Exod din Christchurch după cutremur

Resturile unei cladiri daramate in urma cutremurului de 6,3 grade zac deasupra unor masini parcate in Christchurch, Noua Zeelanda, 22 febr 2011. (Logan McMillan / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
05.03.2011

În total 70.000 de persoane, reprezentând a cincea parte a populaţiei, au părăsit oraşul neo-zeelandez Christchurch, lovit de cutremurul devastator din 22 februarie, potrivit televiziunii locale. Primarul oraşului, Bob Parquer, a afirmat că rezidenţii au fost evacuaţi ori au plecat spre alte localităţi în urma prăbuşirii a zeci de locuinţe şi a întreruperii furnizării de apă şi electricitate, notează vineri ziarul El Mundo.

Autorităţile au ridicat la 163 numărul morţilor, dar estimează că cifra ar putea ajunge la 220 când vor fi recuperate toate corpurile neînsufleţite găsite printre dărâmăturile din Chrischurch, al doilea oraş ca mărime al ţării cu circa 400.000 de locuitori. Doar 20 de trupuri neînsufleţite ale cetăţenilor străini, între care doi israelieni şi un tailandez, au fost identificate de poliţie din totalul cetăţenilor proveniţi din peste 20 de ţări, care au pierit în cutremurul de 6,3 grade pe scara Richter.

Joi, autorităţile neo-zeelandeze au eliminat posibilitatea de a mai găsi supravieţuitori sub ruinele clădirilor prăbuşite, axându-şi activităţile asupra operaţiunilor de recuperare a trupurilor neînsufleţite. 'Din păcate şi ţinând cont de timpul scurs a sosit momentul să ne concentrăm eforturile asupra recuperării cadavrelor', a declarat şeful protecţiei civile, John Hamilton.

O echipă internaţională formată din 900 de persoane lucrează la operaţiunile de recuperare a celor dispăruţi - inclusiv cei 120 de elevi chinezi şi japonezi care studiau limba engleză în şcoala situată în clădirea prăbuşită a televiziunii din Canterbury. Deocamdată, numărul oficial al morţilor se ridică la 161, dar autorităţile - care nu dezvăluie nici naţionalitatea nici numele victimelor până la aflarea identităţii lor - estimează că va ajunge la 240, la încheierea căutărilor. Israelienii, doi excursionişti de 22 şi 23 de ani, au fost găsiţi printre dărâmăturile uneia din clădirile prăbuşite la Chrischurch.

Premierul neo-zeelandez, John Key, s-a angajat să reconstruiască oraşul şi să creeze o comisie de anchetă pentru a clarifica de ce atâtea clădiri s-au prăbuşit asemenea unor castele din cărţi de joc într-o zonă cunoscută pentru activitatea seismică. Replici ale seismului de până la 4,7 grade Richter au îngreunat operaţiunile de căutare întinse pe o perioadă de 9 zile.

Potrivit Swiss Re, pagubele provocate de cutremur vor costa companiile de asigurare între 6 şi 12 miliarde de dolari (între 4,3 şi 8,7 miliarde de euro). Swiss Re, una dintre principalele companii de asigurare din lume, a subliniat că sunt preconizate reclamaţii în valoare de peste 800 milioane de dolari.

O victimă a seismului este şi economia care nu se aşteaptă să-şi recupereze creşterea până în iunie. Noua Zeelandă este plasată în falia plăcilor tectonice din Pacific şi Oceania şi înregistrează circa 14.000 de cutremure în fiecare an, dintre care circa 100 - 150 au suficientă puternice pentru a se face simţite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor