Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi

Conferinţă de presă privind, Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere, Iaşi-2013, la prima ediţie.
Conferinţă de presă privind, Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere, Iaşi-2013, la prima ediţie. (Epoch Times România)

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT) este un proiect ce va reuni la Iaşi, în perioada 23-27 octombrie 2013, peste 200 de profesionişti ai cărţii, atât din ţară, cât şi din străinătate. Scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti culturali – cu toţii vor fi în centrul unor evenimente destinate, pe de o parte, publicului larg, dar şi specialiştilor din domeniu, pe de alta.

Organizarea FILIT la Iaşi este justificată de existenţa unui mediu literar recunoscut la nivel naţional prin forţă şi diversitate, dar şi prin vitalitatea editorială. E suficient să amintim că aici îşi are sediul central una dintre editurile renumite din România, care deţine în portofoliu sute de titluri ale unor scriitori consacraţi, români şi străini. De asemenea, Iaşiul se află în topul vânzărilor de carte din România.

Festivalul va beneficia în mod direct de deschiderea internaţională câştigată de scriitorii români în ultimii ani. Numărul mare al traducerilor şi al invitaţiilor la lecturi publice în afara graniţelor a scos dintr-un con de umbră peisajul literar din România. În plus, e relevant faptul că ţara noastră a fost deja prezentă ca „invitat de onoare” la câteva festivaluri sau târguri de carte prestigioase: Madrid, Torino, Paris, iar în 2013 va avea acelaşi statut la Göteborg. E timpul ca şi în România să ne propunem evenimente literare de anvergură europeană.

Publicul

Un accent deosebit va fi pus pe întâlnirea dintre scriitori şi publicul aflat încă în perioada de formare: liceeni şi studenţi. Totodată, FILIT doreşte să fie un spaţiu deschis de dialog nu doar pentru pasionaţii de lectură ieşeni, ci pentru întreaga zonă de Nord-Est a ţării. Publicul interesat de evenimentele FILIT va avea la dispoziţie transport gratuit asigurat de organizatori (tur-retur) din Botoşani, Suceava, Neamţ, Bacău şi Vaslui. De asemenea, va fi asigurat şi transportul iubitorilor de literatură din Bucureşti. Accesul publicului va fi liber, în limita locurilor disponibile, în urma înscrierii voluntare în baza de date a FILIT Iaşi.

5 zile de festival, zeci de evenimente

Evenimentele cuprinse în desfăşurarea festivalului vor avea loc pe tot parcursul zilei: de la întâlniri matinale organizate în licee şi în mediul universitar, la mese rotunde profesionale (cu traducători, scriitori, editori, directori de festivaluri), lecturi urmate de sesiuni de întrebări şi răspunsuri, concerte şi lecturi în spaţiile neconvenţionale din Iaşi, culminând cu punctul central, seara, când vedetele culturale din România vor intra în dezbatere cu vedete ale scenei literare mondiale.

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT) este un proiect ce va reuni la Iaşi, în perioada 23-27 octombrie 2013, peste 100 de profesionişti ai cărţii, atât din ţară, cât şi din străinătate. Scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti culturali – cu toţii vor fi în centrul unor evenimente destinate, pe de o parte, publicului larg, dar şi specialiştilor din domeniu, pe de alta. Organizarea FILIT la Iaşi este justificată de existenţa unui mediu literar recunoscut la nivel naţional prin forţă şi diversitate, dar şi prin vitalitatea editorială. E suficient să amintim că aici îşi are sediul central una dintre editurile renumite din România, care deţine în portofoliu sute de titluri ale unor scriitori consacraţi, români şi străini. De asemenea, Iaşiul se află în topul vînzărilor de carte din România.Festivalul va beneficia în mod direct de deschiderea internaţională câştigată de scriitorii români în ultimii ani. Numărul mare al traducerilor şi al invitaţiilor la lecturi publice în afara graniţelor a scos dintr-un con de umbră peisajul literar din România. În plus, e relevant faptul că ţara noastră a fost deja prezentă ca „invitat de onoare” la câteva festivaluri sau târguri de carte prestigioase: Madrid, Torino, Paris, iar în 2013 va avea acelaşi statut la Göteborg. E timpul ca şi în România să ne propunem evenimente literare de anvergură europeană. Publicul FILITUn accent deosebit va fi pus pe întâlnirea dintre scriitori şi publicul aflat încă în perioada de formare: liceeni şi studenţi. Totodată, FILIT doreşte să fie un spaţiu deschis de dialog nu doar pentru pasionaţii de lectură ieşeni, ci pentru întreaga zonă de Nord-Est a ţării. Publicul interesat de evenimentele FILIT va avea la dispoziţie transport gratuit asigurat de organizatori (tur-retur) din Botoşani, Suceava, Neamţ, Bacău şi Vaslui. De asemenea, va fi asigurat şi transportul iubitorilor de literatură din Bucureşti. Accesul publicului va fi liber, în limita locurilor disponibile, în urma înscrierii voluntare în baza de date a FILIT Iaşi.5 zile de festival, zeci de evenimenteEvenimentele cuprinse în desfăşurarea festivalului vor avea loc pe tot parcursul zilei: de la întâlniri matinale organizate în licee şi în mediul universitar, la mese rotunde profesionale (cu traducători, scriitori, editori, directori de festivaluri), lecturi urmate de sesiuni de întrebări şi răspunsuri, concerte şi lecturi în spaţiile neconvenţionale din Iaşi, culminând cu punctul central, seara, când vedetele culturale din România vor intra în dezbatere cu vedete ale scenei literare mondiale.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură