la funcţia de deputat a PLDM şi înlocuit cu Victor Bodiu.

Nagacevschi, Tănase şi Godea s-au aflat printre fondatorii PLDM şi au contribuit, de asemenea, la promovarea ideilor programului de guvernare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor