Exportatorii de cereale din Ucraina îşi croiesc o nouă rută prin Marea Baltică

(pexels.com)

Transportatorii ucraineni de cereale au găsit o nouă rută de export - prin Marea Baltică - pentru a-şi trimite recoltele în străinătate, relatează Bloomberg.

Ucraina a căutat căi alternative pentru exporturile sale de cereale, în condiţiile în care războiul lansat de Rusia împotriva sa a dus la întreruperea transporturilor vitale din porturile de la Marea Neagră, lucru care a contribuit la creşterea preţurilor mondiale la alimente şi a alimentat îngrijorarea cu privire la foamete.

Pentru a ocoli blocada maritimă rusă, producătorii ucraineni au recurs la vânzări pe uscat, transportând cereale pe calea ferată, pe şosea şi pe râu către vecinii din Uniunea Europeană.

O primă încărcătură de porumb ucrainean trimisă prin România către Spania - un cumpărător important - a fost înregistrată în aprilie, iar Spania a primit acum prima încărcătură din Polonia, potrivit lui Ramon Castro, un purtător de cuvânt al Puerto A Coruña. Nava Alppila a sosit acolo luni, transportând 18.000 de tone de porumb care au fost transportate de camioane din Ucraina, a afirmat el.

Noua rută de transport ar putea contribui la reducerea întârzierilor masive de exporturi de cereale din Ucraina şi la creşterea aprovizionării cu furaje pentru crescătorii de animale din UE, care se confruntă cu o creştere a costurilor.

Cu toate acestea, vânzările Ucrainei rămân cu mult sub ritmul lor normal şi se aşteaptă ca ţara să rămână fără spaţiu pentru a stoca recoltele viitoare, dacă nu se construiesc instalaţii temporare.

De altfel, preşedintele american Joe Biden a declarat, marţi, că de-a lungul graniţei cu Ucraina vor fi construite silozuri temporare cu scopul de a ajuta exportul mai multor cereale, această măsură venind în contextul în care se vorbeşte tot mai mult despre o criză alimentară globală în creştere.

De la invazia rusă şi blocada porturilor ucrainene de la Marea Neagră transporturile de cereale au stagnat şi peste 20 de milioane de tone sunt blocate în silozuri. Ucraina spune că se confruntă cu o lipsă de silozuri pentru noua recoltă.

Rusia şi Ucraina deţin aproape o treime din livrările globale de grâu. Ucraina este, de asemenea, un exportator important de porumb şi ulei de floarea-soarelui, iar Rusia un exportator cheie de îngrăşăminte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe