"Elefantul" din Parlament a explodat: Vor fi graţiate inclusiv fapte de corupţie

Aflat pe masa Comisiei juridice din Senat, proiectul de lege privind graţierea - unul dintre cei doi "Elefanţi" ai fostului ministru Iordache care au scos în stradă sute de mii de români - a suferit modificări substanţiale care cu siguranţă vor stârni valuri de indignare în rândul opiniei publice.
Serban Nicolae(lider de grup PSD la Senat),
Serban Nicolae(lider de grup PSD la Senat), (Florin Chirila/Epoch Times)

Sub conducerea lui Şerban Nicolae, Comisia juridică din Senat a modificat din nou, miercuri, proiectul de lege privind graţierea unor pedepse, promovat de fostul ministru al Justiţiei Florin Iordache. Pe lângă controversatele amendamente adoptate în şedinţa trecută, PSD a decis acum graţierea unor fapte de corupţie.

Cu cinci voturi "pentru" [PSD] şi trei "împotrivă" [PNL, USR şi UDMR], Comisia Juridică a adoptat propunerile formulate de senatorii Şerban Nicolae, Traian Băsescu şi Liviu Brăiloiu.

Astfel, vor beneficia de graţiere condamnaţii definitiv care au comis următoarele infracţiuni: luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, fapte săvârşite de către membrii instanţelor de arbitraj sau în legătură cu aceştia, fapte săvârşite de către funcţionari străini sau în legătură cu aceştia.

Preşedintele Comisiei Juridice a propus să fie vizate de graţiere faptele de corupţie comise până la 1 ianuarie 2017.

Trebuie menţionat că de la vot au lipsit doi liberali. Dacă ar fi fost prezenţi, ar fi fost egalitate de voturi şi propunerea care vizează graţierea corupţilor nu ar mai fi trecut.

"Luarea de mită am propus-o pentru graţiere având în vedere că se face eventuala graţiere cu plata prejudiciului şi având în vedere că nu discutăm de recidivişti. Până la ultima lege a finanţării campaniilor electorale, toate partidele pot fi acuzate, aşa cum s-a şi întâmplat cu foarte mulţi oameni, şi de luare de mită şi de abuz în serviciu, lucruri pe care se cam merge. Eu sunt de acord să fie pedepsiţi cei care au dus banii acasă. Şi trebuie pedepsiţi. Banii ăştia s-au dus în geci, în umbrele, pentru că aşa au funcţionat lucrurile în realitate.

Dacă ne facem acum că au venit Fecioarele Maria, neprihănite, şi Parchetele noastre pleacă pe această linie, asta a creat o atmosferă de supunere a clasei politice, dacă observaţi. Toţi oamenii politici care au trecut prin campanii, cu excepţia ultimei campanii, din 2016, pe noua lege — şi aici mă refer şi la oamenii politici şi la partidele care au trecut prin alegerile din 2014, au aceste probleme", a declarat, în timpul dezbaterii, Traian Băsescu, citat de Agerpres.

Fostul preşedinte a explicat că, în opinia lui, trebuie să existe un moment zero.

"Dacă vrem să legăm toate partidele putem să o ţinem aşa. Eu cred că trebuie să vină un moment zero. Este părerea mea. Comisia face ce vrea, dar să avem curaj să ne asumăm ce a fost. Sigur, dacă vrem să ne menţinem rezervorul de viitori penali, care încă n-au fost denunţaţi de oamenii de afaceri, nu facem nimic. Insist pentru graţierea acestor fapte, care unele sunt considerate acte de corupţie, altele sunt considerate infracţiuni de serviciu. Ştiu toate instituţiile că partidele s-au finanţat ilegal. Cred că e momentul să punem capăt şi numai printr-o graţiere se poate pune capăt având în vedere că avem o nouă lege de finanţare a partidelor politice", a explicat Băsescu.

În replică, senatorul PNL Daniel Fenechiu a precizat că liberalii nu vor susţine "un amendament privind graţierea niciunei fapte de corupţie".

"Nici USR nu susţine sub nicio formă graţierea niciunei fapte de corupţie. Trebuie să transmitem, avem obligaţia să transmitem un mesaj foarte important, că faptele de corupţie, chiar dacă sunt la prima faptă sau nu, nu trebuie graţiate sub nicio formă. Este foarte important ca toată lumea să înţeleagă că odată ce ai ajuns într-o funcţie publică nu trebuie să faci abuz de acea funcţie, nu trebuie să iei mită, nu trebuie să soliciţi mită pentru a îndeplini sau nu un act şi trebuie să înţelegem că societatea românească trebuie să devină mai responsabilă, iar cineva care ajunge într-o funcţie publică trebuie să-şi exercite acele atribuţii cu bună credinţă, nu în interesul de a acumula averi personale'', a reacţionat, la rândul său, senatorul USR George Dircă.

Prezenţi la dezbatere, reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii, Parchetului General şi Uniunii Naţionale a Barourilor s-au declarat împotriva graţierii persoanelor condamnate pentru corupţie.

După ce au fost votate amendamentele respective, şedinţa a fost suspendată şi urmează să fie reluată joi. De la Comisia Juridică, legea graţierii va merge la vot în plenul Senatului, care este prima cameră sesizată.