Europarlamentarul Nicu Ştefănuţă acuză că românii sunt umiliţi pe Aeroportul Internaţional din Viena. Ce răspund austriecii?

Nicu Ştefănuţă
Nicu Ştefănuţă (Facebook - Nicu Ştefănuţă)

Aeroportul Internaţional din Viena recunoaşte că drepturile europene ale românilor sunt încălcate prin controalele de securitate suplimentare ilegale la care sunt supuşi aceştia, susţine europarlamentarul Nicu Ştefănuţă. Acesta mai informează, într-un comunicat de presă, că a cerut Comisiei Europene să investigheze situaţia şi să ia măsuri.

În 28 martie, europarlamentarul Nicu Ştefănuţă împreună cu eurodeputatul Vasile Blaga au trimis o scrisoare directorului Aeroportului din Viena, cerând explicaţii privind dublul standard aplicat cetăţenilor români, care sunt supuşi pe nedrept unor controale de securitate suplimentare. Conducerea aeroportului a răspuns, invocând probleme de infrastructură a terminalelor.

Mai ştiţi când am zis că austriecii ne umilesc şi ne pun să stăm la cozi degeaba, doar pentru că nu suntem în Schengen? Am avut dreptate! Ba mai mult, am primit scuze de la Aeroportul din Viena care recunoaşte că greşeşte şi că nu respectă întocmai legislaţia europeană care menţionează un singur control de securitate. Responsabilii aeroportului invocă probleme de infrastructură: că e greu cu terminalele, că se amestecă şi pasagerii non-Schengen cu cei din afara UE etc. Îmi pare rău, dar nu mă mulţumeşte răspunsul. E o încălcare a demnităţii umane a românilor! E problema lor, nu a noastră. Suntem cetăţeni europeni, iar dreptul UE ne spune că un control de securitate este suficient în tranzit (one stop security ready). Am sesizat, aşadar, Comisia Europeană şi am cerut să investigheze această situaţie şi să ia rapid măsuri”, declară Nicu Ştefănuţă.

În interpelarea trimisă Comisiei Europene, Nicu Ştefănuţă a cerut investigarea situaţiei din Aeroportul Internaţional de la Viena, dar şi din alte aeroporturi europene în care românilor nu le sunt respectate drepturile, precum şi tragerea la răspundere a guvernului austriac pentru ca acesta să respecte legislaţia privind libera circulaţie pentru cetăţenii non-Schengen şi să găsească soluţii care să nu penalizeze de două ori românii din aeroporturile austriece.

Ministrul austriac de Interne Karner e azi la Bucureşti. Aştept să dea explicaţii şi să ia măsuri imediate”, adaugă eurodeputatul.

Fost membru USR, Nicu Ştefănuţă este în prezent afiliat grupului politic al Verzilor din Parlamentul European (Greens / EFA) şi este membru al comisiei de Bugete şi al Subcomisiei de Sănătate Publică. Europarlamentarul sibian este şi membru supleant în Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă alimentară (ENVI), în Comisia pentru Transporturi şi Turism (TRAN) şi face parte din delegaţia Parlamentului pentru Relaţiile UE cu Moldova precum şi din Delegaţia Parlamentului pentru relaţia cu NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne