Formula 1: Verstappen trebuie să plătească 1,2 milioane de euro pentru a continua să concureze în 2024

Max Verstappen şi Checo Pérez cu trofeele 2023. (Foto: Red Bull)
Mioara Stoica
17.12.2023

Faţa obscură a succeselor campionilor de Formula 1 din 2023 este prezentată de cele 8,6 milioane de euro pe care vor trebui să le plătească doar pentru a fi titulari în 2024. Acesta este preţul succesului impus de FIA care este, în acest moment, în dezacord cu multe echipe, nu în ultimul rând din cauza acestor sume uriaşe luate din visteria echipelor.

Între taxa de bază, bonusul de a fi campioni în categoriile respective şi numărul impresionant de victorii, duble şi puncte, suma va fi mai mare decât penalizarea din anul precedent (7 milioane de euro) pentru depăşirea limitei de cheltuieli. Mai mult decât preţul de plătit pentru locurile doi şi trei împreună, Mercedes şi Ferrari.

Max Verstappen va trebui să facă faţă sumei totale de 1,2 milioane de euro după cele 19 victorii obţinute, pe baza unui preţ de pornire de 10.400 de euro şi 2.100 de euro pentru fiecare punct. El a făcut 575 de puncte, un record în istorie. În spatele său se află Checo Perez, vicecampion, cu 608.900 de euro. Red Bull îi plăteşte de obicei lui Max, dar despre Checo nu s-a spus nimic, cel puţin oficial. Alonso - al patrulea, 443.000 de euro, iar Sainz - al şaptelea 430.000 de euro. Ultimul, Logan Sargeant, la punctajul său slab este de 12.500 de euro.

Acest aspect este controversat, deoarece este o sursă de bani pentru FIA. "Nu cred că este corect să plătim atât de mult. Nu se întâmplă în alte sporturi. Şi sunt din ce în ce mai multe curse", spune Max. Amenzile au fost de asemenea majorate, în această nouă eră în care FIA caută noi forme de finanţare, deoarece se confruntă cu un deficit financiar "nesustenabil". Se confruntă din ce în ce mai mult şi cu echipele din acest motiv, printre multe altele, cum ar fi interferenţa permanentă în modul în care este condus campionatul în calitate de promotor. Confruntările cu Ben Sulayem sunt constante.

RED BULL plăteşte, de asemenea, o sumă mare pentru curse

Aşadar, cele 1,8 milioane pentru piloţi se alătură sumei deja cunoscute a echipei după ce a câştigat 860 de puncte în acest sezon din dublă şi 21 de victorii în 22 de curse.

Astfel, campionii se confruntă cu un onorariu de bază de 601.105 euro şi, în cazul lor, nu 6.000 de euro pe punct ca la toate echipele, ci 7.212 euro pentru că sunt campioni. Cu alte cuvinte, fiecare punct, pentru care plătesc de două ori, valorează 9.300 de euro. Într-adevăr, o mulţime de bani. Totalul este deja cunoscut: 6,8 milioane de euro pentru apărarea coroanei de marcă.

Mercedes şi Ferrari, aproape la egalitate de puncte între ele, au puţin peste 3 milioane de euro, iar Aston Martin, ocupanta locului cinci, va trebui să plătească 2,2 milioane de euro pentru că a luat startul în cursă. Cel mai mic, Haas, cu 12 puncte în 2023, va contribui cu 673.200 de euro.

"Este o problemă de lux, care, din fericire, este în afara limitei bugetare. Dar, da, reprezintă un cec mare pentru FIA", spune Christian Horner.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor