Dragnea, ziua judecăţii: A fost condamnat la închisoare cu executare. Fosta lui soţie a scăpat cu o amendă de 1.000 de lei

Curtea Supremă a pronunţat sentinţa în dosarul "Bombonica": preşedintele PSD Liviu Dragnea a fost condamnat.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Florin Chirila/Epoch Times)

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au achitat pentru fals şi l-au condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, joi, pe preşedintele PSD, Liviu Dragnea, în celebrul dosar "Bombonica".

Instanţa a decis, de asemenea, anularea suspendării executării pedepsei primite de şeful PSD în dosarul Referendumul.

Din completul de trei judecători, doar unul a fost pentru achitarea lui Dragnea..

În cazul fostei soţii a lui Dragnea, Bombonica Prodana, încetează procesul penal pentru abuzul în serviciu şi va primi o amendă de 1.000 de lei. Motivul? Şi-a plătit prejudiciul şi şi-a recunoscut fapta.

Fosta şefă a DGASPC Teleorman, Floarea Alesu, a fost condamnată la 3 ani şi 7 luni de închisoare cu executare, fostul director adjunct al DGASPC Milos Rodica a primit 3 ani de închisoare cu suspendare, fostul director executiv adjunct Olguţa Şefu - 3 ani cu suspendare, fostul şef serviciu Ionel Marineci - 3 ani cu suspendare, fostul şef serviciu Valentina Marica - 3 ani cu suspendare, fost şef serviciu Claudiu Balaban - 3 ani de închisoare cu suspendare, fost şef serviciu Nicuşor Gheorghe - 1 an de închisoare cu suspendare, fosta secretară PSD Teleorman Adriana Botorogeanu - 2 ani cu suspendare, fosta secretară PSD Teleorman Anisia Niculina Stoica - 1 an de închisoare cu suspendare,

Decizia Înaltei Curţi nu este însă definitivă.

Dragnea a fost judecat de acelaşi complet care l-a achitat recent pe Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, de acuzaţia de mărturie mincinoasă.

Dosarul Bombonica

Liderul PSD Liviu Dragnea a fost acuzat de procurorii DNA de faptul că, în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, ar fi instigat funcţionarii de la Protecţia Copilului Teleorman, printre care şi pe Bombonica Prodana, la vremea respectivă soţia sa, să angajeze fictiv două secretare de la PSD. În realitate, cele două secretare, deşi încasau salarii de la Protecţia Copilului Teleorman, lucrau full time la PSD. În total cele două ar fi încasat aproape 108.000 de lei în intervalul 2006 - 2013 de la statul român deşi lucrau la PSD.

DNA a cerut 7 ani şi jumătate de închisoare cu executare pentru Liviu Dragnea, în timp ce avocatul liderului PSD a solicitat achitarea. De asemenea, procurorii au mai solicitat şi suspendare pedepsei de 2 ani la închisoare primită de Dragnea în dosarul fraudării referendumului din 2012. Interesant este că procurorul DNA le-a solicitat judecătorilor încetarea procesului penal pe motiv că Bombonica Prodana şi-a achitat partea de prejudiciu.

De-a lungul procesului, în timp ce Dragnea susţinea sus şi tare că este nevinovat de acuzaţiile care i se aduc în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, una dintre cele două secretare angajate la Protecţia Copilului pentru a lucra de fapt la PSD a povestit că actualul lider al PSD a fost cel ce i-a propus să lucreze la partid.

“Am făcut cunoştinţă cu Liviu Dragnea la Camera Deputaţilor. Ulterior, ne-am întâlnit la sediul Consiliului Judeţean Teleorman, împrejurare în care mi-a spus că doreşte să înfiinţeze un birou de presă în cadrul organizaţiei judeţene PSD Teleorman. I-am spus că nu m-am mai ocupat de PR, însă aş fi de acord să încerc. La acea dată, s-a pus problema să lucrez în cadrul partidului, fără să se precizeze o anumită funcţie. Au mai fost aduşi doi jurnalişti din presa locală. Eu am lucrat trei luni de zile fără să fiu remunerată. Ceilalţi jurnalişti au plecat, dar eu am rămas. Domnul Dragnea m-a întrebat, la un moment dat, dacă situaţia mea cu angajarea s-a rezolvat şi eu i-am spus că nu şi că nu ştiam cine trebuia să o rezolve. Eu nu am apelat la nimeni să intervină la Liviu Dragnea pentru a fi angajată (...) S-a luat hotărârea să fiu angajată în cadrul DGASPC Teleorman. Eu eram nelămurită cu privire la activitatea concretă pe care o voi desfăşura, la partid sau la DGASPC, şi mi s-a răspuns că voi rămâne la partid. Am întrebat: Eu unde mă duc? Erau mai multe persoane prezente, dar nu pot preciza cine mi-a spus că voi lucra la partid. Ulterior, am dat examen şi am fost angajată la DGASPC”, a declarat Anisa Stoica. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.