Ecuadorul îi acordă azil lui Assange, dar Marea Britanie rămâne fermă

Fondatorul organizaţiei Wikileaks Julian Assange în Marea Britanie, arhivă (Peter Macdiarmid / Getty Images)
Jack Phillips
17.08.2012

Joi, Ecuadorul i-a acordat azil politic fondatorului Wikileaks, Julian Assange, care a căutat refugiu în ambasada Ecuadorului din Londra, dar Marea Britanie a subliniat că nu îi va permite să plece în ţara din America Centrală.

Assange s-a aflat în ambasadă în ultimele 59 de zile, după ce un tribunal britanic a decis ca el ar trebui extrădat în Suedia, pentru a fi judecat pentru presupuse crime sexuale.

Cu toate acestea, Assange a declarat că acuzaţiile împotriva sa sunt motivate politic şi sunt legate de faptul că site-ul lui a publicat sute de mii de transmisiuni diplomatice americane sensibile. El şi-a exprimat temerile că va fi trimis în SUA pentru a răspunde acuzaţiilor referitoare la cabluri.

Biroul preşedintelui Rafael Correa a declarat joi că există "dovezi clare" că extrădarea lui Assange în Suedia "i-ar putea pune în pericol siguranţa" şi a susţinut că el ar putea fi trimis într-o ţară terţă.

Ministrul de externe al Ecuadorului, Ricardo Patino, a afirmat într-o declaraţie că a purtat discuţii cu guvernul britanic şi că Marea Britanie nu a acordat nici o asigurare că el nu va fi trimis într-o ţară terţă, după ce va fi extrădat în Suedia.

Ministerul britanic de externe şi-a exprimat dezamăgirea faţă de decizia Ecuadorului şi a spus că Marea Britanie are "obligaţia de a-l extrăda în Suedia" şi că îşi "va efectua această obligaţie."

"Decizia guvernului ecuadorian din aceasta după-amiază nu schimbă acest fapt" a adăugat acesta. "Ne menţinem angajamentul de a găsi o soluţie negociată, care să ne permită să ne îndeplinim obligaţiile în conformitate cu Legea privind extrădarea".

Poliţia londoneză a declarat anterior că îl va aresta pe Assange de îndată ce va păşi în afara incintelor ambasadei Ecuadorului, pentru încălcarea condiţiilor eliberării sale pe cauţiune.

Patino a susţinut că poliţia britanică vrea "să organizeze un raid în ambasada Ecuadorului din Londra" şi a respins cu fermitate această idee.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor