Erdogan mai aproape de dictatura prezidenţială

Parlamentul turc a aprobat un proiect de lege controversat susţinut de guvern privind anularea imunităţii parlamentarilor în faţa judecării, o mişcare despre care criticii susţin că vizează kurzii şi dizidenţii.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

În cadrul votului de marţi, 348 de legiuitori din Adunarea cu 550 de locuri a votat în favoarea proiectului de lege, în timp ce 155 au votat împreună.

O majoritate de trei cincimi – 330 de voturi – sunt necesare în cadrul unui al doilea vot pentru a permite un referendum asupra chestiunii. Votul va avea loc vineri.

Conform legii turce, membrii Parlamentului nu pot fi judecaţi în timp ce se află în funcţie. Politia poate deschide dosare împotriva politicienilor, dar pot duce la un proces legal după ce aceştia nu mai sunt membri ai Parlamentului.

Dacă proiectul de lege, care a fost propus de partidul de guvernământ al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, este adoptat atunci va anula imunitatea a 130 de legiuitori din toate partidele, ale căror dosare au fost trimise preşedintelui Parlamentului.

Proiectul de lege a dus deja la scene fără precedent în Comitetul Constituţional Parlamentar, când parlamentari furioşi s-au luat la bătaie. Violenţele i-au determinat pe reprezentanţii Partidului Democrat Popular pro-kurd (HDP) să se retragă.

HDP susţine că noua lege este de fapt o mişcare pentru a-i alunga din Parlament pe membrii săi. Partidul a mai declarat că proiectul de lege ar putea duce la judecarea a 50 de parlamentari HDP din contingentul său total de 59.

Erdogan a cerut ca membrii HDP să fie judecaţi, acuzându-i de afiliere la Partidului Muncitorilor din Kurdistan, care este interzis în Turcia.

Dacă Erdogan reuşeşte să scoată un anumit număr de parlamentari HDP din Parlament, îi va fi uşor să atingă cvorumul necesar schimbării Constituţiei şi creării unui sistem prezidenţial în Turcia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe