Explozii în apropierea birourilor candidaţilor din Pakistan, soldate cu 26 de morţi, în ajunul alegerilor

Două explozii în apropierea birourilor candidaţilor electorali din provincia Balochistan din sud-vestul Pakistanului au ucis miercuri 26 de persoane şi au rănit zeci de persoane, 7 februarie 2024
Două explozii în apropierea birourilor candidaţilor electorali din provincia Balochistan din sud-vestul Pakistanului au ucis miercuri 26 de persoane şi au rănit zeci de persoane, 7 februarie 2024 (Screenshot)

Două explozii în apropierea birourilor candidaţilor electorali din provincia Balochistan, din sud-vestul Pakistanului, au ucis miercuri 26 de oameni, zeci de persoane fiind rănite, au anunţat oficialii, sporind îngrijorările privind securitatea în ajunul alegerilor generale, transmite Reuters.

Pakistanul merge la urne joi pe fondul creşterii atacurilor militanţilor şi al condamnării la închisoare a lui Imran Khan, câştigătorul ultimelor alegeri naţionale, care a dominat titlurile ziarelor în ciuda crizei economice şi a altor probleme care ameninţă ţara înarmată nuclear.

Autorităţile au declarat că sporesc securitatea la secţiile de votare.

Primul atentat, soldat cu 14 morţi, a avut loc la biroul unui candidat independent la alegeri din districtul Pishin.

A doua explozie din Qilla Saifullah, în apropiere de graniţa cu Afganistan, a avut loc în apropierea unui birou al unui un partid religios -Jamiat Ulema Islam (JUI), care a fost anterior ţinta unor atacuri ale militanţilor, potrivit ministrului informaţiilor din provincie.

Comisarul adjunct din Qilla Saifullah, Yasir Bazai, a declarat că 12 persoane au fost ucise şi 25 rănite de un dispozitiv amplasat pe o motocicletă parcată în apropierea biroului.

Nu este clar încă cine a fost în spatele atacurilor. Mai multe grupări, printre care militanţii islamişti talibani pakistanezi (TTP) şi grupările separatiste din Balochistan, se opun statului pakistanez şi au comis atacuri în ultimele luni.

Un purtător de cuvânt al TTP a revendicat luni un atac care a ucis 10 persoane la o secţie de poliţie din nord-vestul Pakistanului. TTP a declarat că a vizat mai degrabă poliţişti şi agenţi de securitate decât candidaţi electorali.

Ministerul pakistanez de Externe a transmis într-o declaraţie că punctele de trecere a frontierei vestice cu Iranul şi Afganistanul vor fi închise şi redeschise vineri pentru a asigura securitatea în timpul alegerilor.

Spitalul Khanzai, situat în apropiere de locul exploziei de miercuri din Pishin, a anunţat un bilanţ de 14 morţi, adăugând că peste 20 de persoane au fost rănite. Comisarul adjunct al districtului Pishin, Jumma Dad Khan, a declarat că explozia a rănit mulţi oameni.

"Sunt consternată de atacurile teroriste de astăzi şi îi condamn pe cei care încearcă să împiedice oamenii să voteze", a declarat Înaltul Comisar britanic în Pakistan, Jane Marriott.

"Nu vă lăsaţi păcăliţi"

Atacurile au avut loc în timp ce partidele politice îşi încheiau campania electorală în perioada de linişte impusă de regulile electorale cu o zi înainte de alegeri.

Khan, într-un mesaj transmis din închisoare, şi-a îndemnat anterior susţinătorii să aştepte în faţa cabinelor după ce şi-au exprimat votul, în timp ce partidele politice rivale au organizat mitinguri de amploare pentru a marca sfârşitul perioadei de campanie electorală.

Orice adunare pe scară largă a susţinătorilor lui Khan în apropierea cabinelor de vot ar putea creşte tensiunile din cauza a ceea ce ei numesc o represiune susţinută de armată împotriva lui şi a partidului său, care a restricţionat campania electorală. Armata neagă că ar fi intervenit în politică.

"Încurajaţi numărul maxim de oameni să voteze, aşteptaţi la secţia de votare... şi apoi rămâneţi paşnic în faţa biroului ofiţerului electoral până la anunţarea rezultatelor finale", a scris Khan pe platforma de socializare X, alături de o fotografie nedatată care îl înfăţişează purtând haine negre simple.

Partidul său Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) a publicat, de asemenea, un videoclip cu Khan, înregistrat cu doar câteva zile înainte de a fi arestat, în august, îndemnând oamenii să se prezinte la vot.

Kasim Khan - fiul lui Khan şi al jurnalistei britanice Jemima Goldsmith -, într-o postare pe X, a cerut oamenilor să voteze, având o imagine în care el şi fratele său ţin în mână un steag al PTI. Un oficial al PTI a confirmat că acest cont îi aparţine lui Kasim Khan, o postare rară pe reţelele de socializare din partea copiilor lui Imran Khan, care până acum au stat departe de ochii publicului.

Liderul electoral Nawaz Sharif a condus un miting uriaş în oraşul Kasur, din estul ţării, alături de fratele său, fostul prim-ministru Shehbaz Sharif, care candidează în această circumscripţie electorală.

În mijlocul unei mulţimi de zeci de mii de susţinători care fluturau steaguri verzi ale partidului, Sharif, de asemenea fost prim-ministru, a făcut apel la tinerii din ţară să susţină partidul său şi l-a vizat pe Khan, care a atras anterior sprijinul tinerilor alegători din zonă.

"Nu vă lăsaţi păcăliţi de el", a spus Sharif.

Susţinătorii Partidului Popular Pakistanez rival s-au adunat, de asemenea, în oraşul Larkana din sudul ţării, condus de Bilawal Bhutto Zardari.

Fiul fostului premier asasinat Benazir Bhutto i-a criticat pe adversari, inclusiv pe Sharif, pentru ceea ce a descris ca fiind compromiterea securităţii şi economiei ţării în timpul mandatelor lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe