Forţele americane au doborât peste 75 de rachete şi drone în timpul masivului atac iranian asupra Israelului

Navă a armatei SUA
Navă a armatei SUA (Screenshot)

Forţele americane au atacat şi doborât peste 75 de rachete şi drone pe care Iranul le-a lansat asupra Israelului în acest weekend, marcând cea mai mare bătălie de apărare aeriană din cele şase luni de criză din Orientul Mijlociu, infomează Business Insider.

Iranul şi miliţiile sale proxy au lansat un baraj de 170 de drone de atac, 120 de rachete balistice şi 30 de rachete de croazieră asupra Israelului într-un atac masiv şi fără precedent în noaptea de sâmbătă spre duminică, ora locală, potrivit Forţelor de Apărare ale Israelului.

Acesta a fost primul atac direct asupra Israelului de pe teritoriul iranian. Aproximativ 99% dintre ameninţări au fost interceptate de Israel şi de partenerii săi, au precizat Forţele de Apărare ale Israelului (IDF), iar cele mai multe dintre ele nici măcar nu au trecut pe teritoriul israelian - un succes remarcabil al apărării aeriene.

Forţele americane din regiune au eliminat peste 70 dintre muniţiile iraniene, a declarat duminică un oficial militar american de rang înalt.

Două distrugătoare ale marinei americane care operează în estul Mării Mediterane - USS Arleigh Burke şi USS Carney - au distrus între patru şi şase rachete balistice, iar un sistem de apărare aeriană Patriot a doborât o rachetă balistică deasupra Irakului, a declarat un oficial.

Majoritatea rachetelor balistice rămase au fost angajate de sistemele Arrow 2 şi 3 ale Israelului, care alcătuiesc eşalonul superior al reţelei sofisticate de apărare aeriană a ţării. Câteva dintre rachetele balistice au intrat pe teritoriul israelian şi au lovit ţinte, inclusiv o bază a IDF, provocând pagube minore, a precizat armata.

Avioanele de luptă americane au doborât, de asemenea, peste 70 de drone iraniene de atac unidirecţional, a declarat oficialul militar american. Aceştia nu au spus câte avioane au fost implicate în interceptări.

Preşedintele Joe Biden a declarat că a ordonat armatei americane să deplaseze avioane şi sisteme de apărare împotriva rachetelor balistice în regiune în cursul săptămânii trecute.

"Mulţumită acestor desfăşurări şi abilităţii extraordinare a membrilor serviciilor noastre, am ajutat Israelul să doboare aproape toate dronele şi rachetele care se apropiau", a declarat el într-un comunicat.

"Forţele noastre rămân poziţionate pentru a proteja trupele americane şi partenerii din regiune, pentru a oferi un sprijin suplimentar pentru apărarea Israelului şi pentru a spori stabilitatea regională", a declarat secretarul Apărării, Lloyd Austin, într-un comunicat după atac.

Ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, a confirmat că Marea Britanie a interceptat, de asemenea, mai multe drone. Niciuna dintre dronele sau rachetele de croazieră lansate de Iran nu a trecut pe teritoriul israelian, potrivit IDF.

Atacul a marcat cea mai mare bătălie de apărare aeriană a armatei americane în actuala criză generalizată din Orientul Mijlociu, care a început cu atacul terorist al Hamas din 7 octombrie în sudul Israelului, declanşând o explozie de violenţă în întreaga regiune.

Din octombrie, forţele americane au combătut ameninţări aeriene lansate de miliţiile susţinute de Iran deasupra Irakului şi Siriei, precum şi deasupra Mării Roşii şi a Golfului Aden. Cel mai mare dintre aceste atacuri a implicat peste 20 de drone şi rachete efectuate de rebelii Houthi din Yemen, la începutul acestui an.

Context

Atacul Teheranului împotriva Israelului, între timp, a venit ca represalii la un atac aerian israelian asupra unei instalaţii diplomatice iraniene din Siria la începutul lunii aprilie. Atacul a ucis mai mulţi oficiali militari, inclusiv doi generali din Corpul Gărzilor Revoluţionare Islamice (IRGC)

În urma incidentului, Iranul a promis răzbunare şi a telegrafiat că va riposta împotriva Israelului. Orientul Mijlociu a fost în alertă sporită în ultimele două săptămâni, pregătindu-se pentru un posibil răspuns din partea Teheranului, care nu era clar în ceea ce priveşte mărimea şi amploarea.

Atacul de sâmbătă a fost întâmpinat cu o condamnare internaţională răsunătoare, liderii mondiali criticând Iranul ca fiind "nesăbuit". Liderii G7 - format din SUA, Marea Britanie, Franţa, Germania, Canada, Italia şi Japonia - au declarat că şi-au exprimat solidaritatea cu Israelul şi că sunt angajaţi în ceea ce priveşte securitatea ţării.

"Prin acţiunile sale, Iranul a făcut un pas în plus spre destabilizarea regiunii şi riscă să provoace o escaladare regională incontrolabilă. Acest lucru trebuie evitat", au afirmat liderii într-o declaraţie.

Deocamdată, Israelul pare să calibreze un răspuns la atacul iranian, deşi nu este clar deocamdată cum ar putea arăta acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe