Expert: Putin nu va face concesii în Ucraina. Rusia pare că se pregăteşte pentru mai mulţi ani de război

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Youtube - captură ecran)

Rusia plănuieşte să îşi majoreze dramatic cheltuielile pentru apărare, sugerând că se pregăteşte să continue mai mulţi ani războiul în Ucraina, a declarat duminică Ministerul britanic al Apărării într-o actualizare a informaţiilor, potrivit Business Insider.

Moscova plănuieşte să îşi majoreze cheltuielile pentru apărare până la aproximativ 30% din totalul cheltuielilor publice în 2024, sugerează documentele "aparent scurse" de la Ministerul rus de Finanţe.

Bugetul propus, de 10.800 de miliarde de ruble, marchează o creştere de 68% faţă de 2023 şi ar însuma aproximativ 6% din PIB-ul ţării, a precizat Ministerul Apărării, adăugând că această măsură va fi probabil "în detrimentul economiei în general".

Măsura este un ecou al unor comentarii recente făcute de ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, care a declarat că există un plan de creştere a furnizării de arme moderne către armată până în 2025.

"Continuăm să creştem puterea de luptă a forţelor armate, inclusiv prin furnizarea de arme moderne şi prin îmbunătăţirea pregătirii trupelor ţinând cont de experienţa unei operaţiuni militare speciale", a declarat Şoigu, potrivit agenţiei ruse de ştiri Interfax.

Nina Hruşceva, profesor de afaceri internaţionale la The New School din New York, a declarat pentru BBC că Putin "nu va renunţa. Nu va ezita, nu va clipi, nu va face concesii".

Ea a menţionat că preşedintele rus "aşteaptă" în speranţa că Occidentul va renunţa să mai acorde sprijin Ucrainei.

SUA şi alţi aliaţi occidentali au sprijinit Ucraina pe tot parcursul conflictului, trimiţând ajutoare esenţiale şi arme.

Cu toate acestea, o serie de politicieni din SUA, în special din cadrul Partidului Republican, au fost din ce în ce mai critici cu privire la valoarea cheltuielilor pentru Ucraina.

În rândul aliaţilor europeni, au existat temeri din ce în ce mai mari că, în cazul în care un candidat republican de linie dură, cum ar fi actualul favorit Donald Trump, ar câştiga alegerile prezidenţiale din 2024, ajutorul acordat Ucrainei ar suferi o reducere semnificativă.

Trump a afirmat în repetate rânduri că, dacă va fi ales, va pune capăt războiului în termen de 24 de ore - fără a preciza cum ar face acest lucru. De asemenea, el nu a fost clar cu privire la cât de mult ar sprijini Ucraina.

Michael McFaul, fost ambasador al Statelor Unite la Moscova în timpul preşedintelui Barack Obama, a declarat în luna august că preşedintele rus Vladimir Putin va aştepta probabil momentul până după alegeri.

"În mod evident, Putin aşteaptă rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA din 2024. Dacă Trump este reales, Putin are motive să creadă că ar putea ajunge la un acord mult mai bun în privinţa Ucrainei", a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe