"Fără ambasadă sionistă pe pământ iordanian" - Mii de persoane au protestat împotriva tratatului de pace cu Israelul

Iordanienii protestează împotriva tratatului de pace cu Israelul
Iordanienii protestează împotriva tratatului de pace cu Israelul (Screenshot - X)

Mii de iordanieni s-au adunat joi în apropierea ambasadei israeliene, în a cincea zi de proteste de amploare împotriva Israelului, cerând încetarea tratatului de pace nepopular încheiat de Iordania cu vecinul său de la vest, potrivit Reuters.

Manifestanţii dintr-un cartier bogat din Amman au purtat steaguri palestiniene şi au scandat: "Au spus că Hamas este terorist. Toată Iordania este Hamas".

"Fără ambasadă sionistă pe pământ iordanian", au mai strigat protestatarii, cerând autorităţilor să închidă ambasada şi să pună capăt unui tratat de pace din 1994 care a normalizat legăturile cu Israelul.

Pe pancarte scria "Amman-Gaza, un singur destin", în timp ce alte afişe îl înfăţişau pe purtătorul de cuvânt militar mascat al Hamas, Abu Obaida, care a devenit un erou popular pentru mulţi din lumea arabă.

Ambasada israeliană, unde protestatarii s-au adunat timp de cinci zile la rând, a fost mult timp un punct fierbinte atunci când violenţele au escaladat între palestinieni şi Israel.

Securitatea intensă de joi a avut ca scop limitarea numărului protestatarilor, iar mitingul s-a desfăşurat paşnic, spre deosebire de începutul acestei săptămâni, când poliţia antirevoltă a tras cu gaze lacrimogene şi a lovit protestatarii cu bastoane pentru a-i împiedica să ia cu asalt ambasada.

Totuşi, sute de manifestanţi au sfidat ordinele poliţiei de a se dispersa şi au stat pe străzi spunând că vor rămâne până la primele ore ale dimineţii de vineri.

Autorităţile iordaniene au intensificat arestările şi hărţuirea demonstranţilor în cadrul unei campanii care durează de luni de zile şi care a fost denunţată de grupurile internaţionale pentru drepturile omului Amnesty Internaţional şi Human Rights Watch pentru restricţionarea libertăţii de exprimare.

Protestatarii irodanieni, dintre care mulţi sunt de origine palestiniană, sunt foarte supăraţi pe campania de bombardamente neîncetată a Israelului din Gaza împotriva Hamas, care a ucis zeci de mii de civili, potrivit oficialilor din Gaza, şi a distrus multe părţi ale enclavei dens populate.

Iordania a cunoscut unele dintre cele mai mari manifestaţii de furie publică din regiune de la declanşarea războiului, când luptătorii Hamas au intrat în sudul Israelului la 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane şi captând 253 de ostatici, potrivit bilanţului israelian.

Autorităţile din Iordania spun că sunt permise protestele paşnice, dar că nu vor tolera nicio încercare de a exploata furia împotriva Israelului pentru a crea haos sau eforturile de a ajunge într-o zonă de frontieră cu Cisiordania ocupată de Israel sau cu Israelul.

Tratatul de pace al Iordaniei cu Israelul este în mare măsură nepopular în rândul multor cetăţeni care consideră că normalizarea reprezintă o trădare a drepturilor compatrioţilor lor palestinieni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe