Flash-mob la Ministerul Educaţiei: Părinţii împotriva „vacanţelor” de 42 de zile în grădiniţe

Ministerul Educaţiei a încercat să introducă aşa-zisele vacanţe pentru copiii din grădiniţe pe timp de vară, pe o perioadă de 42 de zile, încercând să evite consultările cu părinţii. AO „Părinţi Solidari” a cerut socoteală Ministerului care s-a simţit nevoit să facă un pas înapoi.
Flash-mob la Ministerul Educaţiei
Flash-mob la Ministerul Educaţiei (Epoch Times România)

Asociaţia Obştească „Părinţi Solidari” a organizat joi, în faţa Ministerului Educaţiei un flash-mob cu genericul „Pe copii nu se fac economii”. În încercarea de a lupta cu ilegalităţile şi cu neregulile din sistemul de învăţământ preşcolar, luând în considerare Proiectul Regulamentului-tip de organizare şi funcţionare a instituţiei de educaţie timpurie care prevede închiderea pe perioada lunilor de vară a grădiniţelor timp de 42 de zile, organizatorii evenimentului, împreună cu mai mulţi părinţi s-au arătat nemulţumiţi de faptul că într-o instituţie de stat care are atribuţii atât de importante, se pot produce ilegalităţi şi se pot da start acţiunilor care ar dăuna copiilor.

„Astăzi am ieşit împotriva proiectului „42 de zile de vacanţă pe perioada de vară”. Este un subiect monitorizat de părinţi timp de un an de zile, fiindcă ni se tot spunea că urmează să apară un document oficial care va stabili vacanţe în grădiniţe. Noi am rămas nedumeriţi de decizia Ministerului Educaţiei, întrucât suntem angajaţi în câmpul muncii şi pe timp de vară putem beneficia de un concediu de doar 14 zile”, a declarat Ala Revenco, fondatoarea AO „Părinţi Solidari”.

Aceasta a precizat că în prezent, Ministerul Educaţiei a republicat proiectul la rubrica Transparenţă decizională, după ce la sfârşitul lunii decembrie anul trecut, părinţii au depus o petiţie on-line prin care au solicitat anularea acestei prevederi, demararea consultărilor publice şi discuţiilor cu părinţii. Ulterior, ministerul a venit cu un răspuns formal, menţionând că „această vacanţă ar duce la responsabilizarea părinţilor”, acesta fiind „unul dintre cele mai aberante argumente, întrucât părintele chiar nu-şi poate permite să stea 42 de zile acasă cu copilul, a adăugat Revenco.

„Începând cu luna februarie, în grădiniţe a fost distribuită o circulară a Ministerului Educaţiei prin care se solicită organizarea activităţilor de informare şi consultare privind respectiva închidere a instituţiilor preşcolare timp de 42 de zile pe perioada de vară. În rezultatul acestei formulări nevinovate, în grădiniţe s-a început anunţarea părinţilor că pe timp de vară grădiniţele se vor închide, fără oferirea alternativelor, cum ar fi mutarea pe această perioadă în alte grădiniţe.

Ieri (22 martie 2016 – n.r.) am fost la discuţii cu reprezentanţii ministerului. Ne pare bine că cel puţin, la această etapă, reprezentanţii ministerului au fost mult mai comunicabili şi înţelegători, astfel că pe pagina oficială a ministerului, documentul a fost pus în mod repetat la transparenţă decizională urmând să se dea propuneri din partea părinţilor. Problema este că circulara dată, deja a început să fie aplicată în grădiniţe, unii părinţi fiind informaţi că este lege să închidem grădiniţele, sau li se propune să semneze acorduri în mod abuziv”, a mărturisit organizatoarea evenimentului.

Notabil este faptul că, după cum au menţionat şi mămicile prezente la flash-mob, cei care ar fi elaborat acest proiect nu ar fi luat în calcul impactul economic şi social care ar putea să apară în urma oficializării acestui regulament. „O parte din mame vor fi nevoite să lase serviciul, întrucât angajatorii nu vor fi foarte toleranţi faţă de mamele care vor avea nevoie de 42 de zile de concediu. Respectiv se va începe o discriminare şi mai puternică a mamelor, evitându-se angajarea lor”, ne-a comunicat un părinte.

În final, organizatorii au solicitat Ministerului Educaţiei, în caz de necesitate, să permită grădiniţelor comasarea grupelor pentru perioada de vară, pentru reparaţii igienice fiind suficiente 1-3 săptămâni, iar angajaţii ministerului să fie mai receptivi faţă de problemele copiilor.

După ce proiectul vacanţelor a fost publicat repetat la rubrica transparenţă decizională, un părinte scrie că aceste aşa-zise “vacanţe” ar fi, de fapt „camuflate” făcându-se analogie cu experienţa ţărilor din Uniunea Europeană, unde astfel de vacanţe ale grădiniţelor există demult, trecându-se peste faptul că acei părinţi „ştiu de la ziua înmatriculării copilului în grădiniţă; despre posibilitatea formării unor grupe în cadrul aceloraşi grădiniţe (şi nu trimiterea copilului în alte instituţii preşcolare din vecinătate); despre salariile şi adaosurile care sunt plătite educatorilor şi personalului care deservesc copiii pe perioada vacanţei de vară etc.

„Sunt sigur că dacă ar fi voinţă - bani s-ar găsi, inclusiv din contul părinţilor, deoarece nu este un secret că aceştia sunt deja obişnuiţi să contribuie lunar cu sute, dar uneori şi mii de lei pentru anumite necesiţăţi ale grădiniţei. Aşa cum se găsesc bani pentru costume la matinee, fotografii, inventar, etc. din contul părinţilor – cu acelaşi succes se pot găsi bani şi pentru finanţarea acestor 42 de zile. Contează doar copilul. Restul este praf”, comentează Corneliu Golban, pe siteul Ministerului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe