"Falsul pângăreşte şi distruge" - Acuzaţii privind falsuri provenind de la familia lui Adrian Năstase şi expuse la Muzeul Naţional de Artă

Adrian Nastase
Adrian Nastase (Epoch Times România)

Istoricul de artă Adrian Buga lansează "un protest public" acuzând că la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) au fost expuse, în cadrul expoziţiei dedicată lui Victor Brauner, o serie de opere de artă cu mari probleme de autenticitate. Acestea fac parte din colecţiile fostului premier Adrian Năstase şi ale fiilor acestuia.

În condiţiile în care, cu o zi înainte, istoricul de artă Pavel Şuşară a acuzat şi el în trei expoziţii de la Muzeul Naţional de Artă (printre care şi cea dedicată lui Victor Brauner) că au fost incluse "falsuri la limita ridicolului", Buga cere expertizarea obiectelor provenind de la familia Năstase.

"Falsul pângăreşte şi distruge orice valoare culturală, iar dacă se dovedeşte prin contraexpertize că în expoziţia menţionată mai sus s-au introdus cu bună ştiinţă lucrări cu probleme de autenticitate, atunci trebuie stabilită o comisie în care curatorul expoziţiei şi Directorul General al MNAR să argumenteze motivele introducerii acestor lucrări în expoziţia Brauner", transmite Buga.

Redăm postarea lui Buga:

Câteva detalii despre expoziţia Victor Brauner.
Scriu acest text în care doresc să punctez câteva detalii extrem de importante despre expoziţia "Victor Brauner. Între oniric şi ocult" desfăşurată în prezent la Muzeul Naţional de Artă al României, proiect conceput şi coordonat de Călin-Alexiu Stegerean (curatorul expoziţiei şi Directorul General al MNAR), printr-o producţie realizată de Muzeul Naţional de Artă al României.

În această expoziţie, destul de bine argumentată vizual, au fost aduse lucrări de artă, cărţi, fotografii şi filme din diferite muzee româneşti şi străine, cât şi din colecţii particulare: lucrări de pictură şi grafică de la Muzeul Naţional de Artă al României, Musée national d’art moderne – Centre Pompidou, Musée d'Art moderne et contemporain de Saint-Étienne Metropole, Musée d'Art moderne et contemporain de Strasbourg, Muzeul de Artă Vizuală Galaţi, Muzeul Ţării Crisurilor Oradea. Colecţiile particulare: Octavian Brândeu, Anca Vlad, Gheorghe Burtea, Cristinel Popa, Jean-Michel Runacher, Beatrix şi Christian Derveloy, Damian Florea, Adrian Năstase, Andrei Năstase, Mihnea Năstase.

Situaţia cea mai gravă, fiind gata să protestez public, este legată de problemele grave de autenticitate ale unor opere de artă care fac parte din expoziţia Brauner. Sunt cunoscute ca lucrări cu mari probleme de autenticitate lucrările care fac parte din colecţiile: Adrian Năstase, Andrei Năstase, Mihnea Năstase.

Recomand ca muzeul MNAR să facă urgent o contraexpertiză realizată de experţi internaţionali în opera lui Brauner, care să confirme sau să infirme acuzele legate de problemele de autenticitate ale operelor din colecţiile: Adrian Năstase, Andrei Năstase, Mihnea Năstase.

Tot timpul am luptat împotriva vânzării obiectelor de artă false, mi-am dedicat timpul, activitatea profesională şi experienţa în a descoperi doar lucrări originale, iar o lucrare originală, contrar uneia false, are un efect de ridicare a spiritului privitorului şi ajută nespus cultura naţională, iar în cazul lui Brauner - internaţională.

Adevărul societăţii artistice şi culturale româneşti trebuie spus doar prin lucrările originale, iar falsul este egal cu minciuna din societatea noastră, este egal cu tot ce este nociv, cancerigen. Falsul pângăreşte şi distruge orice valoare culturală, iar dacă se dovedeşte prin contraexpertize că în expoziţia menţionată mai sus s-au introdus cu bună ştiinţă lucrări cu probleme de autenticitate, atunci trebuie stabilită o comisie în care curatorul expoziţiei şi Directorul General al MNAR să argumenteze motivele introducerii acestor lucrări în expoziţia Brauner. O gravă eroare, mai ales când refuzi să colaborezi cu experţi ai muzeului sau cu experţi internaţionali, este de a fi curatorul unor expoziţii pentru pictorii pe care nu-i cunoşti şi nu-i stăpâneşti. Aviz pentru viitor în cazul următoarelor expoziţii organizate de MNAR.

Original vs. fals!

Opera de artă se naşte prin autorul ei – prin creatorul său. Din autor şi din adevărul vieţii sale apar toate efluviile cercetărilor viitoare de care se bucură istoricii de artă, antropologii, specialiştii sau simpli privitori. Adevărul dintr-o operă de artă originală nu îndulceşte şi nu recurge la perifraze, la umpluturi şi la minciuni. Adevărul dintr-o operă de artă originală îndepărtează vălul sau iluzia pe care falsurile le poartă.

Având acces la realitatea dată de Adevăr a unei opere de artă, recomand să cerem să se facă publice expertizele lucrărilor de artă din colecţiile menţionate mai sus, să cerem să se facă publice cercetările experţilor muzeului de artă, cei care s-au ocupat de expoziţia Brauner, să cerem să se facă publice studiile legate de provenienţa lucrărilor de artă din colecţiile: Adrian Năstase, Andrei Năstase, Mihnea Năstase.

Menţionez că autenticitatea şi integritatea unor opere de artă au relevanţă administrativă, atât pentru statul român, cât şi pentru instituţiile muzeale care au trimis lucrări de artă în expoziţia Brauner, iar pentru naţiunea franceză (prin Musée national d’art moderne – Centre Pompidou, Musée d'Art moderne et contemporain de Saint-Étienne Metropole) protejarea patrimoniul cultural naţional de asocierea lucrărilor din patrimoniu lor cu lucrările false este un obiectiv al intereselor de securitate naţională şi angajează responsabilitatea Statului francez.

Dacă nu se fac publice expertizele cerute şi nu se dă voie să se facă o contraexpertiză a lucrărilor menţionate, iar aceste lucrări vor fi reproduse în viitorul catalog al expoziţiei Brauner, voi fi nevoit să PROTESTEZ PUBLIC în faţa muzeului şi în faţa sediului MINISTERULUI CULTURII.

Între oniric şi incult!

Falsul = Cancer!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne