Cutremur în Guvernul Ucrainei: Doi ministri-cheie demişi

Ministrul ucrainean al agriculturii, Mykola Solskyi, la Bruxelles, la 30 mai 2023. (Getty Images)
Redacţia
10.05.2024

Parlamentul ucrainean a votat joi pentru demiterea vice-premierului pentru infrastructură şi a ministrului Agriculturii, înlăturând astfel doi înalt funcţionari care au deţinut portofolii cheie în economia de război, relatează Reuters.

O majoritate de 272 de parlamentari au votat pentru demiterea vice-premierului Oleksandr Kubrakov, care a supravegheat programul de reconstrucţie a Ucrainei şi a susţinut eforturile de creare a unei căi de navigaţie în Marea Neagră în timpul unei blocade ruseşti de facto.

Ieşirea lui Kubrakov, în vârstă de 41 de ani, are loc în contextul în care se intenţionează să se divizeze puternicul său minister în două portofolii separate, au declarat legislatorii.

"Ne aşteptăm ca guvernul să ia o decizie de separare a ministerelor. Apoi, mai târziu, în a doua jumătate a lunii mai, vor fi făcute noile numiri", a declarat Evhenia Kravciuk, deputat din partea partidului de guvernământ Slujitorii Poporului, la televiziunea naţională.

Kubrakov a declarat, pe Facebook, că demiterea sa nu a fost discutată în prealabil cu el şi că nu i s-a oferit şansa de a-şi apăra mandatul într-o prezentare în faţa parlamentului.

Legiuitorii au acceptat, de asemenea, demisia ministrului Agriculturii Mikola Solski, care este investigat pentru presupusa implicare într-o achiziţie ilegală de terenuri deţinute de stat.

Bărbatul de 44 de ani neagă acuzaţiile.

Guvernul are acum cinci poziţii ministeriale vacante, a declarat Oleksiy Honcearenko, un deputat din partea partidului de opoziţie Solidaritatea Europeană.

În actualul guvern există peste 20 de portofolii ministeriale.

Oficialii au declarat în repetate rânduri că intenţionează să reformeze structura guvernului şi să reducă numărul de ministere, în condiţiile în care ţara se confruntă cu un deficit bugetar uriaş, majoritatea veniturilor statului fiind alocate pentru eforturile de apărare.

Irina Friz, deputat din partea partidului Solidaritatea Europeană, a criticat orice sugestie de creştere a numărului ministerelor.

"Această activitate haotică va afecta eficienţa ministerelor. Această abordare haotică nu este corectă şi este dăunătoare, mai ales că acum ne aflăm într-o perioadă de război", a spus ea.

Gigantul minister al lui Kubrakov a fost înfiinţat în decembrie 2022.

Pe măsură ce Zelenski se apropie de sfârşitul mandatului său de cinci ani în această lună şi fără alegeri programate din cauza războiului, unii politicieni i-au cerut să formeze în schimb un guvern de unitate naţională.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor