Erdogan: Femeile care nu devin mame au “deficienţe” şi sunt “incomplete”

Liderul turc îşi consolidează tot mai mult puterea şi influenţa asupra societăţii din Turcia. În cele mai recente remarci, Erdogan a declarat că femeile care nu procreează au deficienţe” şi sunt “incomplete”.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că femeile care refuză să devină mame “au deficienţe” şi sunt “incomplete”. Într-un discurs susţinut duminică, el a adăugat că o femeie care alege să aibă viaţă profesională activă în defavoarea instinctului matern îşi subminează feminitatea.

“O femeie care respinge instinctul matern, care evită să rămână în preajma casei [sale], indiferent cât de reuşită ar fi viaţa ei profesională, are deficienţe şi este incompletă”, a declarat Erdogan, luând cuvântul la Asociaţia Turcă a Femeilor şi Democraţiei (KADEM) din Istanbul.

Această declaraţie se adaugă la o serie de comentarii făcute de Erdogan în ceea ce priveşte rolul femeii în societatea turcă. Multe dintre aceste comentarii sunt considerate ca având rolul de a sprijini creşterea populaţiei Turciei, despre care ziarul The Guardian a raportat că a crescut mult în anii recenţi.

Populaţia Turciei a crescut cu o rată de 1,3% în 2015, conform biroului turc pentru statistici. Populaţia turcă a fost în anul 2000 sub 68 de milioane, iar acum este de 78,74 milioane.

Erdogan a încurajat creşterea populaţiei, declarând: “Aş recomanda ca [femeile] să aibă cel puţin tre copii”, adăugând că familiile puternice duc la naţiuni puternice.

Anterior, într-un discurs televizat în 30 mai, Erdogan a declarat că familiile musulmane ar trebui să respingă metodele de control al naşterilor şi de contracepţie. Conform rapoartelor, în 2014, când Erdogan era premier al Turciei, el a numit măsurile de contracepţie o formă de “trădare”.

Liderul de 62 de ani este tată a patru copii. Mezina familiei este vicepreşedinte al KADEM. Guvernul turc a deranjat deseori femeile activiste şi feministele cu remarcile sale controversate, iar partidul de guvernământ Justiţie şi Dezvoltare, al cărui co-fondator este Erdogan, a negat acuzaţiile de sexism, susţinând că guvernul din Ankara a făcut mai mult pentru femei decât guvernele precedente.

Cabinetul actual al Turciei, sub proaspăt numitul premier Binali Yildirim, are doar o femeie ministru, care conduce Ministerul pentru Familie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe