Euro 2016: Rusia şi Marea Britanie ar putea fi descalificate

UEFA a avertizat Marea Britanie şi Rusia că ar putea fi eliminate de la Euro 2016 dacă vor mai exista alte violenţe între fanii celor două echipe. Anunţul a fost făcut după 3 zile de conflicte violente între microbişti, atât înainte cât şi după primul lor meci la acest campionat.
Scene violente la meciul Rusia-Marea Britanie din cadrul Euro 2016, 11 iunie 2016.
Scene violente la meciul Rusia-Marea Britanie din cadrul Euro 2016, 11 iunie 2016. (Captură Foto)

Într-o declaraţie publicată duminică, principalul organism de conducere a fotbalului din Europa a avertizat că “nu va ezita să impună sancţiuni suplimentare Asociaţiei de Fotbal (britanice) şi Uniunii de Fotbal a Rusiei ... dacă vor mai avea loc violenţe”.

UEFA a declarat că penalităţile ar putea include “potenţiala descalificare din turneu a celor două echipe”.

Declaraţia a mai cerut autorităţilor fotbalului britanic şi rusesc “să facă apel la suporterii lor şi să le ceară să se comporte într-o manieră responsabilă şi respectuoasă”.

Avertismentul a fost emis după trei zile de conflicte violente între fanii rivali în oraşul sudic francez Marsilia, soldate cu 30 de răniţi, dintre care o persoană grav. Totodată, 10 persoane au fost arestate.

Meciul de sâmbătă între Rusia şi Marea Britanie, care s-a terminat la scorul de 1-1, a fost marcat de violenţe în interiorul Stade Velodrome.

Martorii oculari au descris cum fanii ruşi au rupt un cordon al poliţiei ce îi separa de fanii britanici. Filmările video arată cum microbiştii ruşi atacă suporterii britanici forţându-i să fugă. Unele persoane au fost văzute căţărându-se pe garduri, iar femeile şi copiii au fost cuprinşi de panică.

Duminică, UEFA a deschis un caz disciplinar împotriva Rusiei, avertizând într-o declaraţie separată că: “Acest tip de comportament este total neacceptabil şi nu are ce căuta în fotbal”. O decizie în ceea ce priveşte penalităţile este aşteptată să fie anunţată marţi.

Nicio acţiune nu a fost lansată împotriva Marii Britanii din moment ce violenţa cauzată de fanii britanici a avut loc înaintea meciului şi la distanţă de stadion.

Ministrul rus al sportului Vitali Mutko a declarat că probabil penalitatea va consta în amendă, conform agenţiei de ştiri sportive R-Sport.

“Vom fi amendaţi de UEFA, înţeleg. Ne-am comportat greşit”, a adăugat Mutko. Oficialii ruşi vor investiga, de asemenea, ceea ce s-a întâmplat, a adăugat el, notând că există “multe nuanţe” ale acestei situaţii.

Guvernul britanic a declarat că este profund îngrijorat în privinţa violenţelor din Marsilia şi s-a oferit să trimită un număr suplimentar de poliţişti în Franţa.

În ciuda criticilor venite din partea fanilor în legătură cu răspunsul poliţiei franceze în interiorul stadionului, UEFA a lăudat activitatea forţelor de securitate.

Dar un purtător de cuvânt al UEFA a recunoscut că personalul securităţii va fi consolidat la următoarele meciuri ale Euro 2016 pentru a separa fanii în interiorul stadioanelor.

Purtătorul de cuvânt a declarat că un număr suplimentar de poliţişti vor fi implicaţi în cazul meciurilor cu risc mai ridicat, precum meciul din Paris de duminică dintre Turcia şi Croaţia.

În acelaşi timp, autorităţile din oraşul nordic Lille iau în considerare restricţionarea vânzărilor de alcool şi vor mări probabil numărul ofiţerilor de poliţie la meciurile din această săptămână ce implică Rusia şi Marea Britanie.

Rusia va juca miercuri cu Slovacia în Lille, iar Marea Britanie va întâlni joi Ţara Galilor în oraşul Lens, situat la doar 30 km distanţă de Lille.

Poliţia franceză a declarat duminică faptul că a întors din drum 14 presupuşi microbişti violenţi care au încercat să intre în nordul Franţei din Belgia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Sport