Ex-ministru al Sănătăţii din RM: Autorităţile nu au reacţionat corect la primul caz de infectare cu virusul Wuhan

Copii instruiţi să-şi pună măşti (poză simbol) (facebook.com)
Ştefan Sârbu
07.03.2020

În contextul confirmării primului caz de infectare cu virusul Wuhan în Republica Moldova, Ala Nemerenco, ex-ministru al Sănătăţii în cabinetul Sandu a solicitat foştilor colegi „să se trezească şi să preia tactica altor ţări”, întrucât pacienta revenită din Italia şi-a pierdut cunoştinţa în avion, fiind transportată de urgenţă la spital cu stare de insuficienţă respiratorie acută, brohopneumonie bilaterală şi un şir de comorbidităţi serioase.

În opinia acesteia, toţi pasagerii cât şi personalul de pe cursa Milano - Chişinău trebuie urgent înregistraţi, consultaţi şi monitorizaţi, iar o parte dintre ei introduşi în carantină de spital, pentru binele lor şi al celor apropiaţi.

„Pacienta cu pneumonie era cu tuse şi alte simptome clinice şi riscul de îmbolnăvire al celor care i-au acordat ajutor în avion, cât şi pasagerilor care au circulat alături câteva ore la distanţă apropiată este foarte înalt”, a scris fostul ministru al Sănătăţii pe pagina sa de Facebook precizând că depinde de organizarea serviciilor medicale „dacă se va realiza dezamorsarea acestei bombe sau nu”.

Totodată, Ala Nemerenco a ţinut să atenţioneze că doar seara a scris Ministerul Sănătăţii pe pagina sa de Facebook că este în procesul de colectare a listei pasagerilor care trebuie plasaţi în carantină. „Cursa aterizată la 11.47. Cu ce s-au ocupat toată ziua?”.

„Chiar dacă era în situaţia în care era, totuşi moldoveanca de 48 de ani a decis să vină acasă, cum a fost posibil ca autorităţile să lase toţi pasagerii avionului să plece nestingherit acasă? Fără ca să-i pună măcar în carantină? De parcă azi am aflat de coronavirus…”, a notat deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.

Nicio ţară nu ar trebui să facă „greşeala fatală” de a presupune că va fi scutită de epidemia de coronavirus, a declarat, săptămâna trecută, Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor